8 από τα καλύτερα… γευστικά highlights του κόσμου

fiduea
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Γνωρίστε ή θυμηθείτε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και γεύσεις που κερδίζουν τις εντυπώσεις –και τους ουρανίσκους- από όλο τον κόσμο.

Αλμυρά, γλυκά, σνακ, κυρίως πιάτα… Τα παρακάτω αποτελούν λιχουδιές, που κάποιες έχουμε γευτεί οι περισσότεροι, κι άλλες όχι (ακόμα), σε διάφορες χώρες του εξωτερικού ή σε εστιατόρια με διεθνή κουζίνα, εντός ελληνικής επικράτειας.

Fideuà, Ισπανία
Πρόκειται για την καταλανική έκδοση της παέγιας, όπου αντί για ρύζι συναντάμε κοντά και λεπτά νουντλς που ονομάζονται fideus και μαγειρεύονται σε ζωμό ψαριού με σαφράν και ντομάτα, ενώ σαν τόπινγκ βρίσκουμε διάφορα φρέσκα θαλασσινά. Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα και… σκόρδο και είναι ιδιαιτέρως αγαπητό, τόσο σε ντόπιους, όσο και σε τουρίστες, το fideuàθα σας καταπλήξει, ενώ στις πόλεις Cambrils και Palamos θα βρείτε το καλύτερο.

Vincisgrassi, Ιταλία
Ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιφέρειας των Μάρκε στην Ιταλία είναι τα λαζάνια σε μια… τούρμπο μορφή για δυνατούς «παίκτες», με όχι λιγότερες από 12 στρώσεις ζυμαρικού, πλούσιο μοσχαρίσιο κιμά με συκώτι κοτόπουλου, γλυκάδια αρνιού, τρούφα και άγρια μανιτάρια, όλα σκεπασμένα με βελούδινη μπεσαμέλ και τριμμένη παρμεζάνα.

Hot dog, Η.Π.Α.
Ψηλά στη λίστα με τις… street τροφές, το hot dog «κερδίζει» μικρούς και μεγάλους με το αφράτο ψωμί του, το ζουμερό λουκάνικο και τις σάλτσες που το συνοδεύουν. Στο Σικάγο των Η.Π.Α. κυκλοφορεί και μια βερσιόν με υπέροχο μοσχαρίσιο λουκάνικο, πασπαλισμένο με αλάτι σέλινου, πίκλες, μουστάρδα, με την προσθήκη φρέσκων κρεμμυδιών, κομματιών ντομάτας και καυτερής πιπεριάς.

Adobo, Φιλιππίνες
Είναι περίεργο, αλλά ένα πιάτο με 4 μόλις συστατικά μπορεί πράγματι να έχει τόσο νόστιμη γεύση και να ενώνει ένα έθνος, αφού τα χιλιάδες νησιά της νησιωτικής χώρας έχουν συμφωνήσει στην αγάπη τους για αυτό. Το adobo είναι ζωμός κρέατος, με σκόρδο, σάλτσα σόγιας και ξίδι. Σερβίρεται με βραστό ρύζι και καταναλώνεται ακόμα και σε καντίνες ή μαγαζιά με street food, ενώ υπάρχουν διάφορες βερσιόν με κοτόπουλο, χοιρινό, φύλλα δάφνης κ.ο.κ.

Αστακός, Κούβα
Μπορεί η Κούβα να είναι ένα φτωχό κράτος, η πολιτική της ιστορία, όμως, το εντυπωσιακό σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, τα πούρα, το ρούμι και η μουσική της προσελκύουν συνεχώς κόσμο. Για την πληθώρα των Κουβανών, το φαγητό δεν ανήκει στις απολαύσεις της ζωής, παρ’ όλ’ αυτά ο αστακός… δίνει και παίρνει. Τον προτιμούν στο γκριλ με λεμόνι και βούτυρο, ενώ ο τοπικός αστακός έχει αρκετό ψαχνό, γλυκιά γεύση και –το κυριότερο- καλή τιμή στα διάφορα εστιατόρια.

Oden, Ιαπωνία
Το απόλυτο comfort food της Ιαπωνίας, το οποίο προτιμούν οι περισσότεροι όταν θέλουν να φάνε κάτι ζεστό και καταπραϋντικό, το oden είναι μια σούπα της οποίας τα συστατικά σιγοβράζονται και συμπεριλαμβάνουν τόφου, ψάρι, αβγά, λαχανικά και κρέας. Η υφή του και η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερες, ενώ υπάρχουν πολλά εστιατόρια στην Ιαπωνία, όπου το πιάτο αυτό είναι η σπεσιαλιτέ τους.

Khachapuri, Ρωσία
Τοπική σπεσιαλιτέ στο Sochi, όπου πραγματοποιήθηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2014, το khachapuri είναι μια διασταύρωση μεταξύ πίτσας και πίτας, ζυμωμένο με το χέρι και ψημένο σε παραδοσιακούς φούρνους. Η γέμισή του αποτελείται από το αλμυρό, τοπικό τυρί sulguni και συνήθως συνοδεύεται με σαλάτα με καρύδια και εστραγκόν.

Incir Dolmasi, Τουρκία
Πολλοί ντόπιοι αναφέρονται σε αυτό ως το «τούρκικο viagra», ενώ αποτελεί αγαπημένο επιδόρπιο και σνακ στη γειτονική μας χώρα. Πωλείται στο δρόμο σε όλη τη χώρα και είναι ουσιαστικά σύκα με γέμιση καρύδι, τα οποία ποσάρονται σε σιρόπι κανέλας. Παραδοσιακό, γευστικό και αρωματικό επιδόρπιο που συνδυάζεται συχνά με τον τούρκικο καφέ.