Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τη φθηνή μπίρα

mpira-aleuri-mageirema
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Αν από το τελευταίο σας πάρτι ή συγκέντρωση σας περίσσεψαν αρκετές εξάδες μπίρας… αμφιβόλου ποιότητας, δείτε τι μπορείτε να τις κάνετε, εκτός του να τις καταναλώσετε σε αγώνες με τους φίλους σας.

Οι περισσότεροι ίσως το έχετε ζήσει: ξυπνάτε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας από ένα επιτυχημένο πάρτι στο σπίτι σας και το μόνο που υπάρχει πλέον εντός και εκτός ψυγείου είναι μπίρα, είτε σε μορφή άδειων μπουκαλιών, είτε σε άθικτες εξάδες από τις προμήθειες που τελικά δεν χρειάστηκαν.

Επειδή σίγουρα αυτή τη στιγμή το τελευταίο που χρειάζεστε είναι να πιείτε άλλη μια μπίρα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε με όλες αυτές τις εξάδες που περίσσεψαν και πώς να τις αξιοποιήσετε… δημιουργικά. 

Φτιάξτε ένα άλλο ποτό
Δώστε ξανά ζωή στη μπίρα σας, αναμειγνύοντάς τη με κάτι άλλο. Φτιάξτε ένα shandy (ελαφριά μπίρα με λεμονάδα με ανθρακικό ή χυμό πορτοκαλιού ή μήλου κ.λπ.), συνδυάστε σκούρα μπίρα με μια μπάλα παγωτού, φτιάξτε ένα υποβρύχιο -όχι το γλυκό, το άλλο...

Δοκιμάστε τη στο φοντύ
Σοτάρετε κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέστε σάλτσα Worcestershire και την αγαπημένη σας μπίρα τύπου Ale κι έπειτα προσθέστε αργά το τυρί και τα μπαχαρικά σας (τσίλι, πάπρικα, καγιέν και σκόνη μουστάρδας) μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Βουτήξτε μέσα τραγανιστές μπουκίτσες ψωμιού, λαχανικών, μανιταριών, πατάτας ή ό,τι άλλο θέλετε -εκτός από το δάχτυλό σας- και είστε έτοιμοι!

Μαγειρέψτε τη με… κοτόπουλο
Πρώτα τρίψτε το κοτόπουλό σας με αλάτι, πιπέρι ή τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Έπειτα πάρτε ένα κουτάκι μπίρας και χύστε (ή πιείτε) το μισό και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο άνοιγμα του κοτόπουλου, έτσι ώστε να φαίνεται σαν να κάθεται το κοτόπουλο επάνω του. Ψήστε το στη σχάρα και αφήστε τη μπίρα να το κάνει πιο ζουμερό από ποτέ.

Φτιάξτε κρέας μπραιζέ
Πασπαλίστε στο κόκκινο κρέας σας αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα και αφήστε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Στη συνέχεια βγάλτε το, ξεφορτωθείτε το υγρό λίπος και προσθέστε του μερικά κρεμμύδια και σκόρδα, μέχρι να πάρουν κι αυτά χρώμα. Ανακατέψτε λίγα βότανα –ίσως θυμάρι ή δενδρολίβανο- με μπίρα για να φτιάξετε λίγη σος. Ξαναβάλτε το κρέας στην κατσαρόλα και καλύψτε το με τη σάλτσα, αφήνοντας να σιγοβράσει.

Χρησιμοποιήστε τη στο κουρκούτι
Αναμείξτε λίγη ελαφριά μπίρα με αλεύρι και αλάτι, βουτήξτε στο μείγμα το άσπρο ψάρι σας, το οποίο προηγουμένως θα έχετε αλείψει με λίγο αλεύρι και τηγανίστε το. Η μπίρα θα το απογειώσει!

Προσθέστε τη στη σούπα
Μπορείτε να βάλετε μπίρα σε οποιονδήποτε ζωμό, είτε μοσχαριού, είτε κοτόπουλου, είτε λαχανικών, για να του δώσετε λίγη γεύση παραπάνω. Προτιμήστε μια μαύρη ale με καραμελωμένα κρεμμύδια για το ζωμό λαχανικών ή μοσχαριού και μην ξεχνάτε τα βότανα και τα μπαχαρικά σας.

Φτιάξτε ψωμί
Σε μερικά μόλις βήματα, φτιάξτε ένα γλυκό καρβέλι ψωμί, αναμειγνύοντας αλεύρι, baking powder, αλάτι, ζάχαρη με λίγη μπίρα. Αφήστε τα στεγνά υλικά να την απορροφήσουν, ζυμώστε, βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί, προσθέστε του βούτυρο και ψήστε το. Αν θέλετε, μπορείτε να του προσθέσετε και άλλα υλικά όπως σκόρδο, παρμεζάνα, δενδρολίβανο, ελαιόλαδο, μέλι κ.ο.κ.

Φτιάξτε κέικ
Μπορείτε να προσθέσετε μπίρα σχεδόν σε κάθε τύπο κέικ που θέλετε να φτιάξετε, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα με το σοκολατένιο και η κατάλληλη μπίρα είναι η μαύρη.