Virtual dining: μια διαφορετική εμπειρία στη γεύση χωρίς… θερμίδες

project-nourished
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Το “Project Nourished” είναι μια προσομοίωση της εμπειρίας του γεύματος σε ένα εστιατόριο, η οποία ξεγελάει τους χρήστες στο να νομίζουν ότι καταναλώνουν υπέροχα πιάτα. Και το καλύτερο; Απόλαυση χωρίς θερμίδες!

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να δοκιμάσετε τις νοστιμιές των εστιατορίων χωρίς να αγχώνεστε για τις θερμίδες του κάθε πιάτου και πώς αυτό θα μεταφραστεί αργότερα στη σιλουέτα σας; Πολλές; Μαζί σας μάλλον και πολύς κόσμος ακόμα, γι’ αυτό και άλλωστε δημιουργήθηκε το “Project Nourished”.

Χρησιμοποιώντας Oculus Rift, ακουστικά και οθόνη εικονικής πραγματικότητας, μαζί με αρώματα φαγητού, το “Project Nourished” χαρίζει μια θαυμάσια γευστική –παραλίγο- εμπειρία στους χρήστες του, οι οποίοι νομίζουν ότι απολαμβάνουν μια σειρά λαχταριστών πιάτων, από λαζάνια μέχρι μπριζόλα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που καταναλώνουν είναι υποκατάστατα φαγητών σε μορφή ζελέ με ελάχιστες θερμίδες, τα οποία παρασκευάζονται από υλικά όπως πεκτίνη και αραβικό κόμμι. Πέραν αυτού, με το πάτημα ενός κουμπιού οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την τοποθεσία στην οποία θα γευματίσουν, δημιουργώντας το τέλειο δείπνο. 

Το project ανέπτυξε η εταιρία Kokiri Lab στο Λος Άντζελες και ο ιδρυτής Jinsoo An πιστεύει ότι δεν θα τραβήξει την προσοχή μόνο όσων θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά και όσων έχουν διατροφικές αλλεργίες ή παθήσεις όπως διαβήτη, που σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν διάφορα φαγητά.

Αυτό που κάνει το “Project Nourished” τόσο μοναδικό είναι ότι συνενώνει το φυσικό με το εικονικό σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, στην οποία ο χρήστης μπορεί να μασήσει, να νιώσει, να μυρίσει και να γευτεί πιάτα, χωρίς να λάβει τις θερμίδες ή να επηρεάσει τον οργανισμό του.

Η έμπνευση ήρθε μερικώς από την κινηματογραφική ταινία “Hook” του 1991, όπου ο Πίτερ Παν χρησιμοποιούσε τη φαντασία του για να εμπλουτίσει και να απολαύσει το γεύμα του. Κι έτσι, από αυτή την απλή ιδέα γεννήθηκε το πείραμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο youtube εδώ.