Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της τζαμαϊκανής κουζίνας

jerk-chicken
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όσοι κάποτε επισκεφθούν το μακρινό νησί της Καραϊβικής με τους ρασταφάρι και τη reggae, αξίζει τον κόπο να γευτούν όσο περισσότερα μπορούν από τα χαρακτηριστικά, πικάντικα πιάτα της τζαμαϊκανής κουζίνας, η οποία βασίζεται πολύ στα λαχανικά και τα ντόπια προϊόντα.

Η Τζαμάικα αποτελεί προορισμό-όνειρο για τους περισσότερους, με τα πράσινα νερά της, τη μουσική και φυσικά την κουζίνα της να έλκουν πλήθος κόσμου. Κι επειδή κανένα όνειρο δεν πρέπει να μένει απραγματοποίητο, ας δούμε τι θα δοκιμάσουμε, όταν καταφέρουμε επιτέλους να φτάσουμε στο νησί του Μπομπ Μάρλεϊ.

Jerk Chicken
To jerk πάει μπροστά από κάθε τύπο κρέατος στη Τζαμάικα και είναι ο τρόπος που ουσιαστικά μαρινάρουνε το κρέας. Το κοτόπουλο, όμως, φαίνεται πως είναι το αγαπημένο τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι ντόπια καρυκεύματα, όπως πιπεριές scotch bonnet, πιπέρι pimento, κανέλα, μοσχοκάρυδο στα οποία τρίβουν στο κρέας προκειμένου να πάρει το άρωμά τους και στη συνέχεια το ψήνουν για αρκετή ώρα.

Ackee and Saltfish
Το τζαμαϊκανό εθνικό πιάτο δεν είναι εύκολο να το συνηθίσει κανείς, παρ’ όλ’ αυτά πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσει. Μοιάζει με ομελέτα και αποτελεί συνδυασμό γάδου με το τοπικό φρούτο ackee, ένα φρούτο με ήπια γεύση που αφήνει μια γλύκα στο στόμα. Η γλυκιά του γεύση έρχεται σε αντίθεση με το αλμυρό ψάρι και όταν συνδυάζεται με κρεμμύδια και πιπεριές, αποτελεί ένα πολύ ολοκληρωμένο πιάτο που θεωρείται η ομελέτα της Καραϊβικής.

Τζαμαϊκανό μπουρεκάκι
Το μπουρέκι αυτό θα το βρείτε να πωλείται στο δρόμο ή σε τουριστικά εστιατόρια, το καλύτερο, όμως, είναι το σπιτικό. Η γέμισή του αποτελείται από κρέας, με τα τζαμαϊκανά καρυκεύματα να του δίνουν άρωμα και ιδιαίτερη γεύση. Υπάρχουν μπουρέκια με γέμιση… αστακό, χοιρινό, κοτόπουλο ή λαχανικά, τα οποία συνοδεύονται με κάρυ και άλλα ντόπια μπαχαρικά.

wikipedia.com
Callaloo
Εμείς έχουμε το σπανάκι, οι Τζαμαϊκανοί έχουν το Callaloo, φυλλώδες λαχανικό που κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, είναι θρεπτικό, πολύ λιγότερο πικρό από το σπανάκι και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους να το δοκιμάσει κανείς είναι μέσα στην παραδοσιακή σούπα πιπεριάς των Τζαμαϊκανών.

tropicalsunfoods.com
Escoviche
Τα ψάρια στη Τζαμάικα μαγειρεύονται συχνά με έναν πολύ διαδεδομένο τρόπο που ονομάζεται “escoviching”: το ψάρι μαρινάρεται σε ξίδι, κρεμμύδια και μπαχαρικά, διατηρώντας και αποκτώντας έτσι γεύση φρεσκάδας. Όσο πιο πολύ μαρινάρεται, τόσο το καλύτερο και ουσιαστικά μοιάζει με ένα έξτρα φρέσκο θαλασσινό κοκτέιλ με άρωμα ωκεανού.

Ρύζι με φασόλια
Μην ξεγελαστείτε από το όνομα. Τα «φασόλια» στο πιάτο αυτό είναι κόκκινα φασόλια, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε όσπριο στη θέση τους. Το ρύζι σιγοβράζεται σε φρέσκο γάλα καρύδας, αφήνοντας μια κρεμώδη, γλυκιά γεύση, ενώ οι πιπεριές και τα υπόλοιπα μπαχαρικά δημιουργούν ένα γευστικό και ταυτόχρονα τροπικό συνδυασμό.

Plantains
Οι μπανάνες Αντιλλών, σε αντίθεση με τη μαλακή μπανάνα, χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα και δεν τρώγονται ωμές όπως ξέρουμε με τις υπόλοιπες μπανάνες. Χρειάζονται μαγείρεμα και σερβίρονται σαν συνοδευτικό σε πικάντικα πιάτα, ενώ συχνά τηγανίζονται και με την προσθήκη βουτύρου, αλατιού και πιπεριάς μοιάζουν με μια εξωτική έκδοση γλυκοπατάτας.

Gizzadas
Πρόκειται για τη τζαμαϊκανή (αλλά και πορτογαλική) έκδοση του γλυκού και πωλείται σε αρτοποιεία και εστιατόρια. Τα gizzadas είναι τάρτες με γέμιση βουτύρου, φρέσκιας καρύδας και μοσχοκάρυδου. Είναι τραγανιστά και κολλώδη την ίδια στιγμή και κάπου εδώ θα ευγνωμονήσετε τους Τζαμαϊκανούς που μαγειρεύουν τα περισσότερα φαγητά τους με λαχανικά και ψάρια, αφήνοντας χώρο για να απολαύσετε λίγο περισσότερα γλυκά!

Chicken foot soup
Απ’ ό,τι φαίνεται τα πόδια κοτόπουλου στη Τζαμάικα γίνονται σούπα με κολοκύθα, καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες και το τροπικό λαχανικό chayote.

Καφές Blue Mountain
Μετά από τόσα πιάτα, λίγος καφές είναι ό,τι πρέπει, πόσo μάλλον ο καφές Blue Mountain, με τους κόκκους του να φυτρώνουν στην περιοχή Blue Mountain της Τζαμάικα και να είναι ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου. Γνωστός για την απαλή και καθόλου πικρή γεύση του, ο καφές Blue Mountain δεν μοιάζει σε τίποτα με τους καφέδες που είχατε πιει ως τώρα.