Τσικνοπέμπτη: 5 μέρη για να φάτε σαν να μην υπάρχει αύριο

soublakia
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Παϊδάκια, μπριζόλες, κοψίδια, κοκορέτσια… Η ημέρα του κρεατοφάγου έφτασε και ήρθε η ώρα να καταβροχθίσετε τα ψητά της αρεσκείας σας και να… μυρίσετε λίγη τσίκνα, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

Η εθνική γιορτή… τσίκνας έφτασε και πάλι μετά από 365 ολόκληρες μέρες αναμονής και μπορούμε ξανά να απολαύσουμε χωρίς τύψεις και ενδοιασμούς ένα… βουνό κρεατικά, έχοντας τη δικαιολογία της Τσικνοπέμπτης.

Αν και τα πράγματα θα είναι δύσκολα εκεί έξω μια τέτοια μέρα, καθώς οι περισσότεροι αποφασίζουν να το ρίξουν έξω, παρ’ όλ’ αυτά κάποια ψητοπωλεία/εστιατόρια/ταβέρνες, αξίζουν τον κόπο. Αξιοποιήστε, όμως, το σοφό ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… μαγειρεύουν –ή κλείνουν τραπέζι» και οργανωθείτε, για να μη μείνετε με την τσίκνα, χωρίς μπουκιά στο στόμα.

Στέκι του Ηλία, Θησείο
Αν εκκρίνετε περισσότερο… σάλιο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «παϊδάκια», στο Στέκι του Ηλία μάλλον θα βρείτε τον επίγειο παράδεισό σας. Ξακουστή, δημοφιλής ταβέρνα, παράλληλα στις γραμμές του ηλεκτρικού, 100 μέτρα από το σταθμό του Θησείου προς τα Πετράλωνα, γνωστή για τις τηγανητές πατάτες που είναι κομμένες στο χέρι και απέχουν από τις «πλαστικές» που σερβίρουν πολλοί, για την τυροκαυτερή, τη μελιτζανοσαλάτα, το σαγανάκι, το τζατζίκι και φυσικά για τα παϊδάκια, η ταβέρνα αυτή θα σας κάνει σίγουρα να λαδώσετε τα χέρια σας. Το αρνητικό: θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή με το σέρβις, ειδικά σε μια τόσο φορτωμένη ημέρα. Πληροφορίες: Θεσσαλονίκης 7 και Επταχάλκου 5, Θησείο, 210 3458052, 12-18 ευρώ/άτομο, https://www.facebook.com/pages/To-steki-tou-ilia-Official-site/160010494163578.

Ο Τσολιάς, Βάρη
Σε μια περιοχή που ο αέρας μυρίζει… ψητό κρέας κάθε εποχή, στα Βλάχικα της Βάρης, η ταβέρνα «Ο Τσολιάς» διαφέρει λίγο από τις υπόλοιπες της περιοχής, με το τζάκι στη μέση της προσεγμένης αίθουσας και ατμόσφαιρα να θυμίζει λίγο επαρχία. Ίσως βρίσκεται μακριά από τους ανθρώπους του κέντρου και των βορείων προαστίων, αλλά όσοι δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, στο σωστό ψήσιμο και στο γευστικό κρέας, ίσως είναι μια καλή στιγμή να φτάσουν λίγο πιο μακριά από τα συνηθισμένα. Κοκορέτσι, αρνί, κατσίκι, μπριζόλα (η μοσχαρίσια δέχεται πολύ καλά σχόλια) και ό,τι κρεατικό λαχταράτε θα το βρείτε εκεί και μάλιστα με άψογη εξυπηρέτηση. Πληροφορίες: Λ. Βάρης - Βαρκίζης 45, Βάρη, 210 8952446, από 17 ευρώ/άτομο http://taverna-tsolias.gr/

Μπριζολάκια.gr, Κυψέλη
Ακριβώς απέναντι από το Πεδίο του Άρεως, τα μπριζολάκια.gr κερδίζουν επάξια τον τίτλο ενός από τα καλύτερα μπριζολάδικα και αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να «καρφώσουν» με τα μαχαιροπίρουνά τους μια μοσχαρίσια ή μια χοιρινή. Σε ένα χώρο που ξεφεύγει από τον κλασικό της ταβέρνας, με μοντέρνα και ταυτόχρονα απλή διακόσμηση, τα μπριζολάκια.gr, με τις μπριζόλες τους, τα παϊδάκια, το μοσχαρίσιο συκώτι, το κεμπάπ από βουβαλίσιο κρέας, τις μαριναρισμένες χοιρινές πανσέτες και με τη συνοδεία των σαλατών του, σε κάνει να θες να ζεις την κάθε μέρα σαν Τσικνοπέμπτη. Πληροφορίες: Ευελπίδων 47, Κυψέλη, 15 ευρώ/άτομο, http://www.brizolakia.gr/

Διπλόχορδο, Πατήσια
Όσοι θέλουν και τη ζωντανή τους μουσική στο γλέντι της Τσικνοπέμπτης, το Διπλόχορδο τους φτιάχνει την ατμόσφαιρα σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό στην Αγίας Λαύρας των Πατησίων, με τον Δημήτρη Κοντογιάννη σε λαϊκές μελωδίες που ταιριάζουν απόλυτα στο φαγοπότι της ημέρας. Στο Διπλόχορδο έχετε δύο επιλογές. Ή θα προτιμήσετε το μενού με απεριόριστο κρασί στα 20 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, φλογέρες με ζαμπόν, τυρί καρότο κυρίως πιάτο επιλογής σας (χοιρινή μπριζόλα ή μπιφτέκι με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά ή κοτόπουλο φιλέτο), μαζί με όσο κρασί αντέχετε ή το μενού στα 18 ευρώ το άτομο, με την ποικιλία κρεάτων για 4 άτομα  (μπιφτέκι, κοτόπουλο, φιλέτο, κεμπάπ, λουκάνικο χωριάτικο, μοσχάρι γάλακτος, χοιρινό, τηγανητές πατάτες) με απεριόριστο κρασί και πάλι. Κι αν μετά από όλα αυτά αντέχετε, ρίχνετε κι έναν χορό! Πληροφορίες: Λεωφ. Γαλατσίου & Αγ. Λαύρας 13, Πατήσια,  τηλ. 210-2283863, 18-20 ευρώ/άτομο, http://www.mezedopolio.gr/diploxordon/index.php/el-GR/home

Ιορδάνης, Πεντέλη
Αυτοί που αγαπούν πραγματικά το σουβλάκι, αποκλείεται να μην το έχουν τιμήσει σε ένα από τα κορυφαία στέκια της Πεντέλης, με το νόστιμο κρέας, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα ορεκτικά. Τα σουβλάκια ψήνονται στα κάρβουνα και έρχονται σε πιατέλες, οι οποίες συνήθως γεμίζουν και ξαναγεμίζουν, ενώ μετά τα σουβλάκια, σε β’ ρόλο έρχεται και το χύμα κρασί να κλείσει την ημέρα στην υγειά σας! Πληροφορίες: Πλατεία Χαραυγής, Παλαιά Πεντέλη, 210 8040543, 10-15 ευρώ/άτομο.