Botrini's: Η μοντέρνα κουζίνα σε μεγάλα κέφια...

botrinis-i-monterna-kouzina-se-megala-kefia

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Σε έναν χώρο προσεγμένο, minimal αισθητικής, με άνεση και διακριτική πολυτέλεια, ο Έκτορας Μποτρίνι έκανε το βήμα που σκεφτόταν χρόνια τώρα και άνοιξε το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα.

Μετά το Etrusco στην Κέρκυρα και το ArtO2 στη Θεσσαλονίκη, ο Έκτορας Μποτρίνι και τα γαστρονομικά του πειράματα έφτασαν επιτέλους και στην Αθήνα. Σε μια μονοκατοικία του Χαλανδρίου που μεταμορφώθηκε σε καλοκαιρινό παράδεισο με τη μεγάλη της αυλή και το ευρύχωρο εσωτερικό της, ο Μποτρίνι έστησε το «εργαστήριό» του.

Οι δύο mini λιμνούλες δεξιά και αριστερά από την κεντρική είσοδο στην αυλή κόβουν διακριτικά τους εξωτερικούς ήχους, για να αφήσουν το μυαλό του επισκέπτη να ταξιδέψει στον γευστικό κόσμο του Έκτορα… απερίσπαστο.

Η γευστική μας περιπλάνηση ξεκίνησε με ένα «ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων», όπως αποκαλούν το καλωσόρισμα που προσφέρουν και κυριολεκτικά σε ταξιδεύει. Σε ένα μεγάλο ορθογώνιο γυάλινο πιάτο ήταν σχεδιασμένος ένας παγκόσμιος Άτλας. Πάνω σε συγκεκριμένες χώρες λοιπόν, είχε τοποθετηθεί δεξιοτεχνικά και από ένα finger food, χαρακτηριστικό της κάθε εθνικής κουζίνας.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη σφαίρα ελιάς με παξιμάδι που συμβολίζει φυσικά, την ελληνική κουζίνα, το μπισκότο με παγωτό παρμεζάνα, pasta καρμπονάρα και αφρό θαλασσινών στην Ιταλία και το oreo cookie με κατσικίσιο τυρί στην Γαλλία.

Μετά το υπέροχο αυτό ξεκίνημα επιλέξαμε το menu degustation που προσφέρει το εστιατόριο, με έξι συνολικά πιάτα μαζί με το επιδόρπιο κι ένα μπουκάλι κρασί. Η wine list αξίζει να σημειώσουμε ότι φτάνει στο τραπέζι όχι με τον πατροπαράδοτο κατάλογο, αλλά σε ipad, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως αρμόζει άλλωστε και σε ένα τέτοιου επιπέδου εστιατόριο.

Την έναρξη του μενού σφύριξε μια «Παραλλαγή σε καρπούζι». Αν μπορείτε να φανταστείτε έναν πίνακα στα χρώματα του καρπουζιού, με κόκκινο-ροζ, πράσινο και λευκό, ίσως να καταφέρετε να προσεγγίσετε λίγο την εικόνα του πιάτου. Και τι δεν είχε; Ζελέ καρπούζι, σφαίρα τυριού που έσκαγε στο στόμα απλώνοντας την γεύση σε όλο τον ουρανίσκο, ραπανάκια, κυβάκια παξιμαδιού, τρούφα. Και όλα προσεκτικά τοποθετημένα, λιλιπούτεια, στολισμένα με έμπνευση στο λευκό πιάτο. Ίσως να αποτελεί και την πιο εμπνευσμένη δημιουργία που δοκιμάσαμε, τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσίαση.

Συνέχεια με coppa –αλλαντικό από λαιμό χοιρινού- με γαρίδες, λεπτοκομμένες φέτες πεπονιού και παγωτό πεπόνι. Εξαιρετικός συνδυασμός, εγγυημένα ταιριαστός και με πληθώρα γεύσεων στο ίδιο πιάτο, άριστα εκτελεσμένη. Τρίτο στη σειρά έφτασε ένα «χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον». Ωραία ονομασία και πρωτότυπη παρουσίαση. Μια ορθογώνια ζωγραφιστή ξύλινη βάση με κολλημένο ένα αγκίστρι, στήριζε την γυάλινη επιφάνεια στην οποία οι σεφ είχαν σερβίρει με μοναδικό τρόπο το χταπόδι, «ζωγραφίζοντας» τον τόπο καταγωγής του, το θαλασσινό τοπίο. Πρωτότυπο, αποφεύγει εύκολα την κιτς υπερβολή και σε κερδίζει.

Οι γαρίδες καταΐφι ήταν ένα πιάτο πολύ νόστιμο, με ελάχιστες αστοχίες στο τηγάνισμα, που πιστεύουμε όμως, ότι σύντομα θα διορθωθούν καθώς και η κουζίνα απαιτεί τον χρόνο της για να «στρώσει».

Από τα κυρίως πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν το κατσικάκι με αλμύρα, αρκετά νόστιμο που βαδίζει στα κλασικά μονοπάτια, ανταμείβοντας όποιον το επέλεξε, αλλά και τον μπακαλιάρο με πιπεριά Φλωρίνης, αφρό ούζου και εξαιρετική εμφάνιση. Ένα από τα καλύτερα και γευστικότερα πιάτα του μενού.

Για το τέλος, το γλυκό που επέλεξαν να κλείνει το menu degustation ήταν οι «κερκυραϊκές αναμνήσεις» ή όπως θα λέγαμε εμείς «παιδικές αναμνήσεις», καθώς εκτός από προσωπική ανάμνηση του Έκτορα Μποτρίνι από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα, το συγκεκριμένο πιάτο, με τo sorbet φράουλα, την καμένη μαρέγκα, το παγωτό βανίλια και το καραμελωμένο αμύγδαλο, περιλαμβάνει γεύσεις οι οποίες σχεδόν σε όλους μας είναι ταυτισμένες με την παιδική μας αθώα ηλικία.

Κλείνοντας έτσι όμορφα λοιπόν, τη βραδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τραπέζια του Botrini’s στον εξωτερικό του κήπο αν και αρκετά, ήταν όλα γεμάτα ακόμα και την Τρίτη το βράδυ. Επισκέπτες όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι, έσπευσαν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας του εστιατορίου να ενισχύσουν τον Έκτορα και το φιλόδοξο -εν μέσω οικονομικής κρίσης- σχέδιό του. Όλα όμως, όπως δείχνουν, θα τον δικαιώσουν. Εμείς του το ευχόμαστε ολόψυχα, στον ίδιο και τους συνεργάτες του!

Πληροφορίες: Botrini's, Βασιλέως Γεωργίου Β' 24β, Χαλάνδρι, Αθήνα, 210 6857323, 45-65 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]