Ποια εστιατόρια του κόσμου θα θέλαμε οπωσδήποτε να επισκεφτούμε

le-jules-verne
ΤΡΙΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Από το Παρίσι ως το Τόκιο και από τη Δανία ως τη Νέα Υόρκη, αυτά είναι τα εστιατόρια που θα θέλαμε να επισκεφτούμε οπωσδήποτε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Ξέρατε ότι υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν σιγοψημένα φύλλα και ότι μπορείτε να δοκιμάσετε υπέροχη γαλλική κουζίνα στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ;

Όσοι θεωρούν το φαγητό κάτι πολύ παραπάνω από ένα αναγκαίο μέσο επιβίωσης και έχουν πάθος να δοκιμάζουν και να εντρυφούν στη γεύση, τα παρακάτω εστιατόρια σίγουρα θα βρίσκονται στη λίστα με τα «πρέπει» τους.

Le Jules Verne, Παρίσι
Στα 125 μέτρα από το έδαφος, στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, βρίσκεται το εστιατόριο του Alain Ducasse, το οποίο σερβίρει παραδοσιακή γαλλική κουζίνα με την υπογραφή του διάσημου σεφ, που έχει στο βιογραφικό του 15… αστέρια Michelin. Λόγω και της τοποθεσίας του εστιατορίου, η εμπειρία εκεί θα κοστίσει κάτι παραπάνω, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ, αλλά η βελουτέ σούπα κολοκύθας με τρούφα και φρέσκα κάστανα, ο μπλε αστακός και το κοτόπουλο μπρεζέ με εποχιακά λαχανικά, με λίγο γαλλικό κρασί, κάνουν τους περισσότερους να ξεχάσουν το λογαριασμό. http://www.lejulesverne-paris.com/en

www.wikipedia.com
Sukiyabashi Jiro, Τόκιο
Σύμφωνα με τον ειδικό επί των γεύσεων Anthony Bourdain, οι λάτρεις του σούσι πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή τους από αυτό το γιαπωνέζικο εστιατόριο, το οποίο έχει τιμήσει και ο… Ομπάμα, αφού θεωρείται ότι σερβίρει το καλύτερο σούσι του κόσμου. Παρ’ όλο που το σούσι του είναι ακριβό, το ίδιο εστιατόριο είναι αρκετά ταπεινό και βρίσκεται στο υπόγειο ενός παλιού κτιρίου στο Τόκιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες και δεν έχει καν μενού, με τον σεφ Jiro να διοχετεύει όλη του την ενέργεια να σερβίρει το καλύτερο, πιο φρέσκο και σωστά κομμένο σούσι, εδώ και 50 χρόνια. Σύμφωνα με τον Bourdain, κάθε κομμάτι σερβίρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία κι ακόμη και το ρύζι και τα φύκια είναι άριστης ποιότητας. http://www.sushi-jiro.jp/

www.wikipedia.com
Noma, Κοπεγχάγη
Όταν ένα εστιατόριο «βαφτίζεται» ως το καλύτερο του κόσμου από το περιοδικό Restaurant το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014, τότε δεν γίνεται να μην θες να το επισκεφτείς. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών και επικεφαλής σεφ, René Redzepi, ανακάλυψε ξανά τη σκανδιναβική κουζίνα και με την περιγραφή «κουζίνα του κρύου καιρού» και «με σεβασμό στο έδαφος και τη θάλασσα», το Noma «κερδίζει» τον κόσμο, αλλά και 2 αστέρια Michelin. Ένα γεύμα εκεί κοστίζει περισσότερα από 200 ευρώ το άτομο και όπως δηλώνει ο ίδιος ο σεφ, δεν χρησιμοποιούνται εισαγόμενες πρώτες ύλες και δίνεται έμφαση σε τοπικές, σκανδιναβικές γεύσεις που πολλοί δεν γνωρίζουν, όπως καραβίδες με ντόπιο λάχανο, μοσχαρίσιο ταρτάρ με… μυρμήγκια κ.ά. http://noma.dk/

www.wikipedia.com
Katz’s Delicatessen, Νέα Υόρκη
Δεν χρειάζεται να είναι πολυτελές ένα εστιατόριο για να μπει ψηλά στις προτιμήσεις μας. Αρκεί να σερβίρει καλό και ιδιαίτερο φαγητό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Katz’s Delicatessen της Νέας Υόρκης, ένα εστιατόριο εβραϊκής κουζίνας, το οποίο ιδρύθηκε το 1888 από μια οικογένεια Ρώσων μεταναστών. Λόγω του ότι δεν είχε την απαραίτητη ψύξη, βασίστηκε πολύ στα καπνιστά και τα τουρσί για τα σάντουιτς και σύντομα έγινε τρόπος ζωής για τη γειτονιά κι όχι μόνο. Φημίζεται για το καπνιστό και παστό βοδινό μεταξύ άλλων, ενώ κόσμος καταφτάνει από διάφορα μέρη για να δοκιμάσει τα κρεατικά του. Το κάθε σάντουιτς μπορεί να… ταΐσει πολύ κόσμο, ακόμη και χωρίς τις συνοδευτικές πίκλες, ενώ το ίδιο το εστιατόριο έχει… πρωταγωνιστήσει και στον κινηματογράφο, στο «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» και το “Donnie Brasco”. http://katzsdelicatessen.com/

Convivio fb page
Il Convivio di Troiani, Ρώμη
Οι αδελφοί Troiani, o Massimo, o Giuseppe και ο Angelo άνοιξαν το Convivio στην αρχική του διεύθυνση στη Via dell'Orso το 1990. Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην πόλη, όπου μπορεί κάποιος να φάει σε όμορφη ατμόσφαιρα, δοκιμάζοντας γεύσεις από ένα μενού που συνδυάζει το παλιό και το νέο. Πολλά από τα παραδοσιακά, ιταλικά πιάτα παρουσιάζονται από μια νέα οπτική (π.χ. ουρά βοδιού χωρίς κόκαλο με πουρέ σελινόριζας), ενώ συνδυάζουν στα πιάτα τους και εποχιακά υλικά. Μαζί με το φαγητό, το εστιατόριο σερβίρει και καλό κρασί, με πολύ ενημερωμένη λίστα, προτείνοντας διαφορετικό για το κάθε πιάτο του. http://www.ilconviviotroiani.it/