9 πράγματα που (πιθανώς) δεν γνωρίζατε για τα σπαγγέτι Μπολονέζ

ragu-4
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Και τι δε θα δίναμε για ένα πιάτο λαχταριστά σπαγγέτι Μπολονέζ, δηλαδή για μια πληθωρική μερίδα μακαρόνια με κιμά; Η Μπολόνια είναι η πατρίδα αυτού του πιάτου, αλλά αν νομίζατε ότι τα ξέρατε όλα σχετικά με αυτό, μάλλον κάνετε λάθος…

Η αυθεντική εκδοχή δεν έχει ποτέ… σπαγγέτι

Κι όμως, τα σπαγγέτι Μπολονέζ δεν είναι ποτέ… σπαγγέτι. Η αυθεντική συνταγή θέλει τον κιμά να σκεπάζει μια πληθωρική μερίδα ταλιατέλες. Κι αν νομίζετε ότι αναλωνόμαστε σε δευτερεύοντα στοιχεία, κάνετε τεράστιο λάθος, μιας και οι Ιταλοί σεφ επιμένουν ότι ο κιμάς και η σάλτσα «κολλάνε» καλύτερα επάνω σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια ζυμαρικού, παρά στα λεπτά σπαγγέτι. Όπως και να έχει πάντως, τα μακαρόνια με κιμά είναι υπέροχα.

Οι Ιταλοί δεν αποκαλούν αυτή τη σάλτσα… Μπολονέζ

Αν ανοίξετε τους καταλόγους στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στη Μπολόνια, πιθανώς να μη βρείτε πουθενά τη λέξη «Μπολονέζ». Τα μακαρόνια με κιμά αποκαλούνται «al ragù».

Το συγκεκριμένο πιάτο έχει μεγάλη ιστορία

Το πιάτο που σήμερα λατρεύεται σε όλη τη γη, αγαπήθηκε αρχικά τον 18ο αιώνα στην Ιταλία. Λίγο αργότερα, το 1891, μια εξαιρετική εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου καταγράφηκε στο μαγειρικό βίβλο «The Science of Cooking and the Art of Fine Dining». Αν και ο «κιμάς» της σάλτσας δεν περιείχε κρέας, στη συνταγή γίνεται νύξη για τη χρήση τρούφας, συκωτιού από κοτόπουλο και κρέμας.

Η καταγωγή του είναι από την πόλη Imola

Αν και η Μπολόνια παίρνει τα εύσημα και τη δόξα για το συγκεκριμένο πιάτο, η πραγματική καταγωγή του όμως, είναι από μια πόλη δυτικά της Μπολόνια, που λέγεται Imola.

Περιέχει 2 ειδών κρέατα…

Στην πραγματικότητα, η σάλτσα  Μπολονέζ περιέχει εκτός από τον κλασικό μοσχαρίσιο κιμά και καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο, το οποίο ευθύνεται και για την καπνισμένη μυρωδιά της σάλτσας.

… και περισσότερα λαχανικά από όσα νομίζατε

Αν ετοιμάζεστε να φτιάξετε «ραγού» με έτοιμο χυμό ντομάτας ή κονκασέ, ξανασκεφτείτε το. Η φρέσκια ντομάτα δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση στη σάλτσα, ενώ η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει ακόμα κρεμμύδι, σέλερι και καρότο, όλα ψιλοκομμένα ώστε να μην ξεχωρίζουν.

… και καθόλου μυρωδικά και σκόρδο

Ε όχι λοιπόν, η σάλτσα Μπολονέζ δεν έχει καθόλου αρωματικά, μπαχαρικά και σκόρδο. Το μόνο που προστίθεται είναι λίγο μοσχοκάρυδο που του ταιριάζει πολύ.

Προστίθεται λευκό ή/και κόκκινο κρασί

Εκτός Ιταλίας, στη σάλτσα προστίθεται μόνο κόκκινο κρασί, αλλά στην Ιταλία και το λευκό ξηρό αποτελεί ένα εξίσου καλό συστατικό. 

Και η παρμεζάνα του πάει υπέροχα

Αν και σε πολλά μακαρόνια οι Ιταλοί αποφεύγουν να προσθέτουν παρμεζάνα προκειμένου να μην αλλοιώσουν τη γεύση, στο ραγού σχεδόν επιβάλλεται.