Egalite: καφές, γεύσεις και… βελάκια στο στέκι του Περισσού

egalite
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Άλλη μια συνοικιακή επιτυχία, το Egalite στέκει «αγέρωχο» και… μόνο στη Γεωργίου Αβέρωφ του Περισσού και κατορθώνει να φέρει κόσμο από τις γειτονικές περιοχές, μόνο και μόνο για να γευτεί τον καφέ του, τη μπίρα του και τα… λουκάνικά του.

Το Liberté, Égalité, Fraternité (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα) της Γαλλικής Επανάστασης και η γαλλική κουλτούρα σίγουρα επηρέασε τον Γιώργο Καράμουσα στην ιδέα και υλοποίηση του Egalite, όταν αυτό μπήκε στις ζωές μας το 1984, αρχικά σε μια λαϊκή συνοικία στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά και ύστερα από πολλές μετακομίσεις και περιπέτειες, το στέκι της… ισότητας βρίσκεται πλέον στον Περισσό, δημιουργώντας ένα χώρο όπου οι θαμώνες του μπορούν να πιουν το πρωί τον καφέ τους, να γευματίσουν το μεσημέρι, να διαλέξουν ανάμεσα στις μπίρες και τα κρασιά του το βράδυ, να ακούσουν rock, jazz, swing, soul, blues, funk μουσικές, να απολαύσουν live μπάντες, μέχρι και να παίξουν… βελάκια.

Με χειμωνιάτικη διακόσμηση, όπου το ξύλο, ο ιδιαίτερος φωτισμός και οι γεμάτοι κάδρα και πίνακες τοίχοι του κυριαρχούν, το Egalite έχει ήδη στρώσει τα χαλιά και προσφέρει πρακτική και… μεταφορική ζεστασιά σε όλους, είτε επιλέξουν τον εξωτερικό του χώρο με τις σόμπες, είτε το εσωτερικό, εντελώς χειμωνιάτικο σκηνικό του.

Κι αφού ο κόσμος βολευτεί στις διάφορες αναπαυτικές και οικείες γωνιές του, οι κατάλογοί του τού προσφέρουν πλήθος επιλογών. Στα ροφήματα κυριαρχεί το τσάι σε διάφορες γεύσεις (όπως το Mandarin Jasmin, πράσινο τσάι με άνθη γιασεμιού, ο Πράσινος Δράκος, πράσινο τσάι με κανέλα και πορτοκάλι, το Δάκρυ της Χίου, πράσινο τσάι με μαστίχα Χίου, λεμόνι, αμύγδαλο και φιστίκι και πολλά άλλα), ενώ διάφορα ροφήματα με βότανα μπορούν να γεμίσουν με άρωμα το πρωινό ή το απόγευμά σας στο Egalite.

Οι επιλογές του στο τσάι δεν σημαίνουν φυσικά ότι υστερεί στον καφέ, αφού εκεί θα βρείτε όλα τα είδη του και θα τον απολαύσετε παγωμένο ή ζεστό, με αφρόγαλα ή χωρίς, με κανέλα ή σοκολάτα, πάντα αρωματικό και γευστικό.

Όσοι προτιμούν τον τσάι ή τον καφέ τους μετά από ένα χορταστικό γεύμα, μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στα γευστικά πιάτα του, τα οποία συνοδεύουν με απόλυτη αρμονία τις μπίρες του, αλκοολούχες και μη, βαρελίσιες και σε μπουκάλι, ξανθές και μαύρες, φρουτένιες και μη. Στα πιάτα του Egalite κυριαρχούν, φυσικά, τα γερμανικά λουκάνικα, τα οποία συνοδεύονται από αυθεντικά γερμανικά pretzels, ενώ έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη πιατέλα αν είστε… δυνατή παρέα.

Εκτός από πάσης φύσεως λουκάνικο και η ποικιλία τυριών του μενού φαίνεται να «κερδίζει» τον κόσμο, ενώ όσοι θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, τα σάντουιτς, όπως και οι σαλάτες του (η μία με λόλα πράσινη, καβουρντισμένο σουσάμι, καπνιστό σολομό και σος γλυκάνισου μελιού και η άλλη με ψητό μανούρι λόλα πράσινη και κόκκινη, πορτοκάλι και βινεγκρέτ με μπαλσάμικο) μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε… λιγούρα.

Κι αν είστε χορτάτοι και επισκεφτείτε το Egalite τις πιο βραδινές ώρες, τότε θα το πετύχετε στην πιο pub πλευρά του, με μεγάλη πιθανότητα να βρεθείτε στο κοινό κάποιων από τα επιτυχημένα live του που συνήθως κινούνται σε jazz, funk και rock μονοπάτια, «ντύνοντας» το μαγαζί σε βραδινούς τόνους, με τα κοκτέιλ να πηγαινοέρχονται.

Η έκπληξη, όμως, του Egalite βρίσκεται στον ξεχωριστό χώρο του, όπου οι πελάτες του μπορούν, εκτός από το να ακούν τη μουσική του, να δοκιμάζουν τις γεύσεις του και να πίνουν στην υγειά του, να παίξουν… βελάκια, πασχίζοντας να βρουν το στόχο. Το μαγαζί, μάλιστα, είναι και από τα ελάχιστα της πόλης που φιλοξενούν τους αγώνες πρωταθλήματος darts, προσελκύοντας και αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τον καφέ τους με μια δραστηριότητα, πέραν της φιλικής κουβέντας.

Όπως και να ‘χει, το Egalite φαίνεται να τιμά την ονομασία και την ιστορία του και απ’ ό,τι φαίνεται, έριξε τα βελάκια και πέτυχε το στόχο του: την προτίμηση του κόσμου.

Πληροφορίες: Egalite, Γ. Αβέρωφ 36 (στάση ΗΣΑΠ Πευκάκια), 210 2716461, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το βράδυ, http://www.egalite.gr/, https://www.facebook.com/pages/Egalite-Bar-Darts-Club/176585352367050

Τζούλια Τασώνη