Το βραδινό κάποτε σήμαινε… πρωινό

proino
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η λέξη που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι για το βραδινό, κάποτε σήμαινε… το αντίθετο.

Στην πραγματικότητα, η λέξη “dinner” που σημαίνει δείπνο, προέρχεται από τη λέξη “disner” της αρχαίας γαλλικής γλώσσας, η οποία σημαίνει πρωινό.

Παραδοσιακά, το γεύμα γνωστό σήμερα ως “dinner” κάποτε ήταν το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο έτρωγαν γύρω στις 12. Ταυτόχρονα, ήταν και το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, με ένα πιο ελαφρύ γεύμα να ακολουθεί αργότερα με την ονομασία “supper” (βραδινό).

Τελικά, άρχισαν να προστίθενται και άλλα γεύματα μέσα στην ημέρα, με τους περισσότερους να «τσιμπούν» κάτι πριν το μεγάλο γεύμα της ημέρας. Κι αντί να ονομάσουν τα γεύματα αυτά “dinner”, η λέξη αυτή παρέμεινε να σημαίνει το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.

Καθώς, όμως, περνούσε ο καιρός, στους περισσότερους πολιτισμούς που χρησιμοποιούσαν τη λέξη “dinner” για το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, δηλαδή το πρωινό, τα πράγματα άλλαξαν και το γεύμα αυτό σταδιακά μετακινήθηκε αργότερα, φτάνοντας κοντά στην ώρα που τρώνε συνήθως βραδινό οι Άγγλοι, δηλαδή γύρω στις 20.00. Έτσι και καθιερώθηκε η λέξη “dinner” για το εν λόγω γεύμα.