Ευρωπαϊκός οδηγός γαστρονομίας: τι να γευτείτε σε κάθε χώρα

astakos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η ευρωπαϊκή ήπειρος φημίζεται όχι μόνο για τα αξιοθέατά της, τα αρχαία της και την ατμόσφαιρά της, αλλά και για τις επί μέρους γεύσεις της. Αρκεί να ξέρει κανείς τι να δοκιμάσει και πού να περιπλανηθεί οπωσδήποτε σε κάθε χώρα.

Από τη Δανία μέχρι την Ιταλία και από την Αγγλία μέχρι τη Γαλλία, οι ευρωπαϊκές γεύσεις συγκλονίζουν, διατηρώντας το γαστρονομικό χαρακτήρα της κάθε χώρας και αξιοποιώντας την υψηλής ποιότητας παραγωγή της.

Προσδεθείτε, λοιπόν, για ένα γευστικό, ευρωπαϊκό ταξίδι στα… καλύτερα.

Η γκουρμέ κουζίνα της Κοπεγχάγης
Πριν μερικά χρόνια, η Κοπεγχάγη δεν κατείχε σημαντικές θέσεις στις κορυφαίες ευρωπαϊκές λίστες για καλό φαγητό. Σήμερα, όμως, έχει πιο πολλά αστέρια Michelin από οποιαδήποτε σκανδιναβική χώρα και φαίνεται πως έχει καταφέρει να «σκαρφαλώσει» ψηλά στις λίστες. Ο δανός σεφ René Redzepi του περιβόητου εστιατορίου Noma, βραβευμένου με Michelin, χρησιμοποιεί μόνο σκανδιναβική παραγωγή, όπως βουβάλι και τοπικό αστακό και γενικότερα η Κοπεγχάγη μπορεί εύκολα να γοητεύσει με την παραδοσιακή της κουζίνα (βλέπε ανοιχτό σάντουιτς με ρέγκα τουρσί ή παραδοσιακοί κεφτέδες σε ένα εστιατόριο με θέα τα κανάλια).

Οι σουηδικοί… αστακοί
Η ακτή Bohuslän αποτελεί έναν από τους φυσικούς θησαυρούς της Σουηδίας, στα νερά της οποίας «κρύβεται» κι ένας γευστικός θησαυρός: ο αστακός. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι το Δεκέμβρη πραγματοποιούνται… σαφάρι αστακών στο τοπικό ξενοδοχείο Handelsman Flink για όσους θέλουν να ζήσουν από κοντά αυτή την εμπειρία που περιλαμβάνει το πιάσιμο του αστακού, μαθήματα μαγειρικής και γεύμα 3 πιάτων, έτσι ώστε να γευτείτε το αποτέλεσμα.  

«Κλείστε» μια γευστική περιήγηση στη βόρεια Ιταλία
Το φαγητό στην περιοχή Emilia-Romagna της βόρειας Ιταλίας αφορά κυρίως το χοιρομέρι, το τυρί, το κόκκινο κρέας και το κρασί, όλα σε… μεγάλες ποσότητες. Στην περιοχή αυτή μπορείτε να πάρετε ένα από τα διάφορα μονοπάτια από την Πάρμα και να γνωρίσετε τοπικούς παραγωγούς prosciutto, μπαλσάμικου, παρμεζάνας, τοπικού κρασιού, μαύρης τρούφας και μανιταριών πορτσίνι, δοκιμάζοντας φυσικά τα τοπικά προϊόντα από την… πηγή.

Γνωρίστε καλύτερα το κρασί στον αμπελώνα Upper Douro της Πορτογαλίας
Η κοιλάδα Upper Douro βραβεύτηκε το 2001 αποτελώντας μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και παράγει κρασί που βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα της Πορτογαλίας. Κι αν θέλετε να γνωρίσετε το κρασί από την καλή του, μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα του οικογενειακού οινοποιείου Quinta Nova, έτσι ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τα λευκά, τα κόκκινα, τα port και την παραγωγή τους, ζώντας ένα… διονυσιακό σαββατοκύριακο και συμμετέχοντας στις εργασίας στους αμπελώνες ή τους ελαιώνες.

Δοκιμάστε μηλίτη από τις μηλιές του Somerset
Στη νοτιοδυτική Αγγλία υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές στην αγγλική εξοχή, η οποία είναι γεμάτη μηλιές από τις οποίες παράγεται ο μηλίτης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αλκοολούχα ποτά βρετανικής προέλευσης, με αρκετά μεγάλη ποικιλία γεύσεων, που φτιάχνεται από χυμό μήλου και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ ποικίλει από 2% μέχρι 8%. Όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται να μην το δοκιμάσετε.

Περάστε μερικές μέρες στην περιοχή Champagne της Γαλλίας
Ζήστε από κοντά το μέρος που παράγει την περίφημη και πανάκριβη σαμπάνια, τον αφρώδη αυτό οίνο που συνοδεύει κάθε γιορτή και ξεχωριστή περίσταση. Για να απολαύσετε κάθε λεπτομέρεια στην περιοχή, προτιμήστε να ακολουθήσετε κάποιο οργανωμένο champagne tour που θα σας γνωρίσει τους οινοποιούς, θα σας πάει να δοκιμάσετε τοπική παραγωγή και θα σας δώσει την ευκαιρία να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το φελλό της σαμπάνιας με… σπαθί (τέχνη του sabrage).

Απολαύστε ιταλική κουζίνα στη νότια Ιταλία
Κάντε αγροτουρισμό και μείνετε στον ξενώνα του San Leo στο Trivigno της επαρχίας Potenza, σε ένα πρώην μοναστήρι Βενεδικτίνων με θέα στους Δολομίτες, που έχει ανακαινιστεί από ένα ζευγάρι και δοκιμάστε από τα χεράκια τους όλη την τοπική παραγωγή, την οποία χρησιμοποιούν στα πιάτα τους που σερβίρονται στις πρώην αποθήκες του 16ου αιώνα. Απολαύστε σπιτικά κεκάκια για πρωινό, διαλέξτε τις δικές σας σαλάτες για το μεσημεριανό σας και γευτείτε μοτσαρέλα από νεροβούβαλο, ζυμαρικά, φρέσκο ιταλικό τυρί burrata και λεπτές φέτες αρνιού.