Βιέννη: στρούντελ, τούρτα ζάχερ και... κρασί

bienni-strountel-tourta-zaxer-kai-krasi

ΤΡΙΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Βιέννης, όσο και το στρούντελ μήλου ή η τούρτα Ζάχερ. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η παράδοση αυτή εμφανίζεται με μια γενναιόδωρη δόση καινοτομίας.

Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Βιέννης, όσο και το στρούντελ μήλου ή η τούρτα Ζάχερ. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η παράδοση αυτή εμφανίζεται με μια γενναιόδωρη δόση καινοτομίας.

H οινοπαραγωγική βιομηχανία εντός των ορίων της πόλης αγγίζει τα 2,1 εκατομμύρια λίτρα ετησίως. Συνολικά 230 καλλιεργητές φροντίζουν τα 700 εκτάρια αμπελώνων της πόλης.

Οι αμπελώνες Kahlenberg, Nussberg, Bisamberg και Mauer διαμορφώνουν το τοπίο και συμβάλλουν θετικά στο αστικό οικοσύστημα οι οποίοι αποτελούν επίσης, δημοφιλή σημεία χαλάρωσης και αναψυχής για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες.

Η οινοπαραγωγική σκηνή της Βιέννης δέχθηκε σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το 2006, όταν μια δυναμική ομάδα τεσσάρων από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς της πόλης, οι Rainer Christ, Michael Edlmoser, Fritz Wieninger και Richard Zahel, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το WienWein.

Στη συνέχεια, δύο ακόμα μεγάλα ονόματα ενώθηκαν μαζί τους: ο αμπελώνας Weingut Cobenzl του Δημοτικού Συμβουλίου Βιέννης και το Κτήμα Mayer am Pfarrplatz.

Όλους αυτούς τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς ενώνει μια σταθερή πεποίθηση ότι το μέλλον των βιεννέζικων κρασιών βρίσκεται στην επιστροφή στις παραδοσιακές του βάσεις.

Το Wiener Gemischter Satz είναι ένα αρωματικό κρασί από 20 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού που καταλαμβάνει εδώ και αιώνες ξεχωριστή θέση. Το 2008 μάλιστα, εισήχθη στο Ark of Taste του Παγκόσμιου Οργανισμού Slow Food ως οίνος «Presidio», δηλαδή ως οίνος εξαιρετικής σπανιότητας και μοναδικής γεύσης.

Στο μεταξύ, αρκετοί κορυφαίοι Βιεννέζοι καλλιεργητές έχουν στραφεί στη βιοδυναμική οινοκαλλιέργεια.

Αλλά και τα παραδοσιακά κρασοπουλειά της πόλης βιώνουν ένα κύμα καινοτομίας. Οι παραδοσιακές κρασοτεβέρνες, γνωστές και ως «Buschenschank», είναι παραδοσιακά βιεννέζικα κτίσματα στα περίχωρα της πόλης, που επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο κρασί από τα δικά τους αμπέλια.

Επίσης, υπάρχουν στην πόλη πολλά wine bars καθώς και μια νέα γενιά κελαριών, με άρτια αρχιτεκτονική ποιότητα, όπως εκείνα του Rainer Christ στο Jedlersdorf και του Stefan Hajszan στο Heiligenstadt.

Το Buschenschank in residence της Jutta Kalchbrenner είναι μια ασυνήθιστη και πρωτότυπη ιδέα. Αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, η νεαρή καλλιεργητής νοικιάζει μια φάρμα ηλικίας 400 ετών στο Sievering όπου σερβίρει τα δικά της κρασιά και επιλεγμένα εκλεκτά εδέσματα.

Πληροφορίες: WienWein www.wienwein.net , Slow Food Vienna www.slowfood-wien.at , Weinbau Jutta Ambrositsch, για ώρες λειτουργίας του Buschenschank in residence www.jutta-ambrositsch.at .