Ρετρό πιάτα που δεν θα πιστέψετε ότι έχουν υπάρξει

mpananes-ham-hollandaise
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Όπως στη ζωή έτσι και στο φαγητό, κάποια trends έρχονται και παρέρχονται, με κάποια, μάλιστα να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πώς μπόρεσαν να θεωρηθούν κάποτε… καλή ιδέα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια φαγητά και πιάτα γίνονται μόδα, έπειτα εξαφανίζονται, αλλά επειδή έχουν προκαλέσει αίσθηση, έρχονται πάλι στο προσκήνιο, όπως π.χ. το φοντύ, το οποίο μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60, έπειτα χάθηκε και εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται και πάλι στο μενού διαφόρων εστιατορίων.

Κι ενώ το φοντύ ήταν ευπρόσδεκτο στο… encore του, άλλες ιδέες, κυρίως της αμερικάνικης κουζίνας, φαίνεται πως δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία αν επέστρεφαν ξανά στα πιάτα…

Μπανάνες με χοιρομέρι και ολλανδική σάλτσα
Ακούγεται τρομακτικό και μόνο από τον τίτλο, αφού μπλέκει ωμά φρούτα με χοιρινό και σάλτσα, γλυκό και αλμυρό σε έναν συνδυασμό που δεν θέλει εύκολα κάποιος να δοκιμάσει και που μας έρχεται από τη μακρινή δεκαετία του ’70.

Ανανάς-λουκάνικο συκωτιού
Το λουκάνικο συκωτιού υπάρχει ακόμη και σήμερα, το ίδιο και οι ανανάδες. Το γιατί, όμως, κάποιος θεώρησε καλή ιδέα να σκαλίσει ένα τεράστιο λουκάνικο συκωτιού έτσι ώστε να μοιάζει με ανανά, καλύπτοντάς το με σάλτσα με βάση το λεμόνι και τη μαγιονέζα, λίγοι μπορούν να καταλάβουν.

www,moscowfoodies.com
Frosted Ribbon Loaf
Το όνομα αυτού του πιάτου δεν αποκαλύπτει τίποτα για το αποτέλεσμα, εκτός ίσως του γεγονότος ότι πρόκειται για κορμό -ο οποίος καλύπτεται με κρέμα τυρί. Θέλετε να δείτε τι έχει μέσα; Άσπρο ψωμί, χοιρομέρι και αβγά. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Παγωμένη τυροσαλάτα
Καμία σχέση με την τυροσαλάτα που έχετε στο μυαλό σας –καλό θα είναι να τη διώξετε κιόλας γρήγορα από τη μνήμη σας, για να μην τη συνδέσετε με αυτό το πιάτο του 1974, που κάνει ακόμη και το μπρόκολο που συμμετέχει σε αυτό να μοιάζει… θλιμμένο. Ο λόγος; Η συνταγή συνδυάζει παγωμένο τυρί κότατζ, blue cheese, βουτυρόγαλο και μπάρμπεκιου σος, μαζί με το θλιμμένο μπρόκολο που λέγαμε…

Σαλάτα με τυρί, ζελέ και θαλασσινά
Συνδυασμός που… σκοτώνει, η σαλάτα αυτή αποτελείται από ζελέ lime, αναμεμειγμένο με ξίδι, κρεμμύδι, τυρί κότατζ και μαγιονέζα, στο κέντρο της οποίας βρίσκουμε σαλάτα θαλασσινών, μοιάζοντας με πιάτο που έφτιαξε μικρό παιδί κι έβαλε μέσα ό,τι βρήκε μπροστά του.

Τροπικό χάμπουργκερ
Κάποτε οι εποχές ήταν πιο απλές, όπου το μόνο που έπρεπε να κάνει κάποιος για να θεωρηθεί κάτι «τροπικό» ήταν να του προσθέσει φέτες ανανά και κερασάκια. Το εν λόγω χάμπουργκερ, για να πάρει αυτή την τροπική χροιά, αποτελούνταν από μοσχαρίσιο κιμά (με αβγά, γάλα και τριμμένο ψωμί), στον οποίον πρόσθεταν ένα μείγμα άμυλου καλαμποκιού με βάση τον ανανά, καθώς σιγοψηνόταν. 

Spam N’ Limas
Με ισπανικές ρίζες, το πιάτο αυτό περιλαμβάνει φέτες κρέατος κονσέρβας, μέσα σε ένα μείγμα με φασόλια lima, ντομάτες κονσέρβα, κρεμμύδια, πράσινη πιπεριά, φύλλα σέλινου και λαρδί. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο πάτος αυτού του πιάτου κρύβει μια τεράστια πισίνα λίπους.