Φάτε έξω κάνοντας οικονομία με 10 τρόπους

oikonomia-estiatoria
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Οι εποχές είναι δύσκολες, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να «κόψετε» τις εξόδους σας για φαγητό. Απλώς να φερθείτε έξυπνα.

Έπεσε έξω ο προϋπολογισμός σας; Μην βιαστείτε να ακυρώσετε κάθε έξοδο για φαγητό. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε οι επόμενες φορές να σας έρθουν πιο οικονομικά κι εσείς να μην χρειαστεί να κλειστείτε στο σπίτι.

Ψάξτε τις ευκαιρίες
Τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν οικονομικά πιάτα και ποτά, συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας. Τσεκάρετε τα website των αγαπημένων σας εστιατορίων και δείτε αν έχουν τέτοιες προσφορές, προκειμένου να κανονίσετε έτσι την έξοδό σας.

Αγοράστε κουπόνια
Υπάρχουν πολλά sites τα οποία συγκεντρώνουν προσφορές (deals) κάθε είδους καθημερινά, μέσα στις οποίες μπορείτε να βρείτε και εστιατόρια, με έκπτωση που μπορεί να ξεπερνάει και το 50%. Αγοράστε το κουπόνι και κάντε δώρο στον καλό σας ή την καλή σας ένα γεύμα, ξοδεύοντας ακόμη και τα μισά χρήματα από αυτά που θα ξοδεύατε κανονικά.

Βρείτε οικονομικά μαγαζιά
Συμβουλευτείτε φίλους, γνωστούς και το internet και φτιάξτε μια λίστα με οικονομικά φαγάδικα της πόλης, από πιο κυριλέ, μέχρι fast food, την οποία θα έχετε πρόχειρη όταν έχετε… αφραγκιές. Το click@life έχει ήδη φροντίσει για εσάς και σας προτείνει τα πιο οικονομικά μαγειρευτά της Αθήνας, όπως και πού να φάτε και να πιείτε οικονομικά στα Πετράλωνα.

Προτιμήστε το νερό
Ο λογαριασμός ανεβαίνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε όταν οι μπίρες και τα κρασιά που συνοδεύουν το γεύμα μας φτάνουν ακατάπαυστα στοπ τραπέζι μας. Δοκιμάστε να συνοδεύσετε το φαγητό σας μόνο με νερό ή έστω μόνο μία μπίρα ή κρασί, για να αποφύγετε μια… φουσκωμένη λυπητερή.

Προσπεράστε τα ορεκτικά και τα επιδόρπια
Δεν χρειάζεται να τρώτε σαν πεινασμένος celebrity με ορεκτικό, κυρίως, επιδόρπιο και δεν συμμαζεύεται για να νιώσετε ότι ευχαριστηθήκατε το γεύμα σας. Τις περιόδους που το πορτοφόλι σας δεν είναι και πολύ γεμάτο, αφήστε τα ορεκτικά και τα επιδόρπια και απολαύστε ένα γεμάτο κυρίως πιάτο ή μοιραστείτε μεζέδες με την υπόλοιπη παρέα, που με προσεκτική επιλογή μπορεί να σας έρθει πιο φθηνά.

Κάντε το ορεκτικό… κυρίως
Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να παραγγείλετε κάποιο από τα ορεκτικά που σας έχει …γυαλίσει, παραγγείλτε το και μην πάρετε κυρίως πιάτο. Τα περισσότερα ορεκτικά μπορεί να φτάνουν μια κανονική μερίδα, την οποία αν συνοδέψετε με τη σαλάτα, έχετε ικανοποιήσει και τις λιγούρες σας και την τσέπη σας.

Μοιραστείτε ένα πιάτο
Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που παραγγείλατε όλο λαχτάρα ένα πιάτο και τελικά καταφέρατε να φάτε το μισό από αυτό. Οι μερίδες των εστιατορίων πολλές φορές είναι εξαιρετικά μεγάλες για ένα άτομο. Γιατί να μην μοιραστείτε ένα πιάτο με το φίλο/φίλη σας και να μοιράσετε το κόστος του δια 2;

Ακολουθήστε τα social media
Κάντε follow ή like στα αγαπημένα σας εστιατόρια ​στο facebook και το twitter, έτσι ώστε να παρακολουθείτε εκτός από τα πιάτα τους και τις βραδιές που μπορεί να έχουν προσφορές.

Φάτε νωρίτερα
Σε κάποια εστιατόρια οι τιμές είναι πιο χαμηλές τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες. Ελέγξτε αν υπάρχει κάποια τέτοια προσφορά τηλεφωνώντας πρώτα στο εστιατόριο που θέλετε να γευματίσετε και μεταθέστε το ραντεβού σας λίγο νωρίτερα – εκτός αν είναι το πρώτο ραντεβού, οπότε μην το ρισκάρετε.

Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό –και τηρήστε τον
Προτού βγείτε έξω, καλό είναι να έχετε μια ιδέα σε ποια οικονομική κλίμακα θέλετε να κινηθείτε και πόσα πρέπει να ξοδέψετε για να μην κλειστείτε στο σπίτι για τον επόμενο μήνα. Φτιάξτε ένα πλάνο και τηρήστε το κι ακόμα καλύτερα, αντί να ορίζετε το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε πριν από κάθε έξοδο, κάντε το ίδιο για όλες τις εξόδους του μήνα.