Τέσσερα καλοκαιρινά φαγητά που μας δυσκολεύουν

astakomakaronada
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Κάποια φαγητά μπορεί να είναι δύσκολα στον τρόπο κατανάλωσής τους και να απαιτούν μια συγκεκριμένη τεχνική ή ακόμα κι ένα ειδικό εργαλείο για να απολαύσουμε στο απόλυτο τη γεύση τους. Ας δούμε τον καλύτερο τρόπο για να καταναλώσουμε τα πιο «δύσκολα» φαγητά κι ας κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Καλοκαίρι είναι…

Αστακός
Ο αστακός είναι ένα φαγητό που πολλοί αγαπούν και λίγοι ξέρουν πώς να το καταναλώνουν σωστά. Οι πληθωρικές αστακομακαρονάδες δεσπόζουν στα καλοκαιρινά νησιωτικά τραπέζια. Εκτός από τις δαγκάνες και την ουρά όμως, υπάρχει πολύ κρέας ακόμα στον αστακό. Ωστόσο, για να δρέψετε τους καρπούς του, θα πρέπει πρώτα να σπάσετε κάθε κομμάτι από το κέλυφός του με έναν καρυοθραύστη και έπειτα να βγάλετε μέχρι και το τελευταίο κομματάκι από το κρέας του. Δεν πληρώσατε τσάμπα τόσα λεφτά…
Εργαλεία: σίγουρα θα χρειαστείτε μια μεγάλη πετσέτα να στρώσετε επάνω σας γιατί η κόκκινη σάλτσα του αστακού θα βρεθεί παντού. Σε πολλά εστιατόρια κάνουν την έξυπνη κίνηση και μοιράζουν… ποδιές. Ένας καρυοθραύστης είναι επίσης απαραίτητος για να εισχωρήσετε στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του αστακού.
Πώς να τον καταναλώσετε: Ο αστακός ταιριάζει άψογα με τα μακαρόνια και την κόκκινη σάλτσα, αλλά η καλύτερη εκδοχή του είναι σκέτος στα κάρβουνα ή βραστός με μπόλικο λαδολέμονο. Συνοδεύστε τον με ένα λευκό κρασί ή μια κρύα μπύρα.

Στρείδια

Τα στρείδια είναι από τα απλούστερα οστρακοειδή για κατανάλωση, αφού τρώγονται συνήθως ωμά με λίγο λεμόνι. Το κόλπο για να τα ανοίξετε είναι να τοποθετήσετε ένα ειδικό κοφτερό μαχαίρι στο πίσω μέρος από το κέλυφός τους ώστε να κρατήσετε το όστρακο ανοιχτό. Στη συνέχεια τοποθετήστε γρήγορα το μαχαίρι κάτω από το κρέας και κόψτε τον μυ που το συνδέει με το κέλυφος. Από εκεί και πέρα, προσθέστε το αγαπημένο σας καρύκευμα και άφθονο λεμόνι και απολαύστε. Οι γνώστες προτείνουν να μασήσετε το ωμό στρείδι ώστε να πάρετε την πλήρη επίδραση της αλμυρής γεύσης του. Από την άλλη, αν κάτι τέτοιο σας προκαλεί αηδία μπορείτε απλά να το καταπιείτε μονορούφι.
Εργαλεία: ένα ειδικό κοφτερό μαχαίρι για στρείδια είναι απαραίτητο.
Πώς να σερβίρετε: Μια σάλτσα καυτερής πιπεριάς ή άφθονος χυμός λεμονιού είναι τα πιο κλασικά και ταιριαστά συνοδευτικά για τα στρείδια. Κρασί και μπύρα είναι επίσης καλές επιλογές για να τα συνοδεύσετε.

Καβούρι

Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για την κατανάλωση του αστακού, ισχύουν και για τα καβούρια. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, αρκετά δύσκολη, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Πρώτα τραβήξτε τα πόδια και τις δαγκάνες γιατί εκεί θα βρείτε το καλύτερο κρέας. Στη συνέχεια, ραγίστε το σκληρό κέλυφος με ένα μαχαίρι. Το μεγαλύτερο μέρος από το κρέας που θα βρείτε εκεί μέσα είναι βρώσιμο. Απολαύστε λοιπόν.
Εργαλεία: ένα μικρό σφυράκι ή ένα μυτερό μαχαίρι θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε το μεγάλο κέλυφος, ενώ ένας καρυοθραύστης θα σπάσει τα πόδια και τις δαγκάνες.
Πώς να σερβίρετε: Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το καβούρι είναι μαγειρεμένο στον ατμό με μπόλικο λιωμένο βούτυρο από πάνω. Το κρέας του καβουριού είναι επίσης πολύ καλό και μέσα σε σούπες ή σαλάτες.

Sushi

Κάποτε θεωρούνταν μια σπάνια ιαπωνική λιχουδιά, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και σε κάθε γειτονιά. Το sushi περιλαμβάνει τα maki rolls, τα κλασικά ρολάκια με το ρύζι, τα λαχανικά, το ψάρι και το φύκι. Για sushi μπορείτε να επιλέξετε σολομό, χέλι, σκουμπρί, λαβράκι και πολλά ακόμα ψαρικά.
Εργαλεία: τα chopsticks είναι απαραίτητα για να καταναλώσετε sushi. Είναι και άσχημο να προσπαθείτε να καρφώσετε το roll με το πιρούνι. Αν δεν μπορείτε να τα χειριστείτε μπορείτε αντ’αυτού να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας. Μετά όμως, ένα ζεστό υγρό μαντηλάκι θα το χρειαστείτε για να καθαρίσετε τα χέρια σας.
Πώς να σερβίρετε: Τα κλασικά συνοδευτικά για το sushi είναι το τουρσί ginger, η σάλτσα σόγιας και το πολύ πολύ καυτερό wasabi. Για ποτό προτιμήστε μια γιαπωνέζικη μπύρα ή το παραδοσιακό γιαπωνέζικο ποτό από ρύζι, το sake, ζεστό ή κρύο. Το κρασί δε συστήνεται, ενώ τα αναψυκτικά μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση του ψαριού.