Άμα λάχει στης Νεφέλης: μεζεδάκια στον ομορφότερο κήπο του κέντρου

ama-laxei
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο κήπος του Άμα Λάχει στην οδό Καλλιδρομίου, είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε στο κέντρο της πόλης μας, για τις ζεστές νύχτες που απομένουν, μέχρι να πιάσουν τα κρύα.

Το Άμα Λάχει πριν πολλά χρόνια ήταν ένα δημοτικό σχολείο στην οδό Καλλιδρομίου. Έτσι άλλωστε δικαιολογείται και ο τόσο μεγάλος κήπος του. Στη συνέχεια, ο χώρος του φιλοξένησε μια παραδοσιακή ταβέρνα, σε στυλ καπηλειού και τώρα ήρθε να μας συστήσει την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα από την αρχή.

Ο πάνω χώρος του, το Άμα Λάχει στης Νεφέλης, είναι ένα κλασικό ελληνικό μεζεδοπωλείο, που απολαμβάνει και την υπέροχη αυλή με τις πανέμορφες νεραντζιές και λεμονιές. Ο κάτω χώρος του, που ενδείκνυται περισσότερο για τον χειμώνα, το Άμα Λάχει chez Violette, είναι ένα γαλλικό bistro με τα όλα του.

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το Άμα Λάχει στης Νεφέλης και αποκτήσαμε ένα καλό στέκι, με νόστιμες και ιδιαίτερες προτάσεις κι ένα υπέροχο δροσερό και νοσταλγικό σκηνικό. Η αυλή του, αν και Τρίτη, ήταν γεμάτη, αλλά ευτυχώς τα πολυάριθμα τραπέζια της ήταν πολύ άνετα τοποθετημένα, σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Η κουζίνα είναι κρυμμένη στον εσωτερικό ψηλοτάβανο χώρο κι από εκεί βγαίνουν εξαίσιες μυρωδιές κι αρώματα. Τα σερβίτσια ήταν όμορφα, παλιομοδίτικα, με τα χαρακτηριστικά εμαγιέ πιάτα του παλιού καιρού.

Τα φαγητά του ήταν όλα πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα. Τα περισσότερα δε, προέρχονται από τοπικές κουζίνες της χώρας μας. Η πράσινη σαλάτα με παντζάρι και χαλούμι ήταν δροσιστική και χορταστική, με μια πεντανόστιμη σος που έδενε τα υλικά μεταξύ τους.

Το απάκι Κρήτης έρχεται σερβιρισμένο σε ένα μικρό τηγανάκι, αρκετό σε ποσότητα και πολύ νόστιμο. Έχει περαστεί δυο βόλτες από τη φωτιά κι έρχεται με άφθονα αρώματα και γεύσεις, κομμένο σε λεπτές φετούλες.

Το ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα ντομάτας ήταν απλά άπαιχτο. Καλοψημένο, μαλακό αλλά και λαστιχωτό όσο έπρεπε, έδενε την ελαφριά αλμύρα του ιδανικά με τη γλυκύτητα της μαρμελάδας.

Η χοιρινή πρασοτηγανιά ήταν κι αυτή καλοεκτελεσμένη, με μπόλικο πράσο και μικρά κομματάκια χοιρινού, αρωματισμένα και δεμένα μεταξύ τους. Όσο για τα σκιουφιχτά μακαρόνια με μελιτζάνα και ξινομυζήθρα, ήταν πεντανόστιμα. Ένας συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το ροζέ χύμα κρασί από τον Τύρναβο, ήταν εξαιρετικό, αρωματικό και ευκολόπιοτο. Αξίζει μια δοκιμή, όπως και το Άμα Λάχει γενικότερα...

Πληροφορίες: Άμα Λάχει, Μεθώνης 66 & Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, 210 3845974, www.facebook.com/amalaxeiresto.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]