Belle Amie: πειραιώτικα μεζεδάκια σε ατμόσφαιρα εποχής

belle-amie
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Στο Πασαλιμάνι, στο κέντρο του Πειραιά, ανάμεσα στις σύγχρονες καφετέριες και τα πολύβουα στέκια του, το Belle Amie σκορπίζει «απλόχερα» το νεοκλασικό του αέρα και οι γεύσεις του… ελληνικές και νοστιμότατες.

«Στου Μπελαμή το ουζερί, τα ούζα έπινε σερί το παλικάρι το χλωμό, το πικραμένο» τραγουδούσε το 1970 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τότε που το δημοφιλές και αγαπητό καφενείο στο Πασαλιμάνι φιλοξενούσε αστούς και ρεμπέτες, διανοούμενους και ανθρώπους του λιμανιού, αποτελώντας ένα από τα πασίγνωστα στέκια του Πειραιά.

Εδώ και λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, το ιστορικό κτίριο που κάποτε στέγαζε το πειραιώτικο αυτό καφενείο, έβαλε τα καλά του, ανακαινίστηκε και διατηρώντας τις νότες εποχής «φρεσκαρίστηκε», βάζοντας στόχο να δημιουργήσει μια κοσμοπολίτικη τάση, από το φαγητό και το περιβάλλον, μέχρι το κτίριο και τη διάθεση.  Υποδέχεται όλα τα παλικάρια, πικραμένα και μη, παρέες, φίλους, φίλες, οικογένειες, για να τους πάει ένα μικρό ταξιδάκι σε αλλοτινές εποχές με την ατμόσφαιρα και τη διακόσμησή του, κρατώντας τους παρέα από το πρωί με καφέ και αρωματικά ροφήματα και ικανοποιώντας τις γευστικές τους επιθυμίες από το μεσημέρι και μετά, με τους μεζέδες του και τα μαγειρευτά του, με τα παραδοσιακά γλυκά του και φυσικά με τα «παρεΐστικα» κρασάκια, τσίπουρα, ούζα κ.ο.κ.

Εμείς ήμασταν αρκετά τυχεροί, καθώς την ημέρα που το επισκεφτήκαμε υπήρχε ζωντανή μουσική (όπως και κάθε Πέμπτη), με την υπέροχη φωνή της Στέλλας Μακρή και τη μουσική των “nostalgia”, με το αρμόνιο, το βιολί και το ακορντεόν να ξεκινούν ένα ρομαντικό ταξίδι στο χτες και το σήμερα, ταιριάζοντας απόλυτα τη μουσική με την ατμόσφαιρα του χώρου. «Το πλήθος» της Τσανακλίδου, το «Μες σ’ αυτή τη βάρκα» της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το «Ζω» της Γαλάνη και τα αργεντίνικα ταγκό, όπως και οι ιταλικές μελωδίες που ακολούθησαν, ήρθαν κι έδεσαν με την αρχοντική ατμόσφαιρα του Belle Amie, με το ξύλινο πάτωμα, τις παλιές τραπεζαρίες, τις μαρμάρινες κολόνες, τις απλίκες με το χαμηλό φωτισμό, τις βιενέζικες καρέκλες, τα κεριά και τα κηροπήγια, τους πίνακες και τις τοιχογραφίες του.

Μέσα σε αυτό το «ζεστό» κλίμα, αρχίσαμε σιγά-σιγά να τσιμπολογάμε τις προτάσεις του μαγαζιού, όλες φτιαγμένες από τα χέρια του σεφ Χρήστου Τζιέρα. Κι ενώ ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε δειλά, στη συνέχεια απελευθερωθήκαμε, καθώς μας παρέσυρε το πεντανόστιμο λαβράκι μαριναρισμένο με κόλιανδρο και μοσχολέμονο (6,80€), τα γιαλαντζί ντολμαδάκια της Μαριάννας (5,80€) με γιαούρτι και η πολίτικη σαλάτα με λάχανο, πιπεριές, σέλινο, καρότο και μαϊντανό (5,20€) –με μια τέτοια σαλάτα, θα είχαμε γλιτώσει πολλούς τσακωμούς για να φάμε λάχανο με το ζόρι στην παιδική μας ηλικία…

Η συνέχεια ήρθε με τη φάβα Φενεού, με καππαρόφυλλα Σαντορίνης, κρεμμύδι και λεμόνι (4,70€), η οποία μπήκε αυτόματα στο top 3 φάβας που έχουμε δοκιμάσει στη ζωή μας, ενώ μετά το άρωμα άλλαξε, με τα γεμιστά με φέτα κεφτεδάκια σε σάλτσα βασιλικού (6,80€) από τα πιάτα ημέρας, των οποίων η γεύση θύμιζε οικογενειακό, κυριακάτικο τραπέζι, από αυτά που η μαμά και η γιαγιά βάζανε τα δυνατά τους στην κουζίνα για να μας ικανοποιήσουν όλους.

Η χοιρινή τηγανιά Ηπείρου (6,00€) έφερε λίγο ακόμη κρέας στο… παιχνίδι, ενώ οι κολοκυθοκεφτέδες Τήνου με τυρί, άνηθο και σιμιγδάλι (5,50€) και οι σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες με τυρί και λιαστές ντομάτες (4,40€) δεν πρόλαβαν να περάσουν και πολύ χρόνο στο τραπέζι μας.

Στην κορυφή των προτιμήσεών μας από αυτά που δοκιμάσαμε, σίγουρα ήρθε και «στρογγυλοκάθισε» το λαβράκι, η φάβα Φενεού και η πολίτικη σαλάτα, τα οποία θα σας συστήναμε να μην χάσετε αν ποτέ βρεθείτε στο πειραιώτικο αυτό αρχοντικό στέκι. Μεταξύ αυτών, όμως, εδέσματα από όλη την Ελλάδα υπόσχονται να σας ταξιδέψουν γευστικά απ’ άκρη σ’άκρη της: χταποδάκια από την Αίγινα, σκοπελίτικη τυρόπιτα, πέστροφα από τη Μεσσηνία, τυρί αξιώτικο, βιολογικά αβγά από την Κρήτη, φακή Λευκάδας κ.ά.

Μην παραλείψετε να αφήσετε λίγο... χώρο στο τέλος για κάποιο από τα γλυκά του, με το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο (4,20€), το γιαννιώτικο κανταΐφι (4,20€) και τη χαλβαδόπιτα (3,80€) –μεταξύ άλλων- να δυσκολεύουν την επιλογή σας.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε, η μπάντα ξεκίνησε να παίζει τις πρώτες νότες από το περίφημο ταγκό Por Una Cabeza του Carlos Gardel και του Alfredo Le Pera κι ένα ζευγάρι αποπειράθηκε να χορέψει μερικά βήματα, ανάμεσα στον κόσμο που έτρωγε κι έπινε. Τσουγκρίσαμε άλλη μια φορά στην υγειά τους, που έδωσαν την τελειωτική νότα στην ατμόσφαιρα εποχής που μας πρόσφερε το Belle Amie όλη τη βραδιά, μαζέψαμε τα πράγματά μας και φύγαμε. Ανοίγοντας την πόρτα, ξαναβρεθήκαμε βίαια στο 2014 και χαθήκαμε στα πειραιώτικα στενάκια για το δρόμο της επιστροφής. Ξέρουμε, όμως, πως όποτε επιθυμήσουμε ξανά ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στο χρόνο και την ελληνική κουζίνα, το Belle Amie θα είναι εκεί. Στα γνώριμα λημέρια.

Πληροφορίες: Belle Amie, Αγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ. 210 4175740, από τις 9 το πρωί για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ, κουζίνα μετά τις 12.00, https://www.facebook.com/belleamiegr

Τζούλια Τασώνη