Το πρώτο κρασί της χρονιάς ετοιμάζεται να ανοίξει στου Λελούδα

krasi-lelouda
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ένα παραδοσιακό έθιμο 85 χρόνων, το πρώτο άνοιγμα των κρασιών της χρονιάς στη θρυλική μπακαλοταβέρνα του Λελούδα, ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί και πάλι την Κυριακή.

Στην αχανή τωρινή τσιμεντένια πια Αθήνα, υπήρχε κάποτε μια περιοχή αγροτική που έβγαζε όλα τα καλά της γης: ο Ελαιώνας που ξεκινούσε απ’ τον Κολωνό κι έφτανε ως το Μοσχάτο. Και εκεί, άνθρωποι του μόχθου, συνήθιζαν να ξαποσταίνουν μετά τη δουλειά και να πίνουν το κρασί τους στα μικρά μπακαλοταβερνεία.

Δεκαετίες πέρασαν, άλλαξαν τελείως την περιοχή, τ’ αμπέλια σκεπάστηκαν από άσφαλτο και τσιμεντόλιθους, μα η συνήθεια αυτή κι ένα μικρό σημείο έμεινε απαράλλακτα από το 1928. Το μπακαλοταβερνείο του Λελούδα, τελευταίο του είδους της μεγάλης περιοχής που 85 χρόνια προσφέρει απ’ τα βαρέλια του το ολοδικό του κρασί στους μύστες της περιοχής, διατηρώντας κάτι απ’ την ψυχή μιας μικρής Αθήνας.

Και κάθε χρόνο, το άνοιγμα των βαρελιών, το πρώτο κρασί του Λελούδα έγινε παράδοση, μια διαδικασία ιεροτελεστίας, για όσους αγαπούν την άγνωστη αυτή γωνιά της Αθήνας. Γι’ αυτό και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, η περίφημη αυτή παράδοση θα ζωντανέψει για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της «Μικρής Αθήνας» ενός προγράμματος των atenistas με σκοπό να αναδείξει μικρές και αθέατες πτυχές της αθηναϊκής καθημερινότητας και ιστορίας της πόλης, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης.

Τα τραπέζια θα στρωθούν στους δρόμους των φορτηγών, με ζωντανή μουσική από τους Ρεμπέτ Ασκέρ και το πρώτο κρασί να μας περιμένει όλους!

Πληροφορίες: Λελούδας, Σαλαμινίας 8 και Πέτρου Ράλλη στον Βοτανικό, 210 3464167, Κυριακή 19/10, στις 12.00.