Ο μαγνήτης μειώνει τον αφρό της μπίρας

mpira-afros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Βέλγοι ερευνητές ανακάλυψαν πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τον υπερβάλλοντα...αφρό της μπίρας μας.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να χάσετε τη μπίρα σας μέσα στον αφρό, καθώς σας γεμίζουν το ποτήρι ή ακόμη και με το που την ανοίξετε; Ευτυχώς για εσάς, Βέλγοι ερευνητές κατέληξαν στη λύση του…μαγνήτη.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αφρός της μπίρας προκαλείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υδροφοβίνη. Οι υδροφοβίνες φαίνεται πως έχουν την ενοχλητική «συνήθεια» να έλκουν μόρια διοξειδίου του άνθρακα και όταν πολλά από αυτά συγκεντρώνονται στο λαιμό του μπουκαλιού, τότε συμβαίνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: υπερβολικός αφρός. Ο λυκίσκος της μπίρας μπορεί να παίξει ρόλο στο να αποτρέψει τις πρωτεΐνες να ενωθούν με τα μόρια, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα.

Κάπου εδώ έρχονται οι Βέλγοι επιστήμονες να σώσουν τη μπίρα μας με τη βοήθεια ενός μαγνήτη. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι πειραματίστηκαν στο ζυθοποιείο Orval για να δουν αν μπορούν να «καθοδηγήσουν» τις πρωτεΐνες, βρέθηκε ότι οι μαγνήτες μπορούν να βοηθήσουν. Ανακάλυψαν ότι περνώντας τη μπίρα από ένα γυάλινο σωλήνα με μαγνήτη γύρω του, μπόρεσαν να ελέγξουν το λυκίσκο, έτσι ώστε να απλωθεί πιο ομοιόμορφα και στη συνέχεια να ενωθεί με περισσότερες πρωτεΐνες, μειώνοντας έτσι δραστικά τον αφρό. Και το καλύτερο; Τους πήρε μόλις ένα λεπτό να δουν τη διαφορά!