Milos Athens: η ψαροφαγία στα καλύτερά της

milos-athens
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το Milos Athens στο ισόγειο του ξενοδοχείου Hilton δεν είναι καινούργια άφιξη φυσικά. Τουναντίον μάλιστα, έχει σφραγίδα που «μετράει» και κόσμο που γεμίζει την αυλή του ακόμα και εν μέσω καύσωνα… Το clickatlife.gr σας παρουσιάζει μερικούς από τους λόγους που κάνουν το Milos το πιο διάσημο ελληνικό εστιατόριο στον κόσμο.

Η ιστορία ξεκινά από το Μόντρεαλ του Καναδά, 30 χρόνια πίσω, όταν ο Κώστας Σπηλιάδης -σημερινός σεφ και ιδιοκτήτης των εστιατορίων Milos-  άνοιξε το πρώτο εστιατόριο για ψάρι, με την επωνυμία Milos. Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στη δημιουργία καταστημάτων στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα, το Λας Βέγκας και το Μαϊάμι. Η ιστορία από εκεί και έπειτα είναι λίγο πολύ γνωστή και βασισμένη πάντα στο καλό ψάρι, που είναι πάντα το… φρέσκο ψάρι.

Πιστό στην αρχική του φιλοσοφία, που θέλει την πρώτη ποιότητα να συνδυάζεται άριστα με την απλότητα, την ευγένεια και φυσικά την ελληνική γευστική κουλτούρα, το Milos Athens συνεχίζει χρόνια μετά, να μας εκπλήσσει ευχάριστα και να μας επιβεβαιώνει γιατί είναι από τις πρώτες επιλογές μας για ψάρι.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός του χώρος του είναι minimal, χωρίς πολλά περιττά στοιχεία, βασισμένος στις λευκές και γήινες αποχρώσεις και το απέριττο ντεκόρ. Έτσι κι αλλιώς δε χρειάζεσαι πολλά φτιασιδώματα για να απολαύσεις καλό ψάρι. Από μόνο του αρκεί για να έχεις την μέγιστη απόλαυση.

Η μεγάλη του βιτρίνα στην είσοδο, γεμάτη με μια μεγάλη ποικιλία από ψάρια, σε καλωσορίζει. Μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα, τα ψάρια σου παρουσιάζονται ολόφρεσκα, επιλεγμένα ένα ένα και μυρίζουν θάλασσα. Καθημερινά άλλωστε, υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν από λιμάνια σε τρένα και αεροδρόμια για να παραλάβουν την πρώτη ύλη, από τα ελληνικά νησιά.

Milos special

Εδώ θα βρείτε μόνο φρέσκα ψάρια και όστρακα, πιθανώς διαφορετικά κάθε μέρα, αφού όλα εξαρτώνται κυριολεκτικά από την ψαριά. Όλα τα προϊόντα του Milos, από τις ντομάτες, μέχρι τη φάβα και το μέλι, προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς, η συνεργασία με τους οποίους είναι σταθερή εδώ και χρόνια.

Το μενού του Milos Athens είναι family style, με ιδιαίτερα μεγάλες μερίδες, οι οποίες αν το επιθυμείτε μπορούν να μειωθούν στο μισό για 2 άτομα, πληρώνοντας φυσικά και τη μισή τιμή.

Το χειροποίητο ζεστό ψωμί που φτάνει στην αρχή στο τραπέζι είναι υπέροχο και συνδυάζεται με ένα εκπληκτικό λακωνικό ελαιόλαδο. Διαλέξτε κι ένα κρασί από τη μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές κυρίως ετικέτες της wine list και ξεκινάμε…

Από τα ορεκτικά, το Milos Special είναι το must του μαγαζιού και το πιο διαχρονικό πιάτο του, μιας και βρίσκεται σταθερά στο μενού από το πρώτο κιόλας μαγαζί στο Μόντρεαλ. Πρόκειται για λεπτοκομμένες ροδέλες κολοκυθιού και μελιτζάνας, τηγανισμένες άψογα σαν τσιπς και σερβιρισμένες σε πύργο επάνω σε εξαιρετικό τζατζίκι, δίπλα σε κομματάκια από τηγανητή γραβιέρα (17.50€). 

Μερικά όστρακα αχνιστά -κυδώνια και γυαλιστερές για παράδειγμα (9.75€)- σίγουρα θα σας ανοίξουν την όρεξη, ενώ το ψητό χταπόδι με τη φάβα είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός, που φέτος συναντάται πολύ στα ελληνικά εστιατόρια. Εδώ θα τον δοκιμάσετε άψογα εκτελεσμένο, με το χταπόδι ψημένο ιδανικά, μαλακό όπως πρέπει και την φάβα να ολοκληρώνει τη γεμάτη γεύση του (17.50€). Το ίδιο και το καρπάτσιο από λαυράκι, άψογα φιλεταρισμένο και αρωματισμένο, το μισό με ξινόπικρο yuzu και το μισό με ελληνικό θυμάρι. 

Οι σαλάτες του είναι όλες μία και μία και μυρίζουν Ελλάδα. Από την ηπειρώτικη με λάχανο, πορτοκάλι και μυζήθρα (ίσως λίγο πιο χειμωνιάτικη, 10€), μέχρι το βραστό σταμναγκάθι, μπρόκολο και χόρτα (8€). Τέτοια εποχή όμως, είναι έγκλημα να μην παραγγείλεις τη ντοματοσαλάτα, που είναι τόσο ζουμερή και αρωματική και σερβίρεται με φέτα της Χήρας και γλυστρίδα από πάνω (14€).

Η ώρα του ψαριού έχει φτάσει! Οι επιλογές που έχετε σε φρέσκο ψάρι είναι πολλές και ανάλογα με το μέγεθος και το είδος που θα έχετε επιλέξει, μπορείτε να το απολαύσετε ψητό στα κάρβουνα,  στον φούρνο καλυμμένο με χοντρό αλάτι, βραστό σε κακαβιά ή τηγανητό (οι τιμές των ψαριών κυμαίνονται από 35 μέχρι 79€).

Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κώστας Σπηλιάδης

Την ημέρα εκείνη είχε έναν μεγάλο ροφό και αμέτρητες φρεσκότατες στήρες. Μια παχουλή στήρα λοιπόν, ήρθε ψημένη στη σχάρα, ζουμερή και τρυφερή. Το μυστικό της νοστιμιάς της ήταν ότι σιγοψήθηκε σε απόσταση από τη φωτιά, ώστε να μην στεγνώσει. Και η αλήθεια είναι ότι η γεύση και η υφή της ήταν μοναδικές. Μαζί με μερικά σπαράγγια και λίγη αλμύρα με μπόλικο λεμόνι, φτιάχνουν το ιδανικό καλοκαιρινό πιάτο.

Για το τέλος, μας περίμενε μια γλυκιά έκπληξη: ένα πληθωρικό κομμάτι από φρεσκότατο cheesecake με μυζήθρα, περιχυμένο με σος από βύσσινο, που μόλις φτιάχτηκε, μια μπάλα παγωτό μπακλαβά εξαιρετική και μια ονειρεμένη τάρτα με 3 σοκολάτα με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο, ενωμένες αριστοτεχνικά, ώστε να μην είσαι σίγουρος αν τρως αφρό, μους ή τάρτα. Όνειρο!

Φεύγοντας, η εικόνα που έμεινε στο μυαλό μου, ήταν εκείνη ενός γεύματος ταυτόσημου του ελληνικού καλοκαιριού, γεμάτο φρέσκιες γεύσεις και μοναδικά αρώματα της Φύσης. Και θα παραμείνει μάλλον, εντυπωμένη για πολύ καιρό ακόμα...

Πληροφορίες: Milos Athens, Ξεν. Hilton, Βασ. Σοφίας 46, 2107244400, www.milos.ca, 32-48€ (lunch menu 27,45€). 

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]