Ποιο είναι το μενού της Ημέρας των Ευχαριστιών;

galopoula
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μπορεί να μην γιορτάζουμε την Hμέρα των Ευχαριστιών στην Ελλάδα, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μια μυρωδιά από τα πιάτα της αμερικάνικης αυτής γιορτής!

Στις 27 Νοεμβρίου και κάθε τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου, η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και είναι ουσιαστικά η μέρα που κάθε οικογένεια εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Θεό για τα αγαθά που της παρέχει, ενώ σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Πρωταγωνίστρια της βραδιάς είναι η… γαλοπούλα. Μαζί με αυτήν, όμως, το τραπέζι γεμίζει με διάφορα καλούδια. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μενού της βραδιάς κι ας πάρουμε ιδέες για πειραματισμούς.

Γαλοπούλα γεμιστή
Στο κέντρο του τραπεζιού την Ημέρα των Ευχαριστιών δεσπόζει πάντα μια γεμιστή γαλοπούλα, η οποία χρειάζεται περίπου 2,5 ώρες για να γίνει και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο του τραπεζιού. Η γέμισή της αποτελείται συνήθως από σέλινο, κρεμμύδι, πιπεριά, μανιτάρια, λαχανικά, κρουτόν, κεράσια, πεκάν, μαϊντανό, αβγά και μαύρο πιπέρι και της δίνει όλη τη νοστιμιά της.

Κολοκυθόσουπα
Δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι των Αμερικάνων την ημέρα αυτή, αφού εκτός του ότι τους ζεσταίνει, αποτελεί και μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να καταναλώσουν λιγότερη γαλοπούλα.

Πουρές γλυκοπατάτας
Το πιάτο αυτό κυκλοφορεί με την ονομασία «yams» και αποτελεί έναν ιδιαίτερο πουρέ που φτιάχνεται με γλυκοπατάτες, βούτυρο, χυμό λεμόνι και συνδυάζεται με τη γαλοπούλα. Εναλλακτικά πολλοί φτιάχνουν πουρέ και με κανονικές πατάτες.

Φασολάκια στην κατσαρόλα
Τα φασολάκια με πατάτες στην κατσαρόλα μας είναι οικεία ως ένα πολύ διαδεδομένο λαδερό φαγητό. Στην Αμερική το προτιμούν στη γιορτή αυτή λίγο διαφορετικό, μαγειρεμένο μεν στην κατσαρόλα, αλλά με θυμάρι, δενδρολίβανο, πράσο, παρμεζάνα, μανιτάρια, κρεμμύδι, κρέμα και ιταλικό ψωμί. Σαν να μην τρώνε και πολύ ελαφριά εκεί στη Δύση…

Σάλτσα κράνμπερι
Μια πολύ εύκολη σάλτσα η οποία δεν βρίσκεται εύκολα σε ελληνικό τραπέζι, η σάλτσα κράνμπερι κάνει θραύση την Ημέρα των Ευχαριστιών. Φτιάχνεται με κράνμπερι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη, νερό, αρωματικό πιπέρι και ένα ξυλάκι κανέλας.

Κολοκυθόπιτα
Μαζί με την γαλοπούλα φαίνεται πως και η κολοκύθα έχει την τιμητική της, αφού συμπεριλαμβάνουν άλλο ένα πιάτο στο τραπέζι τους, στο οποίο αποτελεί κύριο συστατικό. Η γέμισή της κολοκυθόπιτας αποτελείται από πουρέ κολοκύθας, μοσχοκάρυδο, αβγά, αλάτι κοσέρ, καστανή ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, ενώ για την κρούστα της χρησιμοποιούν τζίντζερ, κουλουράκια αρωματισμένα με τζίντζερ, βούτυρο και ζάχαρη.

Γλασαρισμένα καρότα
Ένα πιάτο που μοιάζει περισσότερο με σαλατικό, φτιάχνεται με καρότα τα οποία βράζουν με λάδι καρύδας και στη συνέχεια τους προσθέτουν μέλι, φρέσκο μαύρο πιπέρι και μαϊντανό.