Sip Wine Bar: «ψαγμένο» κρασί σε πρώτο ρόλο

sip-wine-bar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Δυο φίλοι που αγαπούν το κρασί δεν μπορούσαν να βρουν στην Αθήνα αυτό που ζητούσαν κι έτσι αποφάσισαν να το δημιουργήσουν μόνοι τους. Και εγένετo το Sip Wine Bar.

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Μάριος και η Τζένη, δυο καλοί φίλοι, λάτρεις και γνώστες του κρασιού «ξεκλείδωσαν» μαζί με την πόρτα του Sip Wine Bar που άνοιξαν στην Κηφισιά και το όνειρό τους: να μοιράζονται την αγάπη και τις γνώσεις τους για το κρασί με τον κόσμο, σε ένα χώρο όπως τον φαντάζονταν πάντα, φτιάχνοντας τη δική τους, ξεχωριστή ατμόσφαιρα, αυτή που έψαχναν στα wine bars που επισκέπτονταν, αλλά πάντα κάτι τους έλειπε. Κι εμείς αποφασίσαμε να ρίξουμε μια «κλεφτή» ματιά σε αυτό τον κόσμο που τόσο τους γοητεύει: τον κόσμο του κρασιού.

Στον πρώτο όροφο της Κυριαζή 11, περνώντας από τη στολισμένη με φαναράκια είσοδο και ανεβαίνοντας σκαλιά με μπουκάλια κρασιού σε κάθε γωνιά, το Sip Wine Bar αποτελεί ένα χώρο που τουλάχιστον στο μισό του προσομοιάζει σαλόνι σπιτιού, με πολυθρόνες, χαμηλό φωτισμό, καναπέδες, τζάκι, χαμηλά τραπέζια και τραπέζια φαγητού. Όπου και να καθίσεις αισθάνεσαι τη ζεστασιά και την άνεση του χώρου, με άδεια μπουκάλια κρασιών να πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση, είτε σε ράφια, είτε σε εσοχές του τοίχου. Στο άλλο του μισό, παίρνει μια πιο… bar διάθεση, με πιο ψηλά τραπέζια, με τους συντηρητές κρασιών του μαγαζιού, όπου τα πολύτιμα μπουκάλια του φυλάσσονται στις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και φυσικά το bar, όπου υπάρχει αποκλειστικά κρασί και αποστάγματα σταφυλιού, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε εκτός από ένα απλό ποτήρι κρασί και διάφορα κοκτέιλ κρασιού, είτε κρύα, είτε ζεστά σε κούπα. Ο τρίτος χώρος του μαγαζιού είναι το roof garden, σε πιο νησιώτικο χαρακτήρα, σε λευκούς και σμαραγδί τόνους, με πέργκολα, που θα ανοίξει όταν ο καιρός… αποφασίσει να γίνει ανοιξιάτικος.

Εμείς επιλέξαμε τη θαλπωρή του τζακιού, ο Μάριος και η Τζένη άνοιξαν ένα Magnum (1,5 λίτρο) παλαιωμένο, κόκκινο Cabernet Sauvignon από το Κτήμα Παπαργυρίου, κι αφού ανακινήσαμε το ποτήρι με το κρασί κυκλικά πάνω στο τραπέζι –όπως μας έμαθαν  οι ειδήμονες- για να αναδυθούν τα αρώματά του, ξεκινήσαμε τη βραδιά μας. Το κρασί ήταν στο peak του. Η βραδιά, όμως, στην αρχή της.

Από το μενού του φαγητού, που ανανεώνεται κάθε 3 μήνες, άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτες γεύσεις: πλατό εκλεκτών ελληνικών τυριών και αλλαντικών με μαρμελάδα μύρτιλο στη μέση για να εξισορροπήσει την αλμύρα (9 ευρώ για 2 άτομα, 17 ευρώ για 4 άτομα) και μια σαλάτα με ντομάτα, μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού και μαρμελάδα ντομάτας. Καθώς απολαμβάναμε τα πραγματικά ξεχωριστά αλλαντικά, τα οποία ποτέ δεν είναι τα ίδια σε κάθε πλατό, διαλεγμένα ένα κι ένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι ιδιοκτήτες μας εξηγούσαν ότι τα κρασιά που φέρνουν στο μαγαζί, τα ανακαλύπτουν οι ίδιοι μετά από επισκέψεις σε οινοποιεία και γευσιγνωσίες, σε ένα κυνήγι αναζήτησης μικρών παραγωγών και οινοποιείων, με ποικιλίες πιο… προχωρημένες και άγνωστες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η λίστα με τα ποτήρια κρασιού ανανεώνεται κάθε μήνα και ότι οι ετικέτες τους φτάνουν τις 200, διαλεγμένες μία προς μία από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες, που ξεπερνούν τις 300.

Κοιτώντας το μενού διαπιστώσαμε ότι παρ’ όλο που θα το περίμενε κανείς, δεν είναι «απλησίαστο», αφού 1 βασικό ποτήρι ξεκινάει από τα 4,5 ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 10, κι ένα μπουκάλι από τα 18 ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 100. Γι’ αυτό και οι ηλικίες που επισκέπτονται το Sip Wine Bar ξεκινούν από τα… 20-25 και φτάνουν μέχρι τα 70, όλοι «διψασμένοι» για οινικές περιπέτειες.

Τα πιάτα, όλα προσαρμοσμένα στις γεύσεις του κρασιού, συνέχισαν να έρχονται, χωρίς να ακολουθούν τη λογική μόνο του κρύου πιάτου, όπως συνηθίζεται, αλλά πηγαίνοντας και προς την κατεύθυνση της ζεστής κουζίνας, πάντα σε παρεΐστικη λογική. Έτσι, ακολούθησαν ψητά λαχανικά με μαστέλο Χίου και μπαλσάμικο αρωματισμένο με λεμόνι (6,5 ευρώ), τα οποία είχαν ψηθεί ακριβώς τόσο όσο για να μην αφήνουν πικρή γεύση στο στόμα, και μανιτάρια (φρέσκα κι αποξηραμένα) τηγανιά με θυμάρι, κρασί και πετιμέζι (6,5 ευρώ), φτιαγμένο από τα χέρια του ίδιου του σεφ, Αναστάσιου Ζούπα, ο οποίος εκτός από τις γεύσεις, έδινε πολύ βάρος και στην παρουσίαση των πιάτων, «κλέβοντας» ενίοτε την παράσταση από το κρασί στους πιο… «φαγανούς» της παρέας.

Με τα μπουτάκια κοτόπουλου με μαρμελάδα ντομάτας, ταλιατέλες αγγουριού, ελαφριά σος από μαγιονέζα ρόκας και ντοματίνια (7,5 ευρώ) νομίζαμε ότι φτάσαμε στο καλύτερο γευστικό σημείο της βραδιάς, αλλά δεν ξέραμε ότι μας περιμένουν χοιρινά πανσετάκια με κρέμα κίτρινης κολοκύθας και τραγανά τσιπς γλυκοπατάτας (7,5 ευρώ), με το κρέας να είναι τόσο ζουμερό και απολαυστικό και την κρέμα κολοκύθας τόσο ελαφριά και γευστική, που αποτέλεσε θέμα συζήτησης για τα επόμενα, τουλάχιστον, 15 λεπτά.

Στη… «σκιά» της κρέμας κολοκύθας και της πανσέτας έφτασαν και τα μοσχαρίσια σουβλάκια με σάλτσα φατουράδας (ηδύποτο που φτιάχνεται στα Κύθηρα από τσίπουρο) με κρασί (7 ευρώ), όπου το κρέας παρέμενε και πάλι ζουμερό και γευστικό. Καθώς το Cabernet Sauvignon έφτανε στα τελευταία του και ψάχναμε να δούμε ποιος θα… καλοπαντρευτεί, έφτασε και το τελευταίο πιάτο: καρπάτσιο μόσχου, φτιαγμένο από τον ίδιο τον σεφ, με φύλλα παρμεζάνας, αρωματισμένο αλάτι Μεσολογγίου και κρέμα λεμονιού (9 ευρώ), με όλες τις γεύσεις να «δένουν» απόλυτα, αφήνοντας τους γευστικούς μας κάλυκες σε… έκσταση. Κι επειδή η φατουράδα, νωρίτερα, μας θύμισε καλοκαίρι στα Κύθηρα, είπαμε να «κλείσουμε» με λίγη, τιμής ένεκεν.

Σε όλη τη διάρκεια του γεύματος, ο Μάριος και η Τζένη δεν κατάφερναν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημά τους, για το πώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στις ιστορίες που έχει να του πει για το κάθε κρασί, για το πώς οι γευσιγνωσίες που οργανώνουν κάθε δύο εβδομάδες με τους ίδιους τους παραγωγούς παρόντες (που πολλές φορές γίνονται και με 2 παραγωγούς μαζί, σε σκηνικό… «κόντρας») ενθουσιάζουν τον κόσμο, για το ότι σχεδιάζουν και άλλου τύπου γευσιγνωσίες (ελαιολάδου, μπαλσάμικου κ.ά.), για το πώς καταφέρνουν να μυήσουν λάτρεις και μη του οίνου σε νέα, ποιοτικά κρασιά σε καλές τιμές και για το πώς τα Σαββατόβραδα, όταν περνάει η ώρα, γίνονται όλοι μια παρέα και ψήνουν στη θράκα του τζακιού.

Δεν ξέρω αν όταν αγαπάς κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί να το καταφέρεις, κατά τον Coelho, –η αλήθεια είναι πως το σύμπαν έχει και πολλές δουλειές- ο ενθουσιασμός και η γνήσια αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, όμως, πάντα φανερώνεται, θες δεν θες, στους άλλους. Κι αυτό εισπράξαμε τη βραδιά μας στο Sip Wine Bar: την αγάπη του Μάριου και της Τζένης για το κρασί και το πάθος τους να τη μεταδώσουν στον κόσμο, με την ψυχή τους. Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να πιούμε την τελευταία γουλιά του Cabernet Sauvignon στην υγειά τους, καθώς προσπαθούσαμε να τους «κλέψουμε» τη συνταγή για την κρέμα κολοκύθας!

Πληροφορίες: Sip Wine Bar, Κυριαζή 11, Κηφισιά, 213 0329830, 6981828435, ανοιχτό καθημερινά μετά τις 18.00, εκτός Δευτέρας, αναλαμβάνει prive και επαγγελματικά events, λειτουργεί και σαν κάβα, https://www.facebook.com/sip.kifisia

Τζούλια Τασώνη