Μάθετε τα πάντα για την εξέλιξη του Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα

cabernet
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στην επόμενη συνάντηση του Wine Club Thessaloniki’96, το Cabernet Sauvignon έχει την τιμητική του.

Η εξέλιξη του Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα θα είναι το θέμα της επόμενης συνάντησης του Wine Club Thessaloniki’96 την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στο Met Hotel, όπου με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν τα πάντα για το Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα και θα δοκιμάσουν κρασιά από διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες της χώρας, διαφορετικές σοδειές, αλλά και διαφορετικών στυλ οινοποίησης.

Το Cabernet Sauvignon το συναντάμε παντού όπου υπάρχουν αμπελώνες στην υφήλιο, με την περισσότερο αξιοσημείωτη ιδιότητά του να είναι ότι μπορεί να ταξιδεύει, να απλώνει τις ρίζες του σε περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και ωστόσο να δίνει κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon, παρά τις όποιες κλιματολογικές, καλλιεργητικές ή οινοποιητικές συνθήκες. Αποτελεί, μάλιστα, το τέλειο όχημα για την ανάδειξη των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε ξεχωριστό αμπελώνα, αυτό δηλαδή που οι Γάλλοι και μαζί τους όλη η υφήλιος αποκαλεί terroir.

Οι πρώτες φυτεύσεις του Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα έγιναν τη δεκαετία του ’60. Από τη μία ο Ευάγγελος Αβέρωφ της οινοποιίας Κατώγι Αβέρωφ αποφάσισε να δοκιμάσει την καλλιέργειά του στο ορεινό Μέτσοβο, στη θέση Γινιέτς σε υψόμετρο 950-1000 μέτρων κι από την άλλη ο μεγάλος οραματιστής Γιάννης Καρράς το χρησιμοποιούσε στη δημιουργία του μεγαλύτερου πειραματικού αμπελώνα ελληνικών και ξένων ποικιλιών που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, στις ηλιόλουστες πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Τα αποτελέσματα φυσικά δικαίωσαν τους πειραματισμούς τους, ενώ σήμερα συναντάμε το Cabernet Sauvignon σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις στη Νότια Πελοπόννησο, την Αταλάντη, τη Δράμα και το Παγγαίο Όρος.

Γίνετε κι εσείς μέλος στο Wine Club Thessaloniki’96, μιας από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων Κρασιού στην Ελλάδα, και μάθετε τα πάντα για το κρασί.

Πληροφορίες: Wine Club Thessaloniki’96, τηλ. 2310 888311, The Met Hotel, 26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 017000, Τετάρτη 26/11 στις 20.00.