Εν Αιθρία: μια μπυραρία αλλιώτικη από τις άλλες

en-aithria-2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ένα πολύχρωμο σκηνικό στήθηκε το 2006 στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, για να φιλοξενήσει τους εραστές της μπύρας. Κι έκτοτε έγινε must…

Η μπυραρία Εν Αιθρία από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει γίνει σημείο αναφοράς τόσο για την –πολλά υποσχόμενη πια- γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και για τους αθηναίους λάτρεις της ζυθοποσίας, που σπεύδουν να δοκιμάσουν μία από τις 100 μπύρες της από κάθε γωνιά της πόλης.

Το μεγάλο μπαλκόνι ατενίζει από ψηλά την πλατεία Πατριάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας, που σφύζει από ζωή και δροσίζεται από το ελαφρύ αεράκι που αναζητάμε όλοι τέτοιες μέρες.

Μια μεγάλη παγωμένη μπύρα θα κάνει τη ζέστη ακόμα πιο υποφερτή. Ανοίξτε τον κατάλογο –σαν μεγάλο βιβλίο- και περιπλανηθείτε στις σελίδες του, ανάμεσα σε βαρελίσιες μπύρες, μοναστηριακές, weiss, μαύρες, βελγικές, ελληνικές, τσεχικές, γερμανικές και πολλές πολλές άλλες, μέχρι να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στη διάθεση και τις προτιμήσεις σας. Αν δυσκολεύεστε –πράγμα διόλου απίθανο με τόση ποικιλία- ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών του σέρβις, που θα σας κατατοπίσουν άμεσα και χαμογελαστά. 

Εμείς διαλέξαμε μια γαλλική Fischer Traditional 650 ml, με χρυσοκίτρινο χρώμα, άρωμα φρούτων και μελιού και ελαφριά επίγευση καρυδιού. Σημειώστε επίσης, ότι το μπουκάλι της είναι χειροποίητο… Αν δεν έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα και την Estrella Inedit, τη μπύρα του Ferran Adria, μην παραλείψετε. Είναι 750 ml και συνοδεύει άψογα το φαγητό σας, όπως ένα καλό κρασί.

Σαλάτα "Εν Αιθρία"

Στα του μενού τώρα, τι να πρωτοπεί κανείς. Εδώ ο στόχος της κάρτας δεν είναι να παρουσιάσει επιλογές για να συνοδέψετε τη μπύρα σας, όπως πιθανώς θα έχετε συνηθίσει σε άλλες μπυραρίες. Οι ιδιοκτήτες και ο σεφ θέλησαν να δώσουν στους επισκέπτες τους, πειραγμένα πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα –αρκετά από αυτά μαγειρεμένα- εύγευστα, ευπαρουσίαστα, που θα αποτελούν από μόνα τους έναν λόγο επίσκεψης στο Εν Αιθρία. Και το πετυχαίνουν περίφημα.

Τα πουγκάκια με λουκάνικο και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ονειρεμένα. Συνδυάζουν τις γεύσεις αρμονικά, με φαντασία και είναι όσο πικάντικα πρέπει για να «τραβάνε» την παγωμένη μπύρα μας. Η σαλάτα «Εν Αιθρία» με την πρασινάδα, το μπέικον και τις τηγανητές αραβικές πιτούλες  και τη σος από πορτοκάλι συνδύαζε νόστιμα τις γεύσεις –αν και κάπως άτονα- αναδεικνύοντας σε μοναδικό συνδυασμό τη λιπαρότητα του μπείκον και τη δροσιά και τη γλυκά του πορτοκαλιού.

Η χοιρινή πανσέτα, μελωμένη μέσα σε Porto, με σος από λιαστή ντομάτα, δεντρολίβανο και θυμάρι ήταν η αποκάλυψη του μενού. Μαλακή που έλιωνε στο άγγιγμα του πιρουνιού και ποτισμένη ιδανικά με την πεντανόστιμη σος, γέμιζε το στόμα και απογείωνε τη γεύση.

Χοιρινή πανσέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Το ίδιο ισχύει και για το φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο, παναρισμένο σε φιλέ αμυγδάλου και ψημένο ιδανικά ώστε να παραμένει τρυφερό. Μην κάνετε το λάθος όμως, να το δοκιμάσετε μετά τη «βόμβα μεγατόνων» της χοιρινής πανσέτας, γιατί θα το αδικήσετε… Σερβίρεται με χοντροκομμένες country πατάτες τηγανητές και είναι ένα ιδανικό πιάτο για ένα ελαφρύ γεύμα που δε θα σας βαρύνει καθόλου.

Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε στις ποικιλίες λουκάνικων και τυριών, το Εν Αιθρία δε θα σας απογοητεύσει, μιας και έχει ετοιμάσει ένα πλατό με τοπικά ελληνικά λουκάνικα κι ένα ακόμα με ελληνικά τυριά (όχι αυτά που έχετε συνηθίσει να τρώτε), που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

Με αυτά και με αυτά, η ώρα πέρασε, το στομάχι αγαλλίασε και τα μάτια βάρυναν. Αφού καληνυχτίσαμε τον όμορφα φτιαγμένο χώρο του Εν Αιθρία, υποσχεθήκαμε ότι θα ξαναβρεθούμε εκεί για να δοκιμάσουμε ένα από τα πληθωρικά πρωινά του –ελληνικό, γαλλικό ή English breakfast- με 3 μόνο ευρώ.

Πληροφορίες: Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2582751, 14-16 ευρώ, www.enaithria.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]