Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της βιετναμέζικης κουζίνας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Η κουζίνα του Βιετνάμ είναι μια κλασική ασιατική κουζίνα, με αγάπη στις σούπες και φυσικά, τα noodles.

Pho (σούπα με noodles)

Η Pho είναι η κλασική βιετναμέζικη σούπα με noodles και είναι σχεδόν συνώνυμο του βιετναμέζικου φαγητού. Θα τη συναντήσετε παντού στο Βιετνάμ, από τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών μέχρι το μενού στα καλά εστιατόρια. Θα τη συναντήσετε συνήθως με μοσχάρι ή με κοτόπουλο και μερικά μυρωδικά.

Summer & Spring Rolls

Τα αγαπημένα μας τηγανητά ρολά (Nem Ran) θα τα βρείτε παντού στο Βιετνάμ, γεμισμένα με λαχανικά και τηγανισμένα σε καυτό λάδι. Εδώ όμως, θα βρείτε και τα «καλοκαιρινά ρολά» (Goi Cuon) που αποτελούνται από ψιλοκομμένα λαχανικά και τυλίγονται σε νωπό φύλλο ρυζιού. Είναι άπαιχτα και τα δύο.

Banh Mi

Ένα ακόμα συνώνυμο του βιετναμέζικου street food. Το Banh Mi είναι ένα κλασικό σάντουιτς, με μπαγκέτα γεμισμένη με χοιρινό συκώτι πατέ ή λουκάνικο, καρότο, ραπανάκι, αγγούρι, μαγιονέζα και τσίλι.

Thit Nuong

Αυτά είναι τα βιετναμέζικα σουβλάκια, μαριναρισμένα και ψημένα στα κάρβουνα. Εκτός από σκέτα όμως, τα Thit Nuong θα τα βρείτε και μέσα σε Bahn Mi, σε Spring rolls ή πάνω από ένα βουνό με noodles.

Banh Xeo

Αυτή είναι μια λεπτή και τραγανή κρέπα γεμισμένη με μαγειρεμένο κρέας, βλαστούς φασολιών και πολλά μυρωδικά. Η κρέπα με τη σειρά της κάποιες φορές, τυλίγεται μέσα σε ένα φύλλο μαρουλιού και σερβίρεται πλάι σε μια γλυκόξινη σάλτσα (Nuoc Cham).

Bun Bo Nam Bo

Τρυφερές λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος ψημένου, σερβιρισμένου επάνω σε μια μεγάλη μερίδα από noodles και πασπαλισμένου με φιστίκια και φρέσκα μυρωδικά.

Cao Lau

Εδώ έχουμε μια μεγάλη μερίδα από σταρένια noodles κάτω από μια στρώση ψημένου χοιρινού. Όλα αυτά περιχύνονται από τον ζωμό του χοιρινού, μαζί με φρέσκα λαχανικά και φιστίκια.

Xoi Ga

Το sticky rice στο Βιετνάμ αποτελεί βασικό πιάτο κι όχι συνοδευτικό και μάλιστα συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κοτόπουλο, φρέσκα λαχανικά και άπλετη σάλτσα σόγιας.

Ca Phe Trung

Τι θα λέγατε για λίγο καφέ με μια δόση αυγού; Δεν ακούγεται πολύ νόστιμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι. Πρόκειται για μία δόση ζεστού καφέ, επάνω στην οποία περιχύνεται ένα χτυπημένο αυγό. 

Banh chuoi

Αυτό είναι το βιετναμέζικο κέικ μπανάνας. Συνήθως  φτιάχνεται με ώριμες μπανάνες, γάλα καρύδας, ζάχαρη, βούτυρο, αυγά και αλεύρι. Θα το βρείτε σε δύο εκδοχές: σε αυτή που γίνεται εξολοκλήρου στον φούρνο και σε αυτή που γίνεται στον ατμό και μετά ολοκληρώνεται στον φούρνο.