Αυτές είναι οι πιο… «κολλημένες» με το φαγητό πόλεις του κόσμου

lima-kouzina-fagito
ΤΡΙΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Σε κάποιες πόλεις το φαγητό δεν είναι απλά κάτι που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις. Είναι αυτό που απασχολεί μεγάλο μέρος της ημέρας σου, είτε πρακτικά, είτε νοητά.

Κάποιες πόλεις έχουν άσχημο φαγητό, άλλες μέτριο και μερικές πολύ καλό. Έπειτα υπάρχουν οι πόλεις που έχουν εμμονή με το φαγητό, που όλοι μιλούν γι’ αυτό, τρώνε, γράφουν γι’ αυτό, το φωτογραφίζουν, τους απασχολεί…

Σε αυτές τις πόλεις συζητούν στο πρωινό για το μεσημεριανό και κάνουν σχέδια για το βραδινό πριν το ρολόι δείξει 12. Εκεί, κανείς δεν ενδιαφέρεται τι κάνεις, αλλά τι έφαγες. Το φαγητό είναι μια τεράστια απόλαυση, είναι ζωή.

Αν νιώθετε κι εσείς το ίδιο, δείτε σε ποια μέρη θα βρίσκατε αδελφές ψυχές.

Λίμα
Στην περουβιανή πρωτεύουσα υπάρχουν πλήθη εστιατορίων, από φθηνά κινέζικα μέχρι παραδοσιακά, ντελίβερι, οικογενειακά, όπως και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Στους κατοίκους της Λίμα αρέσει πολύ να τρώνε έξω και αν τους ρωτήσεις για τα αγαπημένα τους μέρη για φαγητό, μπορούν να απαριθμούν για ώρες…

Μπανγκόκ
Ακόμη και στους χαιρετισμούς τους φαίνεται ότι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό, αφού η πρώτη τους κουβέντα είναι «έχετε φάει ρύζι;» κι όχι «τι κάνετε;». Στην Μπανγκόκ λατρεύουν το φαγητό και μάλιστα το έχουν αναγάγει και σε τέχνη, χωρίς να είναι ακριβό ή κάτι περίεργο. Σερβίρεται παντού στο δρόμο, σε πλαστικά πιάτα και μπορεί κανείς να φάει όπου βρεθεί.

Σιγκαπούρη
Στη Σιγκαπούρη όλοι έχουν τον αγαπημένο τους πωλητή, το αγαπημένο τους πιάτο, το αγαπημένο τους εστιατόριο κ.ο.κ. και καθώς καταναλώνουν ένα γεύμα, προγραμματίζουν το επόμενο. Είτε βρίσκεστε στη Μικρή Ινδία, είτε στην Τσάιναταουν, στο Tiong Bahru ή οπουδήποτε αλλού, θα βρείτε παντού το καλύτερο φαγητό και πάντα κάποιον να σας συμβουλέψει τι να παραγγείλετε.

Οσάκα
Γαστριμαργική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι χωρίς αμφιβολία η Οσάκα, όπου οι άνθρωποι κάνουν ουρές στους δρόμους για το αγαπημένο τους takoyaki –τηγανητοί όρχεις χταποδιού- ή για να καθίσουν κάπου και να απολαύσουν okonomiyaki –τηγανίτες με διάφορα συστατικά. Υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα αφιερωμένα σε μαγαζιά που πωλούν προϊόντα κουζίνας και μάλιστα έχουν και λέξη που σημαίνει «φάε όσο αντέχεις»: kuidaore.

Λυών
Ό,τι είναι η Οσάκα για την Ιαπωνία, είναι η Λυών για τη Γαλλία. Οι κάτοικοί της αγαπούν το φαγητό, αλλά και το γεγονός ότι είναι τόσο καλοί στο να το παράγουν. Μαγειρεύουν μέρη του χοιρινού που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε και τα αστέρια Michelin δίνουν και παίρνουν. Από την παραδοσιακή μέχρι τη γκουρμέ κουζίνα, η Λυών διαπρέπει.

Σαν Σεμπαστιάν
Από απλές γαρίδες μέχρι πιάτα που δεν χωράει ο νους, τα εστιατόρια στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας είναι όλα ένα κι ένα. Κι ό λόγος είναι, φυσικά, το ότι είναι παθιασμένοι με το φαγητό και την παραγωγή τους, μεταφέροντας το πάθος τους και στον κόσμο. Τα αστέρια Michelin κι εδώ είναι αρκετά για να… φωτίσουν την πόλη και είναι απορίας άξιο το ότι όπου σερβίρεται φαγητό, ακόμη και bar, αυτό είναι εξαίσιο.

Μπολόνια
Η Μπολόνια είναι η γενέτειρα των απεριτίφ, εκεί όπου ξεκίνησαν να προσφέρονται ποτά και πιατέλες με νόστιμα σνακ με προσούτο και παρμεζάνα πριν το δείπνο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το ψευδώνυμο της είναι “La Grassa” («Η παχουλή») λέει πολλά…

Χονγκ Κονγκ
Από dim sum (φαγητό σε μέγεθος μπουκιάς, καντονέζικης κουζίνας) μέχρι πάπια και νούντλς, υπάρχει πάντα κάτι καλό να φας στο Χονγκ Κονγκ. Οι 7 εκατομμύρια κριτικοί γεύσης θα χαρούν να σας διαφωτίσουν όσον αφορά τα καλύτερα μέρη και η πόλη θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην κουλτούρα του φαγητού.

Μουμπάι
Η πολυπληθέστερη πόλη της Ινδίας έχει εφαρμόσει ένα σύστημα που επιβεβαιώνει την αγάπη των κατοίκων της για το φαγητό. Με βάση του σύστημα αυτό, οι dabbawalas μεταφέρουν καθημερινά σπιτικό φαγητό στους υπαλλήλους γραφείων από το σπίτι τους, προκειμένου να το απολαύσουν φρεσκομαγειρεμένο και ζεστό. Η πόλη είναι γεμάτη με τέτοιους ανθρώπους που μεταφέρουν το φαγητό των… άλλων με ποδήλατα και τρένα κι απ’ ό,τι φαίνεται, εκεί κάνουν τα πάντα για ένα καλό γεύμα.