Ποια είναι τα 10 καλύτερα φαγητά του κόσμου;

paella
ΤΡΙΤΗ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κάποια φαγητά τα τρώμε για να ζήσουμε και άλλα γιατί θα ήταν… έγκλημα να μην τα δοκιμάσουμε, ακόμη κι αν πρέπει να πάμε ταξίδι στο εξωτερικό για να τα γευτούμε.

Το cnn.com τα έβαλε κάτω και κατέληξε σε 50 φαγητά που είναι από τα πιο νόστιμα του κόσμου. Εμείς σας παρουσιάζουμε 10 από αυτά και αφήνουμε τη φαντασία σας να… οργιάσει για τα υπόλοιπα.

Παέγια θαλασσινών, Ισπανία
Γαρίδες, αστακός, μύδια και σουπιές, όλα σε ένα θαλασσινό συνδυασμό με ρύζι και διάφορα βότανα, λάδι, αλάτι και γεύση στο άπειρο. Όταν, μάλιστα, αυτό το παραδοσιακό, ισπανικό πιάτο συνδυάζεται και με θαλασσινό αεράκι, μόνο χαλάρωση, απόλαυση και διακοπές μπορούν να σου έρθουν στο μυαλό.

Marzipan, Γερμανία
Μην σας ξεγελάσουν οι φθηνές απομιμήσεις που χρησιμοποιούν ζύμη σόγιας ή άρωμα αμυγδάλου. Τα αυθεντικά marzipan, τα οποία είναι γερμανικά γλυκίσματα, φτιάχνονται αποκλειστικά με ζάχαρη και αμύγδαλα και συχνά καλύπτονται με σοκολάτα, προκαλώντας κάτι πολύ κοντινό στον… εθισμό σε αυτόν που τα δοκιμάζει!

Fish’n’chips, Μεγάλη Βρετανία
Οτιδήποτε έχει καταφέρει να παραμείνει από το 1860 μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι κάτι θα έχει να… δώσει. Εν προκειμένω, το περίφημο fish’n’chips που αποτέλεσε κάποτε το γεύμα της εργατικής τάξης, έχει να δώσει γεύση, με το τραγανιστό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά ψάρι και τις πατάτες, πασπαλισμένο με αλάτι, ξίδι και λίγη σάλτσα ταρτάρ.

Καβούρι με βούτυρο, Ινδία
Αν υπήρχε μια παραδεισένια χώρα όπου το βούτυρο θα ήταν ο πρωταγωνιστής, το πιάτο αυτό θα προερχόταν από εκεί. Είναι απλό, αλλά άκρως γευστικό, και φτιάχνεται με ένα τεράστιο καβούρι το οποίο «πνίγεται» μέσα σε σάλτσα βουτύρου και σκόρδου, η οποία καλύπτει κάθε χιλιοστό της σάρκας του. 

Κρουασάν, Γαλλία
Είτε ως πρωινό, είτε ως σνακ, είτε με σοκολάτα, είτε με μαρμελάδα, είτε βουτύρου, το κρουασάν είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα που θα άφηναν τον κόσμο φτωχότερο από άποψη γεύσης αν δεν υπήρχαν –και πιο αδύνατο.

Κεμπάπ, Ιράν
Κομμάτια κρέατος, ψαριού ή λαχανικών ψητά στα κάρβουνα που κάνουν θραύση κυρίως στις νεαρές ηλικίες, το κεμπάπ τιμάται δεόντως και στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Το παραδοσιακό κεμπάπ φτιάχνεται με αρνί και ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες και το κατά πόσον το επιτρέπει η θρησκεία, το συναντάμε με χοιρινό, ψάρι, κοτόπουλο κ.ο.κ. 

Πίτα του βοσκού, Μεγάλη Βρετανία
Αρκετοί τη θεωρούν μια από τις μεγαλύτερες γευστικές ανακαλύψεις της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως να μην έχουν κι άδικο. Η πίτα αυτή φτιάχνεται με κιμά από αρνί και ταιριάζει απόλυτα στο τέλος μιας γκρίζας, βροχερής ημέρας, όπως είναι δηλαδή οι περισσότερες ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία.

Σούσι, Ιαπωνία
Όταν η Ιαπωνία θέλει να φτιάξει κάτι σωστά, το κάνει ΠΟΛΥ σωστά, από αυτοκίνητα, μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και φαγητό. Έτσι συνέβη και με το σούσι: ωμό ψάρι με ρύζι που έχει καταπλήξει το μεγαλύτερο ποσοστό κόσμου που το έχει δοκιμάσει, συστήνοντας νέα μόδα στη γαστρονομία.

Champ, Ιρλανδία
Ιρλανδικό παραδοσιακό πιάτο που εξαφανίζεται σχεδόν στον ίδιο χρόνο με μια μπίρα Guinness, το Champ αποτελείται από πουρέ πατάτας με κρεμμύδια, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για κάθε είδος κρέατος ή ψαριού.

Λαζάνια, Ιταλία
Μπορεί για πολλούς να έρχονται μετά την πίτσα, τα λαζάνια, όμως, είναι τόσο γευστικά που όποιος τα δοκιμάζει το ξανασκέφτεται αν η πίτσα αξίζει πραγματικά την πρώτη θέση. Ίσως ένας από τους παλιότερους τύπους ζυμαρικού, τα λαζάνια είναι φαρδιά κι επίπεδα και στην παραδοσιακή τους μορφή παρεμβάλλεται ανάμεσά τους κιμάς, μπεσαμέλ, τυρί, σάλτσα και άλλες τέτοιες νοστιμιές.