Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της βουλγαρικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Η γειτονική μας Βουλγαρία έχει να επιδείξει πολλά νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, τα περισσότερα από τα οποία μαγειρεύονται κυρίως στον φούρνο ή στην κατσαρόλα. Ορισμένα από αυτά μάλιστα, μοιάζουν πολύ με αγαπημένα μας ελληνικά πιάτα. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της βουλγαρικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Sirene po Shopski

Το Sirene είναι ένα τοπικό λευκό τυρί, που ταιριάζει πολύ με το κρασί. Αν το συνδυάσετε με αυγά, τσίλι, ντομάτα και πιπεριά έχετε ένα υπέροχο πιάτο φερμένο από την Σόφια.

Shopska salad

Η Shopska salad είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Βουλγαρίας και ένα από τα πιο αγαπημένα των τουριστών της χώρας. Η σαλάτα αυτή φτιάχνεται με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι, αλλά αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι ένα βουλγαρικό τυρί τουρσί, που τρίβεται από πάνω. Ο συνδυασμός των υλικών και η απλή σος από ελαιόλαδο και ξύδι, κάνουν αυτή τη σαλάτα μοναδική.

Tarator

Το Tarator είναι μια τυπική βουλγαρική κρύα σούπα από αγγούρι, που συνδυάζεται με γιαούρτι, καρύδια και άνηθο. Δεν χρειάζεται βράσιμο και είναι ένα ιδανικό πιάτο για τα ζεστά καλοκαίρια. Πολλοί κάνουν τη συγκεκριμένη σούπα αρκετά πηχτή και τη σερβίρουν ως dip.

Panagyurski Eggs

Το πιάτο αυτό πήρε το όνομά του από την μικρή ιστορική πόλη Panagyurishte, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη συνταγή. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αυγά ποσέ με γιαούρτι, σάλτσα ντομάτα και λίγο σκόρδο.

Shkembe Chorba

Είναι ο δικός μας πατσάς, με πολύ σκόρδο, ξύδι και τσίλι. Όπως και τον πατσά, θα το σιχαθείτε ή θα το λατρέψετε. Είναι αρκετά δύσκολη σούπα για να την ετοιμάσετε και θα πρέπει να ψάξετε αρκετά για να βρείτε το σωστό μέρος για να τη δοκιμάσετε. Και οι Βούλγαροι, όπως κι εμείς, προτιμούν να τρώνε Shkembe Chorba μετά από ποτό και ξενύχτι.

Lukanka

Το Lukanka είναι ένα βουλγαρικό σαλάμι, που φτιάχνεται από χοιρινό, μοσχάρι και μπαχαρικά, μέσα σε μοσχαρίσιο έντερο. Είναι ελαφρώς πιο ακριβό από άλλα σαλάμια αλλά είναι και πολύ πιο νόστιμο. Σερβίρεται σαν μεζές για το κρασί ή τη ρακή.

Banitsa

Αυτή είναι η παραδοσιακή βουλγαρική τυρόπιτα, με αυγά και τυρί sirene. Η χειροποίητη εκδοχή της είναι και η καλύτερη φυσικά. Συχνά στη Βουλγαρία θα δείτε να συνοδεύουν τη Banitsa με boza, ένα παχύρρευστο, γλυκό, καφέ ποτό, που της ταιριάζει πολύ.

Πιπεριές γεμιστές

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα γεμιστά. Το ίδιο και στη Βουλγαρία. Μόνο που εκεί γεμίζουν μόνο τις πιπεριές, όλων των χρωμάτων. Γεμίζονται συνήθως με ρύζι, και μερικές φορές περιέχουν και καρύδια ή κιμά. Πολλές φορές θα τις συναντήσετε γεμιστές με τυρί και σκεπασμένες με μια μπεσαμέλ. Αυτό είναι το biurek.

Mish-Mash

Συνυποδηλωτικά σημαίνει «συνονθύλευμα» και αν το δείτε θα καταλάβετε το γιατί.  Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, πανεύκολο στην προετοιμασία, που περιλαμβάνει ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, τυρί και αυγά. Κάτι σαν τον δικό μας καγιανά δηλαδή.

Mekitsa

Είναι η βουλγαρική εκδοχή των donuts. Είναι τηγανητή ζύμη, που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη, μαρμελάδα, μέλι ή τυρί sirene. Δεν είναι προφανώς, η πιο διαιτητική επιλογή για πρωινό, αλλά είναι πεντανόστιμο.

Τέλος, θυμηθείτε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις ανερχόμενες οινοπαραγωγικές δυνάμεις του κόσμου. Ειδικά το Mavrud (μαυρούδι), είναι μια ποικιλία που βγάζει πολλά εξαιρετικά βουλγαρικά κρασιά.