Φαγώσιμα έντομα: είναι τελικά το… φαγητό του μέλλοντος;

entoma-fagito
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, τραγανιστά και δεν είναι λίγοι αυτοί που τα περιγράφουν σαν… hot μελλοντική τροφή.

Κάποτε βλέπαμε “Fear Factor” και κάναμε όλοι την ίδια, γνώριμη γκριμάτσα αηδίας στο κομμάτι της εκπομπής όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να φάνε έντομα, από κατσαρίδες και ακρίδες, μέχρι σκαθάρια και μυρμήγκια. Σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα και ενδεχομένως να έχουν δοκιμάσει σε κάποιο από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ενώ σε πολλά μέρη της Αφρικής και της Ασίας αποτελούν κάτι το συνηθισμένο, που μπορεί να αποτελέσει γεύμα είτε πεινασμένων και φτωχών ανθρώπων ή εστιατορίων.

Στο Μαλάουι, τα τηγανητά φτερωτά μυρμήγκια ξετρελαίνουν τα παιδιά και στο Λάος της νοτιοανατολικής Ασίας πετούν τις ακρίδες ο ένας στο στόμα του άλλου, όπως πετάμε εδώ τα φιστίκια. Οι ακρίδες είναι δημοφιλείς και στην Ιαπωνία, όπου τις καταναλώνουν με σάκε σαν ορεκτικό, ενώ στην Καμπότζη τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, αφού σερβίρουν ψητές… ταραντούλες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα πόδια είναι σχετικά γευστικά και μοιάζουν με το τραγανιστό μέρος της φτερούγας κοτόπουλου, το πρόβλημα, όμως, είναι στο «στομάχι» της, από το οποίο βγαίνει κάτι ρευστό και κρεμώδες, με τους ντόπιους, μάλιστα να δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτό το κομμάτι της αράχνης. Ακόμη, στο Μεξικό οι τηγανητές κάμπιες αποτελούν μια τραγανιστή λιχουδιά για τους ντόπιους και στην Αυστραλία δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν τα έντομα για την πρωτεΐνη τους.

Και η αλήθεια είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι πιο θρεπτικά από άλλες μορφές πρωτεΐνης στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι, όπως τα ψάρια. Συν τοις άλλοις, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η εντομοφαγία δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία, αλλά και στον πλανήτη, αφού οι φάρμες εκτροφής εντόμων εκπέμπουν πολύ λιγότερα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ τα έντομα χρειάζονται λιγότερο νερό, γη και τροφή.

«Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να δοκιμάσουν έντομα αν δεν είναι γευστικά» δηλώνει ο Seb Holmes, sous chef στο Begging Bowl, ταϊλανδέζικο εστιατόριο στο Νότιο Λονδίνο, ο οποίος, μάλιστα, σκέφτηκε και το concept του street food, εμπνευσμένου από την ταϊλανδέζικη κουζίνα και σχεδιάζει 21 συνταγές με βάση τα έντομα.

Στη Βρετανία, η εταιρία Grub του Shami Radia και του Neil Whippey είναι η μοναδική που προμηθεύει φαγώσιμα έντομα στη χώρα, με τις παραγγελίες τους συνεχώς να αυξάνονται και τον κόσμο να επισκέπτεται το site τους http://www.eatgrub.co.uk/ συχνά και να θέλει, πλέον, να μαγειρεύει έντομα στο… σπίτι.

Από τον Ιανουάριο αυξάνουν τις πωλήσεις τους 100% κάθε μήνα, ενώ το καλύτερο είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ότι πολλές παραγγελίες επαναλαμβάνονται, που σημαίνει ότι ο κόσμος μένει ικανοποιημένος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Radia, δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι τα έντομα να μπουν για τα καλά στην κουζίνα μας και ο κόσμος να… εκτρέφει ακρίδες στο σπίτι του.