Notias: η μπίρα που ενώνει το Βέλγιο με την Ελλάδα

mpira-notias
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μια νέα, ιδιαίτερη μπίρα αποτέλεσμα συμμαχίας Ελλάδας-Βελγίου, που βασίζεται σε μια εξ ολοκλήρου νέα συνταγή με βάση το σαφράν, έρχεται να… γαργαλήσει τους ουρανίσκους μας.

Δροσιστική και ελαφριά (4,8% αλκοόλ), η νέα μπίρα Notias είναι μια μπίρα αφιλτράριστη και απαστερίωτη που ζυμώνεται για δεύτερη φορά στη φιάλη. Το λαμπερό ξανθό της χρώμα και οι λεπτές νότες σαφράν, που αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, είναι τα βασικά της γνωρίσματα. Ιδανική για όλες τις εποχές και για να συνοδεύσει ξεχωριστά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, η μπίρα Notias έρχεται να αναστατώσει αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα για τις μπίρες.

Η ιδέα της προήλθε από μια παρέα φίλων από το Βέλγιο που παραθερίζει κάθε χρόνο στον Τυρό Αρκαδίας και έβαλε στόχο να βοηθήσει την περιοχή και τους ανθρώπους της, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Η ιδέα που φάνηκε να ξεχωρίζει στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν η καλλιέργεια του σαφράν, του ακριβότερου μπαχαρικού στον κόσμο, πολύτιμο για τις φαρμακευτικές, χρωστικές, αφροδισιακές και αρωματικές του ιδιότητες. Συν του ότι ο ελληνικός κρόκος (το σαφράν αλλιώς) είναι από τους πιο ποιοτικούς και γνωστούς στον κόσμο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ASBL Notios που δημιουργήθηκε από την παρέα στο Βέλγιο βοήθησε στη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων και η πρώτη θετική ανταπόκριση από την κοινότητα των μοναχών του Αββαείου του Chimay έδωσε την κινητήριο δύναμη να ξεκινήσει το έργο της καλλιέργειας κρόκου.

Στη συνέχεια, η ομάδα της ASBL Notios, η οποία δεν ήθελε να ασχοληθεί με την εμπορία του, αλλά με τη χρήση του στην παραγωγή ενός ιδιαίτερου, ίσως και πρωτότυπου προϊόντος που θα αναδείκνυε την ποιότητά του, γέννησε την ιδέα της μπίρας Notias, μιας νέας μπίρας με σαφράν, της οποίας η εμφιάλωση γίνεται στις εγκαταστάσεις της μοναστικής κοινότητας του Chimay που διαθέτει ένα φημισμένο ζυθοποιείο και παράδοση αιώνων στην παραγωγή μπίρας υψηλής ποιότητας.

Κι έτσι μια βέλγικη μπίρα με ελληνική καρδιά γεννήθηκε και μας περιμένει να τη δοκιμάσουμε!