«Γευματίστε» σε 7 από τα πιο ακριβά εστιατόρια της Ευρώπης

sketch
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μπείτε, έστω και διαδικτυακά, στα 7 από τα ακριβότερα εστιατόρια της Ευρώπης και φανταστείτε πώς θα ήταν ένα γεύμα σε κάποιο από αυτά…

Μοιάζουν με… ναούς του φαγητού, σερβίρουν γεύματα υψηλών προδιαγραφών και οι τιμές τους δεν θυμίζουν σε τίποτα Ευρώπη της κρίσης, αφού το κόστος ενός μόνο πιάτου μπορεί να φτάνει… τριψήφιους αριθμούς και ένα μπουκάλι κρασί να αγγίζει ένα μηνιάτικο.

Ανταποδίδουν, βέβαια, με πιάτα μαγειρεμένα με τα πιο ακριβά υλικά του κόσμου, όπως χαβιάρι, τρούφα, μπλε αστακό και άλλα τέτοια πανάκριβα προϊόντα, σερβιρισμένα σε παραμυθένια σκηνικά.

Επειδή, όμως, δύσκολα θα τα επισκεφτεί κάποιος, ας τους ρίξουμε μια κλεφτή ματιά.

Sketch, Λονδίνο
Το πανάκριβο αυτό λονδρέζικο εστιατόριο δημιούργησε ένα σχετικό σάλο όταν πρωτοάνοιξε το 2002, αφού ο κόσμος σχεδόν…. έχανε τις αισθήσεις του στη σκέψη να πληρώσει 50 ευρώ για ένα ορεκτικό. Οι τιμές του και η παράξενη διακόσμησή του ακόμη προκαλούν μια σχετική αναστάτωση και το a la carte μενού του παραμένει αρκετά ακριβό, γι’ αυτό και το μενού των 7 πιάτων στην τιμή-προσφορά των 120 ευρώ είναι αρκετά δημοφιλές σε σχέση με τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικό πιάτο: Γαρίδες «σκάμπι» μαγειρεμένες με 5 διαφορετικούς τρόπους, από ωμές μέχρι στο γκριλ. https://sketch.london/

www.wikipedia.com
Noma, Κοπεγχάγη
Το μότο του σεφ Rene Redzepi είναι πως αν κάτι δεν είναι διαθέσιμο στις σκανδιναβικές περιοχές, δεν μπαίνει στο πιάτο κι ο ίδιος έχει πάει τα γεύματα ένα βήμα παραπέρα, φτιάχνοντας πιάτα που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι μπορεί να φάει. Το Noma έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου για 3 συναπτά έτη από το περιοδικό Restaurant και αν κάποιος κλείσει τραπέζι τώρα, μπορεί να τα καταφέρει να δοκιμάσει τις γεύσεις του μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Χαρακτηριστικό πιάτο: Άγρια πάπια, τόσο ντόπια που μπορεί κανείς να βρει το τελευταίο ποτάμι στο οποίο κολύμπησε. http://noma.dk/

www.soloperdue.com
Solo per due, Ούμπρια
Όσοι προτιμούν τα πολυσύχναστα, θορυβώδη εστιατόρια, μάλλον θα πρέπει να μείνουν μακριά από το Solo per due, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική ιταλική επαρχία, στην εξοχή, έχει 19ου αιώνα αισθητική και προσφέρει γεύμα σε μόνο… δύο άτομα. Αυτό σημαίνει ένα τραπέζι, ένα μενού, μία τιμή: 270 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί. Ρομαντικό, αλλά «τσιμπημένο». Χαρακτηριστικό πιάτο: Τα καλύτερα cannoli (ζύμη ψημένη με κρεμώδη γέμιση που συνήθως περιέχει τυρί ρικότα) που θα βρείτε μετά τη Σικελία. http://www.soloperdue.com/

www.bocuse.fr
Paul Bocuse, Λυών
Οι σεφ σε όλα τα εστιατόρια του κόσμου πηγαίνουν κι έρχονται. Ο Paul Bocuse, όμως, μπορεί να καθησυχαστεί από το γεγονός ότι το εστιατόριό του, βόρεια της Λυών, έχει κερδίσει 3 αστέρια Michelin από το 1965. Χαρακτηριστικό πιάτο: Έχουμε ισοπαλία μεταξύ της σούπας τρούφας Bocuse που φτιάχτηκε για τον Γάλλο πρόεδρο Valery Giscard d'Estaing το 1975 και κοστίζει 90 ευρώ και το κυρίως πιάτο που είναι μπαρμπούνι με τραγανιστές ροδέλες πατάτας, στα 65 ευρώ. http://www.bocuse.fr/flash-uk.aspx?idwsglangue=2

www.romecavalieri.com
La Pergola, Ρώμη
Το μοναδικό εστιατόριο της Ρώμης βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin έχει πανοραμική θέα της «αιώνιας πόλης» και δείχνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην άσπρη τρούφα από το Alba της βόρειας Ιταλίας. Όποιος, λοιπόν, δεν μένει ικανοποιημένος από το στάνταρ μενού των 9 πιάτων στα 230 ευρώ, μπορεί να πληρώσει έξτρα άλλα 90 για λίγο πασπάλισμα τρούφας. Χαρακτηριστικό πιάτο: Μπαρμπούνι με άσπρη τρούφα και πουρέ από φασόλια cannellini. Δικό σας με 105 ευρώ. http://www.romecavalieri.com/lapergola.php

www.dorchestercollection.com
Le Meurice, Παρίσι
Ο βασιλιάς της… υψηλής κουζίνας, Alain Ducasse (πάλι), κρατάει τα ηνία αυτού του αισθητικής Βερσαλλιών εστιατορίου, σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ρώμης. Στους τοίχους του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin Le Meurice υπάρχουν χρυσές λεπτομέρειες, ενώ ο «χρυσός» δεν λείπει και μέσα στο πιάτο, με την πολύ ακριβή μαύρη τρούφα να πρωταγωνιστεί. Χαρακτηριστικό πιάτο: Οποιοδήποτε πιάτο με τρούφα ταιριάζει στην εποχή. Το ορεκτικό με χτένια και μαύρη τρούφα κοστίζει 130 ευρώ. http://www.dorchestercollection.com/

www.alain-ducasse.com
Le Louis XV Alain Ducasse, Μόντε Κάρλο
Πίσω στο 1987, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό προσέλαβε τον Alain Ducasse για τη δημιουργία ενός εστιατορίου στο Hotel de Paris, το οποίο θα κέρδιζε 3 αστέρια Michelin σε 4 χρόνια. Ο Ducasse τα κατάφερε στα 3. Χαρακτηριστικό πιάτο: Μπλε αστακός στον ατμό, στα 170 ευρώ το κεφάλι.