7 μέρη που πρέπει να πάτε πριν αρχίσετε… δίαιτα

bahn-mi-santouits
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αν σας αρέσει να γυρνάτε τον κόσμο και να γεύεστε διαφορετικά πιάτα και τοπικά φαγητά, τότε φροντίστε στα παρακάτω να μην βρεθείτε ποτέ σε καιρό… δίαιτας.

Κάθε χώρα έχει τις δικές της νοστιμιές κι ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις πίτσες και τις καρμπονάρες της Ιταλίας και τα κρουασάν και το φοντύ της Γαλλίας, ίσως δεν έχουμε υπόψη ότι σε άλλες χώρες και συγκεκριμένες πόλεις, πρωταγωνιστούν γεύσεις που δεν θα μας αφήσουν σε… ησυχία, αν τις επισκεφτούμε χωρίς να έχουμε σκοπό να δοκιμάσουμε… ό,τι τρώγεται!

Hanoi, Βιετνάμ
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Βιετνάμ αποτελούν σίγουρα ένα μείγμα χάους και σύγχυσης, τα εξωτικά αρώματα, όμως, που προέρχονται από τα σημεία όπου πωλείται τοπικό street food αξίζουν σίγουρα ξεχωριστή αναφορά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε Bánh mì, μια βιετναμέζικη βερσιόν της γαλλικής μπαγκέτας με χοιρινό, αγγούρι, φρέσκο κόλιανδρο και καρότα πίκλες και μην φύγετε από εκεί αν δεν πάρετε μια γεύση από το Phở, σούπα νουντλς με βοδινό, που συνήθως προσφέρεται ως πρωινό, αλλά ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας.

Istria, Κροατία
Ήρθε η ώρα να συνδέσετε τη βόρεια Κροατία με πειραματικές γαστρονομικές γεύσεις, αφού εκεί θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία λαχταριστών πιάτων. Έχοντας κυβερνηθεί από 4 διαφορετικά κράτη τα τελευταία 100 χρόνια, οπωσδήποτε έχει διάφορες επιρροές και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στα πιάτα της, από τα πλούσια ιταλικά ριζότο, μέχρι το kapešante, παραδοσιακά χτένια, απευθείας από τις κροατικές ακτές. 

Galway, Ιρλανδία
Αν βρεθείτε ποτέ στη δυτική Ιρλανδία, τα φρέσκα στρείδια, το σπιτικό ψωμί και φυσικά λίγη μπίρα Guinness υπόσχονται να χαλάσουν τη… δίαιτά σας, αλλά σίγουρα να ικανοποιήσουν τη γεύση σας. Οι ντόπιοι είναι πολύ περήφανοι για την παραγωγή τους και μετά από μια επίσκεψη στην Αγορά Galway θα μπορέσετε εύκολα να καταλάβετε το γιατί: φρέσκα λαχανικά, μυρωδάτες μαρμελάδες, ντόπιο τυρί και άλλες… θερμιδογόνες νοστιμιές σας περιμένουν στο… πιάτο.

Σαρδηνία
Για μια μπουκιά από αυθεντική ιταλική κουζίνα, αξίζει σίγουρα μια στάση στη Σαρδηνία, το νησί αυτό της Μεσογείου που έχει τη δική του άποψη για την ιταλική κουζίνα. Δοκιμάστε culurgiones, που είναι η δική τους έκδοση για τα ραβιόλια, με γέμιση πατάτας, τυριού, κρεμμυδιών και σκόρδου και για γλυκό, απολαύστε torrone, γλύκισμα παρόμοιο με μαντολάτο, με μέλι.

Χώρα των Βάσκων
Στη βασκική αυτή αυτόνομη περιοχή θα βρείτε εστιατόρια να φιγουράρουν στο τοπ 10 των οδηγών με το καλύτερο φαγητό και θα ξετρελαθείτε με τις σπεσιαλιτέ τους όπως bacalao, δηλαδή μπακαλιάρος και ουρά του βοδιού με γέμιση πιπεριών piquillo. Στο San Sebastian, οι γνώστες των γεύσεων περνάνε απαραιτήτως από το Kokotxa, ένα εστιατόριο που χρησιμοποιεί υλικά μόνο δικής του παραγωγής, ενώ η όλη περιοχή θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη να φάει κάποιος, όπως έχει δηλώσει και ο διάσημος, ισπανός σεφ Ferran Adrià.

www.wikipedia.com
Yorkshire, Ηνωμένο Βασίλειο
Το 2011, το Bradford στο Yorkshire ξεχώρισε ως η «Πρωτεύουσα του Κάρυ της Μεγάλης Βρετανίας», με το Karachi’s να είναι ένα από τα παλιότερα curry café της πόλης και το ιδανικό μέρος να δοκιμάσετε πικάντικα πιάτα. Αν κάτι τέτοιο σας ακούγεται κοντά στις γεύσεις σας, βγάλτε εισιτήρια κι ετοιμαστείτε να… καείτε!

Ελσίνκι, Φινλανδία
Η απάντηση της Φινλανδίας στα ισπανικά tapas είναι τα sapakset, μικρές μερίδες φαγητού στα οποία θα βρείτε rolls από λάχανο και ψάρι τουρσί. Δοκιμάστε τα στις παραδοσιακές ψαραγορές της πόλης και όταν φτάσει η κρύα νύχτα, λίγο vorschmack (κιμάς με αντσούγιες και πατάτες) θα σας φανεί σαν… φάρμακο.