7 συμβουλές προς αρχάριους: πώς πρέπει να πίνετε το κρασί

krasi
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αν ξεκινάτε τώρα το ταξίδι σας στον οινικό κόσμο, έστω και αργοπορημένα, υπάρχουν 7 συμβουλές για… πρωτάρηδες που θα σας βοηθήσουν να το απολαύσετε, χωρίς… παρατράγουδα.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται το κρασί, δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη αυτό που τους ταιριάζει και κατ’ επέκταση απείχαν από την κατανάλωσή του. Για όλους, όμως, έρχεται η στιγμή, που του δίνουν την ευκαιρία να τους αποδείξει ότι είναι πράγματι ένα ωφέλιμο, γευστικό και αρωματικό ποτό, που αξίζει να συνοδεύει το φαγητό, την έξοδο ή τη χαλάρωσή τους.

Επειδή, όμως, κάθε αρχή και δύσκολη, δείτε τα 7 σημεία που χρειάζεται να προσέξετε ως… αρχάριοι στον κόσμο του κρασιού.

Αν δεν είστε σίγουροι, ξεκινήστε από τα γλυκά
Όσοι έχουν συνηθίσει να πίνουν χυμούς, αναψυκτικά, ice tea κ.ο.κ., θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσουν με ένα γλυκό κρασί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι πιο εύκολη. Όσοι δεν πίνουν γενικότερα, αποθαρρύνονται από έντονες, πικρές γεύσεις κι από τις τανίνες που συναντάμε σε αρκετά κρασιά. Το Μοσχάτο είναι το τέλειο «εισαγωγικό» κρασί, σύμφωνα με τον οινοποιό Paul Burnett, καθώς έχει ελαφριά και γλυκιά γεύση, θυμίζοντας χυμό.

Δοκιμάστε το τουλάχιστον 5 φορές
Υπάρχουν διάφορα είδη κρασιού –κόκκινο, λευκό, ροζέ, αφρώδες… Το καθένα ταιριάζει με διαφορετικές γεύσεις και σε συγκεκριμένα γούστα, γι’ αυτό και οι αρχάριοι χρειάζεται να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο είδος τουλάχιστον 5 φορές, από διαφορετικές ετικέτες και περιοχές, καθώς κάθε μπουκάλι κρασί έχει τη δική του, ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Αν, για παράδειγμα, δοκιμάσατε ένα Merlot και δεν σας άρεσε, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε περίπου άλλα 4 για να διαμορφώσετε άποψη. Αν και τότε δεν σας γοητεύει η γεύση του, τότε προχωρήστε σε άλλο είδος.

Ανακινήστε, μυρίστε, πιείτε
Ο Burnett δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κάποιος κρασί είναι αργά, έτσι ώστε να εντρυφήσει σε όλα τα στάδια γεύσης του. Πρώτα ανακινείστε λίγο το ποτήρι κυκλικά για να βγάλετε τα αρώματα και στη συνέχεια μυρίστε το. Κοιτάξτε το χρώμα του και πιείτε μια γουλιά. Όταν το γεύεστε, επικεντρώστε στην αρχική γεύση που αφήνει στη γλώσσα σας κι ύστερα στην επίγευση.

Αφήστε για λίγο τον κανόνα «κόκκινο κρέας/κόκκινο κρασί, άσπρο κρέας/λευκό κρασί»
Οι περισσότεροι προτιμούν να συνοδεύουν το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί και τα ψαρικά με λευκό κρασί, όσοι, όμως, δεν αισθάνονται το ίδιο, δεν πρέπει να καταπιέζονται. Δείτε τα παραπάνω περισσότερο σαν προτάσεις κι όχι κανόνες και βρείτε μόνοι σας ποιο κρασί σας ταιριάζει με την κάθε γεύση. Ο ίδιος ο Burnett αναφέρει ότι έχει φίλους που προτιμούν κόκκινο κρασί με το ψάρι κι έτσι το απολαμβάνουν περισσότερο. Κάντε κι εσείς τους πειραματισμούς σας κι απελευθερωθείτε.

Προτιμήστε το σε θερμοκρασία δωματίου
Αντί να σπαταλάτε χρόνο στους «κανόνες» για το ποιες τροφές ταιριάζουν με κάθε κρασί, αφοσιωθείτε στο να το διατηρήσετε και να το καταναλώσετε σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό, αλλά γύρω στους 15-20 βαθμούς Κελσίου. Αν έχετε αφήσει κόκκινο κρασί στο ψυγείο για καιρό, βάλτε το σε ένα ποτήρι, κρατήστε το και αφήστε τη θερμοκρασία των χεριών σας να ζεστάνει το κρασί. Έπειτα ανακινήστε το και πιείτε.

Φυλάξτε το σωστά
Αν προτιμάτε να πίνετε το κρασί σας στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο και όσον αφορά τη φύλαξή του. Θυμηθείτε ότι για τα κόκκινα κρασιά η ιδανική θερμοκρασία είναι 4-8 βαθμοί Κελσίου και για τα άσπρα 12, σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, χωρίς φως και χωρίς δονήσεις. Ο Burnett θυμίζει, επίσης, ότι δεν προορίζονται όλα τα κρασιά για παλαίωση. Το Μοσχάτο, για παράδειγμα, χρειάζεται άμεση κατανάλωση, καθώς η χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ δεν θα το αφήσει να ωριμάσει όμορφα. Κάποια κόκκινα, επίσης, είναι καλύτερο να καταναλώνονται τα πρώτα δύο χρόνια.

Μην πίνετε πολύ
Η κατανάλωση κρασιού για να παραμείνει μια διασκεδαστική και γευστική εμπειρία, χρειάζεται μέτρο. Αν πίνετε πολύ, δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε, να γευτείτε πραγματικά το κρασί και να το εκτιμήσετε. Κι αν πρόκειται να λάβετε ποτέ μέρος σε γευσιγνωσία κρασιού, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Στην υγειά σας!