Οι 10 πιο χαρακτηριστικές σκωτσέζικες γεύσεις

skotseziki-kouzina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Λίγοι ίσως έχουν πάει στη Σκωτία, πολλοί, όμως, έχουν γευτεί το σκωτσέζικο ουίσκι, έχουν γνωρίσει το πόριτζ και έχουν ακουστά το haggis. Ευκαιρία να τα μάθουμε όλα λίγο καλύτερα.

Μια παραμυθένια χώρα που φημίζεται για τα τοπία, τους πύργους και το τέρας του Λοχ Νες, η Σκωτία έχει και μια πολύ ιδιαίτερη κουζίνα να επιδείξει. Ας πάρουμε μια… μυρωδιά από γεύσεις που προέρχονται από εκεί κι ας δούμε τι μπορούμε να «κλέψουμε» από τις γευστικές προτιμήσεις των Σκωτσέζων.

www.wikipedia.com
Haggis
Χωρίς haggis, δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως γνωρίζει τη σκωτσέζικη κουζίνα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο από εντόσθια προβάτου (καρδιά, συκώτι και πνεύμονες), τα οποία είναι σε μορφή κιμά, μαζί με κρεμμύδι βρώμη μπαχαρικά, αλάτι, ξύγκι και μαγειρεύονται μέσα στο στομάχι του ζώου, σιγοβράζοντας για περίπου 3 ώρες. Πιάτο που μάλλον θέλει δυνατό στομάχι.

www.wikipedia.com
Scotch beef
Με όλη αυτή η βροχή στη Σκωτία, δεν είναι τυχαίο ότι παράγεται πλούσιο γρασίδι, το οποίο τρέφει τα ζώα και στη συνέχεια αυτά δίνουν ένα πολύ νόστιμο κρέας, διάσημο απανταχού. Το Aberdeen Angus scotch beef αποτελεί την καλύτερη ποιότητα του βοδινού αυτού κρέατος, το οποίο έχει εξαιρετική γεύση.

www.wikipedia.com
Scones
Για όσους δεν γνωρίζουν, τα scones είναι σκωτσέζικα ψωμάκια που συνοδεύουν το τσάι και είναι ανάρπαστα. Φτιάχνονται συνήθως από αλεύρι, κριθάρι ή βρώμη και συχνά τους προσθέτουν ζάχαρη ή γλάσο. Αποτελούν βασικό συστατικό του λεγόμενου cream tea, το οποίο είναι ένα απογευματινό ελαφρύ γεύμα με τσάι, μαρμελάδα, κρέμα και –φυσικά- scones.

Scotch eggs
Τα σκωτσέζικα αβγά δίνουν άλλη διάσταση στην έννοια του αβγού –και της χοληστερίνης. Πρόκειται για βρασμένα, σφιχτά αβγά, το οποία τυλίγονται σε κρέας λουκάνικου, αλείφονται με τριμμένη κόρα ψωμιού και στη συνέχεια ψήνονται ή τηγανίζονται, αποκτώντας πανέ όψη. Αν και η πρακτική αυτή ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1738 κι όχι στη Σκωτία, τα scotch eggs αποτελούν σήμερα μια γεύση που την προτιμούν οι Σκωτσέζοι.

Θαλασσινά
Χάρη στη μεγάλη ακτογραμμή της και τα κρύα, καθαρά νερά της, η Σκωτία φημίζεται για τα ψάρια και τα θαλασσινά της, με το σολομό, τα χτένια, τους αστακούς και τις καραβίδες της να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μενού της Ευρώπης.

Σκωτσέζικα ποτά
Διάσημη για το ουίσκι της, παράγοντας πληθώρα ειδών του, η Σκωτία κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος της φήμης της από το λεγόμενο scotch whisky, το οποίο πίνουν στην υγειά της οι λάτρες του ανά τον κόσμο. Πέραν αυτού, οι Σκωτσέζοι, έχουν προχωρήσει και στα «χωράφια» του τζιν, με το Caorunn τζιν, το οποίο είναι αρωματισμένο με Rowan Berry, ερείκη, μήλο και πικραλίδα και κερδίζει τις εντυπώσεις.

www.mackies.co.uk
Σκωτσέζικο παγωτό
Οι πολλοί Ιταλοί μετανάστες στη Σκωτία φαίνεται πως έβαλαν το χεράκι τους για να την κάνουν την πρωτεύουσα του παγωτού της Βρετανίας και όλα δείχνουν ότι οι Σκωτσέζοι παίρνουν το παγωτό τους πολύ σοβαρά. Αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανείς δοκιμάζοντας παγωτό Mackies of Scotland: το παραδοσιακό αυτό προϊόν από το Aberdeenshire φτιάχνεται με φρέσκο γάλα και διπλή κρέμα, η υφή του είναι πλούσια και μια μπάλα ποτέ δεν είναι αρκετή.

www.wikipedia.com
Scotch pie
Η σκωτσέζικη αυτή πίτα είναι ουσιαστικά κρεατόπιτα, με διπλή κρούστα και γέμιση με κιμά αρνιού ή κάποιου άλλου κρέατος. Παρ’ όλο που έχει σκωτσέζικη καταγωγή, τη βρίσκουμε και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υψηλές πωλήσεις κάνει και στον Καναδά. Πωλείται συχνά στα γήπεδα και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρονται σε αυτήν ως football pie.  

Porridge
Η βρώμη αποτελεί μια από τις πιο καθιερωμένες τροφές των Σκωτσέζων, με ρίζες από τη μεσαιωνική εποχή, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να φτιάχνουν porridge και μάλιστα παραδοσιακό, χωρίς την προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης, αλλά μόνο με νερό κι αλάτι. Αφήνουν τη βρώμη να μουλιάσει όλο το βράδυ σε κρύο νερό και το πρωί τη μαγειρεύουν.

www.wikipedia.com
Shortbread
Οι Σκωτσέζοι φημίζονται για την αγάπη τους για γλυκά και μια από τις πιο διάσημες εξαγωγές τους είναι και το shortbread. Πρόκειται για ένα είδος μπισκότου με ζάχαρη που τρίβεται στο στόμα και μπορεί κάποιος να το βρει παντού στον κόσμο. Φτιάχνεται με πλούσιο σκωτσέζικο βούτυρο και ζάχαρη Demerara και συνοδεύει τέλεια το τσάι.