Η Telegraph επιλέγει 10 γευστικά «μυστικά» της Ελλάδας

xoriatiki-salata-elliniki-kouzina
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Οι ειδικοί της Telegraph έφτιαξαν μια λίστα με τα 10 κορυφαία σημεία της χώρας, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει γεύσεις, να κάνει μαθήματα μαγειρικής και να ψωνίσει τοπικά προϊόντα, σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Πάρος, οι Κυκλάδες κ.ά.

Οι περισσότεροι προτιμούν την Ελλάδα σαν προορισμό για τη θάλασσά της, τον όμορφο καιρό της και τα νησιά της. Κάποιοι άλλοι, όμως, ξετρελαίνονται από τις γεύσεις της, το κρασί της, το λάδι της, την κουζίνα της και γι’ αυτό η Telegraph ξεχώρισε τα δυνατά γευστικά στοιχεία της χώρας μας και τις δυνατότητες να τα γνωρίσει κάποιος και τα παρουσίασε σε ένα δημοσίευμα.

Αναφέρεται στη Σίφνο ως τον τόπο γέννησης του Νικολάου Τσελεμεντέ, ο οποίος έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, αποτυπώνοντας σε αυτό τοπικά πιάτα, όπως ρεβιθάδα, κόκορα κρασάτο κ.ά.. Στο νησί πραγματοποιούνται μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την τοπική κουζίνα, ενώ παρόμοια μαθήματα γίνονται και στη Σαντορίνη, η οποία είναι η δεύτερη αναφορά της Telegraph, λόγω των γεύσεών της με την άσπρη μελιτζάνα, τη φάβα, τα ντοματίνια και την κάπαρη να κλέβουν τη (γευστική) παράσταση.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά γενικά στην κυκλαδίτικη κουζίνα και άλλα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται στην Τήνο, ενώ στη δεκάδα βρίσκονται και τα Αμπελάκια της Λάρισας με επισκέψεις σε οινοποιεία και προετοιμασία γευμάτων.

Στην 4η θέση είναι το χωριό Αρχάνες στην Κρήτη λόγω της προώθησης και της αναγέννησης της παραδοσιακής μαγειρικής και των υλικών που χρησιμοποιούνται, με αναφορά φυσικά στη ρακή, το ελαιόλαδο, την πάστα ελιάς και άλλα τοπικά προϊόντα που πωλούνται στο Bakaliko Crete, ενώ στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στη Μονεμβασιά και τα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται στο Ξενοδοχείο Kinsterna και στο κρητικό κρασί και τις ξεναγήσεις που λαμβάνουν χώρα, στο πλαίσιο των οποίων δοκιμάζονται διάφορα κρασιά και τυριά, βότανα, ψάρια κ.ά.

Η λίστα συνεχίζεται με την κρουαζιέρα… κρασιού στο Αιγαίο, περνώντας από την Πάρο, την Τήνο, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λήμνο, την Εύβοια και πραγματοποιώντας επισκέψεις σε κελάρια, με πριβέ δοκιμές κρασιών, με την εμπειρία του κρασιού να συναντά την Ήπειρο στην 8η θέση της λίστας, με αναφορά στο οινοποιείο και Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ και τη σχετική ξενάγηση.

Οι ελαιώνες της Κρήτης και η γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, όπως και τα μαθήματα μαγειρικής στο Πήλιο κλείνουν το άρθρο της Telegraph, το οποίο προωθεί με έναν όμορφο και δημιουργικό τρόπο την Ελλάδα και τις γεύσεις της.