7 παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση μας

taste
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση μας και πολλοί από αυτούς δε σχετίζονται καν με το φαγητό. Ας εξετάσουμε λοιπόν 7 από αυτούς ώστε όταν κάτι δε σας αρέσει, να ξέρετε το γιατί...

Γλώσσα

Οι άνθρωποι τείνουν να επαινούν περισσότερο τα τρόφιμα που έχουν ένα εξωτικό όνομα περισσότερο από αυτά που έχουν ένα συνηθισμένο και ανιαρό.

Τα σκεύη

Τα κουτάλια από χαλκό ή ψευδάργυρο ενισχύουν την αλμυρή γεύση του φαγητού.

Θερμοκρασία

Συχνά μια ζεστή μπίρα έχει πιο πικρή γεύση από μια δροσερή και το ζαμπόν έχει πιο αλμυρή γεύση όταν είναι κρύο. Αυτή η διαφορά παρουσιάζεται επειδή οι υποδοχείς της γεύσης περιέχουν μικρά κανάλια που ερμηνεύουν διαφορετικά τη γεύση σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Περιβάλλον

Βρετανοί ερευνητές ζήτησαν σε κάποιους ανθρώπους να περιγράψουν τις ιδιότητες του ίδιου ουίσκι σε τρία δωμάτια που είχαν τρεις διαφορετικές διακοσμήσεις, χορταριασμένη, γλυκιά και ξυλώδη. Για παράδειγμα το πρώτο δωμάτιο μύριζε χορτάρι και ακούγονταν ήχοι από ζώα. Οι ερωτηθέντες σε μεγάλο βαθμό συσχέτισαν τη γεύση με το περιβάλλον.

Χρώμα

Το 48% των συμμετεχόντων σε μια έρευνα ψήφισαν τη σόδα σε μπλε ποτήρι πιο ξεδιψαστική σε σχέση με τη σόδα σε ποτήρια με άλλα χρώματα, πιθανότατα γιατί συνέδεσαν το μπλε χρώμα με το κρύο.

Μνήμη

Αν έχετε συνδέσει ένα πιάτο με λαχανικά με μια ευχάριστη ανάμνηση, για παράδειγμα από την παιδική ηλικία, μπορείτε να κάνετε το γεύμα σας πιο ευχάριστο απ’ ό,τι θα ήταν για κάποιον που το έχει συνδέσει με δυσάρεστα γεγονότα.

Προσδοκίες

Μετά από δειγματοληψία, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες οίνων προτίμησαν το κρασί από το ακριβό μπουκάλι σε σχέση με το ακριβώς ίδιο κρασί από ένα φθηνό μπουκάλι... Ο νοών νοείτω!