Cibus: Μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις σε μίνιμαλ έκδοση

cibus-monternes-mesogeiakes-geuseis-se-minimal-ekdosi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2011

Μια βόλτα στην Αίγλη Ζαππείου -πρωί ή βράδυ- αρκεί για να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με οξυγόνο, να απολαύσετε πράσινο, να θαυμάσετε τον Λυκαβηττό, αλλά και να γευθείτε μοντέρνα ελληνική κουζίνα σε ένα μίνιμαλ σκηνικό.

Όσο και να τσιμπιέστε είναι αλήθεια: δεν βρίσκεστε σε όνειρο, αλλά στο Cibus με την παρέα σας, μπροστά σε εξαιρετικά πιάτα μοντέρνας κουζίνας σε ένα ιδανικό περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, τζαμαρίες, πράσινο και επιλεγμένη μουσική.

Ο χώρος του Cibus είναι προσεγμένος, τα τραπέζια τοποθετημένα αραιά μεταξύ τους και τα πολυθρονάκια προσφέρουν άνεση και πολυτέλεια, ενώ η διακόσμηση του χώρου είναι διακριτική και καλόγουστη, χωρίς να βαραίνει το σκηνικό.

Στο κυρίως θέμα τώρα: τα πιάτα του Cibus ήταν όλα ένα κι ένα, τόσο από πλευράς έμπνευσης και δημιουργικότητας, όσο και σε εκτέλεση. Πρόσφατα μάλιστα, προστέθηκαν στο μενού νέα πιάτα που σε ταξιδεύουν με πρωτότυπο τρόπο στην ελληνική γευστική παράδοση.

Τα γεμιστά με τυροκαυτερή χωνάκια με το μικρό «σουβλάκι» με μαριναρισμένο χταπόδι που προσφέρονται για καλωσόρισμα, είναι μια ιδανική επιλογή για να... σου ανοίξει η όρεξη, προϊδεάζοντάς σε κιόλας για την έμπνευση και την εκτελεστική ικανότητα του chef Δημήτρη Δημητριάδη που θαυμάσαμε στα πιάτα που ακολούθησαν.

Για αρχή, ένα γκασπάτσο με αρακά, αφρό πατάτας και σαλάμι Λευκάδος με δυόσμο σε κερδίζει με την εμφάνιση και τη γεύση του, ενώ «αποκάλυψη» είναι το κουσκουσάκι με θαλασσινά και αέρα λεμονόχορτου, με απαλή τη γεύση του βουτύρου και χυλωμένο όπως ένα επιτυχημένο ριζότο.

Ίσως το πιο πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο πιάτο του μενού είναι η σαλάτα με τρία είδη ντομάτας (μαύρη, κίτρινη και ντοματίνι τσέρι) που σερβίρεται με φασολάκια και κινόα (τον υπερθρεπτικό αυτόν σπόρο που αρχίζει να χρησιμοποιείται σιγά σιγά και στα ελληνικά εστιατόρια) και βινεγκρέτ από Καλαθάκι Μυτιλήνης.

Στα κυρίως τώρα, πολύ νόστιμος ήταν ο μπακαλιάρος με ραβιόλι παντζαριού, εξαιρετικά αρωματισμένος με ούζο. Μοσχοβολούσε Ελλάδα! Το ίδιο και το αρνάκι του αμπελουργού με πατάτες, σταφίδες και κρέμα φέτας.

Κουσκουσάκι με καλαμάρι σοτέ, γαρίδες Ηγουμενίτσας και λεμονόχορτο

Ένα ακόμα δυνατό χαρτί της κάρτας του εστιατορίου είναι τα ευφάνταστα επιδόρπια. Δοκιμάσαμε το παγωτό λεμονόχορτου με αφρό μήλου, ζελέ βασιλικού και φρέσκες φράουλες που ήρθε σερβιρισμένο σε ένα χαμηλό γυάλινο βάζο και ήταν κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο και πρωτότυπο από ένα απλό sorbet, που συνήθως θα ζητούσαμε σε ανάλογη περίσταση. Πολύ συμπαθητική ήταν και η bitter μους σοκολάτας με κομπόστα αχλάδι , αλλά και τα κεράσματα που προσέφεραν στο τέλος (λευκά σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς, ζελεδάκια φραμπουάζ και σοκολατάκια τρούφας).

Η κάβα του Cibus είναι πλήρως ενημερωμένη, ενώ ο sommelier Μάρκος Μάρκος είναι πάντα διαθέσιμος, έτοιμος να βοηθήσει φιλικά και ευγενικά, προτείνοντας τις κατάλληλες οινικές επιλογές για την τέρψη του ουρανίσκου.

Οι τιμές κατ΄ άτομο κυμαίνονται περίπου στα 40 ευρώ αλλά, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση, αξίζει πλήρως τα λεφτά του, καθώς παράλληλα με την γεύση, τέρπεται και η όραση. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο αλλά συνάμα και πολύ σημαντικό. Για αυτό άλλωστε το Cibus έχει και τόσους φανατικούς θαυμαστές.

Σαλάτα με ποικιλίες από τομάτες, κινόα, φασολάκια και σάλτσα με Καλαθάκι Μυτιλήνης

Πληροφορίες: Cibus, Αίγλη Ζαππείου, είσοδος από Βασ. Όλγας, 210 3369364, 38-42 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]