5 πιάτα που μας έκαναν… εντύπωση τη χρονιά που πέρασε

linguini-pilabar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Υπήρξαν κάποια πιάτα που δοκιμάσαμε φέτος σε διάφορα εστιατόρια, τα οποία θα μας άφηναν με το στόμα ανοιχτό, αν δεν έπρεπε να το κλείσουμε για να τα φάμε.

Μετά από μια χρονιά γεμάτη γευστικές εμπειρίες, διλήμματα μπροστά σε πλούσια και πρωτότυπα μενού, επισκέψεις σε εστιατόρια και πολύ… φαγητό, καταλήξαμε σε 5 πιάτα που μας εντυπωσίασαν, πάντα γευστικά.

Alfredo Linguini με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, Pilabar
Ένα μικρό bistrot στο Πάτημα Χαλανδρίου, που απευθύνεται κυρίως σε όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους και κάνουν υγιεινή διατροφή –δηλαδή όχι ακριβώς σε εμάς- κατάφερε να μας παρουσιάσει ένα πιάτο ζυμαρικών που μας εξέπληξε ευχαρίστα. Alfredo Linguini με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο βασιλικό, ρίγανη, σκόρδο, ανθότυρο και κάππαρη, με το ανθότυρο να παίρνει τη θέση του τριμμένου τυριού και το σκόρδο με την κάππαρη να σε κάνουν να ξεχνάς το αλάτι που χρησιμοποιείται καθόλου ή με φειδώ στην κουζίνα του πρωτότυπου Pilabar. Εκεί καταλάβαμε ότι μπορεί η γυμναστική να μην μας πηγαίνει ιδιαίτερα, αλλά η υγιεινή διατροφή μπορεί άνετα να μπει στο πρόγραμμά μας.
Πληροφορίες: Pilabar, Ηρακλείτου 94, Πάτημα Χαλανδρίου, 210 6615758, ανοιχτό καθημερινά από τις 8, κουζίνα 14:00-23:00, εκτός Κυριακής, http://www.pilabox.com/, https://www.facebook.com/pages/Pilabar/637840563001313

Μπριάμ στη σχάρα, Λεμονόκηπος
Σε έναν πανέμορφο και δροσερό λεμονόκηπο προς Νέα Φιλαδέλφεια μεριά υποδεχτήκαμε το καλοκαίρι δοκιμάζοντας μεζεδάκια από την αυθεντική ελληνική κουζίνα της μαμάς, λίγο «πειραγμένη». Κι αυτό που έκανε τον ουρανίσκο μας να… ερωτευτεί, ήταν το  «μπριάμ στη σχάρα», δηλαδή ψητά λαχανικά σχάρας, με ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τριμμένη φέτα. Ελληνικότατο, νοστιμότατο, από μια νέα οπτική που προφανώς και μας προκάλεσε, με το πιάτο να αδειάζει σε χρόνους ρεκόρ, που θα μπορούσαν να μπουν στο βιβλίο Guinness.
Πληροφορίες: Λεμονόκηπος, Αγ.Τριάδος 11, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2588611, www.lemonokipos.gr.

Polydefkis Photography
Μύδια μαγειρεμένα σε κρασί, Καπετάν Fishάει
Στο ταχυφαγείο… θαλασσινών της Μπενάκη, δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα, όλα θαλασσινής αύρας: σαλάτα με φύκια, σάντουιτς με λαβράκι, γαρίδες, μπακαλιάρο… Εκεί, όμως, που πραγματικά «τα χάσαμε» ήταν τα μύδια, σερβιρισμένα σε κατσαρολάκι και μαγειρεμένα με κρασί, τα οποία είχαν μια τόσο γεμάτη γεύση που πιάναμε το επόμενο, πριν καλά-καλά τελειώσουμε αυτό που ήδη τρώγαμε. Κι απ’ ό,τι μάθαμε, δεν είμαστε οι μόνοι που εντυπωσιάστηκαν με το πιάτο αυτό, καθώς οι πελάτες του μαγαζιού το ζητούν συχνά-πυκνά.
Πληροφορίες: Καπετάν Fishάει, Εμμ. Μπενάκη 27-29, Αθήνα τηλ: 2103300035, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 12.00-23.00, Κυριακή 13.00-21.00, delivery: 13.00-22.00, https://www.facebook.com/kapetan.fishaei

Τα Ντολμαδάκια της Αργυρώς, Homey
Στο Homey ζήσαμε μια βραδιά όπου πραγματικά δοκιμάσαμε τα όριά μας όσον αφορά τη χωρητικότητα του στομάχου μας και βγήκαμε νικητές. Φουσκωμένοι, αλλά νικητές. Από τα πολλά καλά που δοκιμάσαμε εκεί, με μελωμένα μάγουλα μοσχαριού να έρχονται, χοιρινό κότσι να φεύγει και σαλάτες με ορεκτικά να εναλλάσσονται ανά δεκάλεπτο, τα ντολμαδάκια της Αργυρώς (Μπαρμπαρίγου), ψημένα στον ξυλόφουρνο, με ρύζι και άρωμα και γεύση δυόσμου, κατάφεραν να μας κάνουν να βάλουμε τα ντολμαδάκια εν γένει ψηλά στη λίστα μας, παρ’ όλο που μέχρι τότε δεν αποτελούσαν μια ιδιαίτερη γεύση για εμάς.
Πληροφορίες: Homey, Εθνικής Αντιστάσεως 39, Χαλάνδρι, τηλ. κρατήσεων 210 6841156 και 6971942017, ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από 13:00 έως 0:00, www.homeyresto.gr, https://www.facebook.com/pages/HOMEY/1469006773327978?fref=nf, αναλαμβάνει και επαγγελματικά γεύματα, διαθέτει προσωπικό για parking.

Λαβράκι μαριναρισμένο με κόλιανδρο και μοσχολέμονο, Belle Amie
Ο Πειραιάς μας είχε πέσει λίγο μακριά εκείνη την ημέρα και είχαμε κατορθώσει να φτάσουμε στο Belle Amie ολίγον αργοπορημένες και αρκετά πεινασμένες. Ευτυχώς τα μεζεδάκια κατέφτασαν χωρίς καθυστερήσεις και ανάμεσά τους το μαριναρισμένο λαβράκι με κόλιανδρο και μοσχολέμονο από τα χέρια του Χρήστου Τζιέρα κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς ήταν πεντανόστιμο και ζουμερό, με άρωμα καλοκαιριού σε μια κρύα, φθινοπωρινή νύχτα κάπου στο Πασαλιμάνι.
Πληροφορίες: Belle Amie, Αγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ. 210 4175740, από τις 9 το πρωί για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ, κουζίνα μετά τις 12.00, https://www.facebook.com/belleamiegr

Τζούλια Τασώνη