Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της καναδικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή και να επισκιάζεται από την αμερικανική, η καναδική κουζίνα είναι όμως εξαιρετική και αν τη γνωρίσετε θα θέλετε να πάρετε το πρώτο αεροπλάνο και να τη δοκιμάσετε άμεσα. Ας δούμε 10 από τα πιο χαρακτηριστικά της πιάτα που σίγουρα θα λατρέψετε.

Tourtiere

Είναι μια παραδοσιακή πίτα με κρέας και διπλή κρούστα, που σερβίρεται συνήθως τα Χριστούγεννα. Υπάρχει όμως μια καλή πιθανότητα οι γαλλόφωνοι Καναδοί να την καταναλώνουν όλο το χρόνο. Ενώ συνήθως έχει γέμιση από ένα συνδυασμό χοιρινού, μοσχαρίσιου και βοδινού κρέατος, στο Μόντρεαλ φτιάχνεται μόνο με χοιρινό, καρυκευμένο με κανέλα και γαρίφαλα. Σερβίρεται με κέτσαπ.

Καπνιστό κρέας

Το καπνιστό κρέας προέρχεται από την εβραϊκή κοινότητα του Μόντρεαλ και έγινε τόσο δημοφιλές που η πόλη έγινε γνωστή για τα σάντουιτς καπνιστού κρέατος. Σερβίρονται ζεστά με ψωμί σίκαλης, με λίγο μουστάρδα και με ένα κομμάτι τουρσί στο πλάι.

Poutine

Δε γίνεται να λείπει από αυτή τα η λίστα η poutine, ένα από τα πιο δημοφιλή και λιγότερο θρεπτικά πιάτα που θα βρείτε στον Καναδά. Προέρχεται από το Κεμπέκ και αποτελεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό από χοντροκομμένες πατάτες, λαχταριστό λιωμένο τυρί και ζεστή πιπεράτη σάλτσα. Πού θα βρείτε καλύτερα;

Pate Chinois

Μοιάζει πολύ με την πίτα του βοσκού, απλά οι Καναδοί επέλεξαν να την ονομάσουν «pate chinois» που σημαίνει «κινεζική πίτα» για λόγους που δεν είναι σαφείς. Πέρα πάντως από το ζήτημα της προέλευσης, η πιο συνηθισμένη pate chinois περιέχει στρώματα βοδινού κρέατος με καλαμπόκι και πουρέ πατάτας.

Bagels του Μόντρεαλ

Μοιάζουν με συνηθισμένα bagels, είναι όμως πιο μικρά και με μεγαλύτερη τρύπα στη μέση, σαν κουλούρι. Το καθένα ξεχωριστά πρέπει να είναι χειροποίητο, να καραμελώσει σε νερό με μέλι και να ψηθεί σε φούρνο με ξύλα. Είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, αξίζει όμως τον κόπο.

Fish and brewis

Οι Καναδοί λατρεύουν τον παστό μπακαλιάρο και συνήθως τον σερβίρουν μαζί με μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό και scrunchions, δηλαδή τηγανητό χοιρινό λίπος. Το συγκεκριμένο πιάτο λέγεται ότι πρωτοδημιουργήθηκε από Καναδούς ναύτες, οι οποίοι χρειάζονταν πολλές θερμίδες στα ανοιχτά της θάλασσας.

Bloody Caesar

Αυτό το συγγενικό ποτό με το Bloody Mary, αλλάζει τον χυμό ντομάτας με ένα άλλο συστατικό, το Clamato, ένα μείγμα ντομάτας και ζουμί από μύδια. Οι Καναδοί επιμένουν ότι το Clamato όντας λιγότερο πηχτό από το χυμό ντομάτας φτιάχνει ένα πιο δροσιστικό κοκτέιλ.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου ή maple syrup υπάρχει σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά όμως χρησιμοποιήθηκε από ιθαγενείς Αμερικανούς στη βορειανατολική Βόρεια Αμερική οπότε είναι ένα γλύκισμα που πιστώνεται στους Καναδούς.

Nanaimo bars

Το όνομα αυτού του γλυκού προέρχεται από την πόλη Nanaimo της Βρετανικής Κολομβίας. Αποτελείται από τρία στρώματα. Πρώτον, μια παχιά τραγανή κρούστα, στη μέση ένα στρώμα από κρέμα βανίλιας και τέλος από πάνω topping λιωμένης σοκολάτας. Κάποιοι μπορεί να προσθέσουν στη μέση και άλλες γεύσεις όπως μέντα, μόκα και φυστικοβούτυρο.

Τάρτες βουτύρου

Αυτές οι εύθρυπτες τάρτες που συνδυάζουν το βούτυρο με τη ζάχαρη, το σιρόπι και τα αυγά χρονολογούνται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αφού κάποιοι αρτοποιοί προσθέτουν σταφίδες, καρύδια ή πεκάν.