Τα πιο ιδιαίτερα «βρώμικα» του κόσμου

ta-pio-idiaitera-bromika-tou-kosmou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Επειδή street food δεν είναι μόνο το σουβλάκι ούτε το hot dog, σας προτείνουμε πέντε πόλεις όπου μπορείτε να βρείτε τους πιο νόστιμους, αλλά και «ριψοκίνδυνους», μεζέδες στον κόσμο σε περιφερόμενες καντίνες.

Το φαγητό από μια καντίνα στην άκρη του δρόμου εμπεριέχει μεν πολλούς υγειονομικούς κινδύνους, τις περισσότερες φορές όμως, κρύβει και πολλές νοστιμιές. Ως Έλληνες και λάτρεις του greek souvlaki το γνωρίζουμε καλά αυτό.

Αν και το ρίσκο λοιπόν, που θα πάρετε αν επιλέξετε να φάτε κάτι από τα «γρήγορα φαγητά» είναι κάτι παραπάνω από πραγματικό, θα σας λέγαμε να το τολμήσετε στις παρακάτω πέντε πόλεις, οι οποίες έχουν τις δικές τους γαστρονομικές προκλήσεις και αξίζει να τις δοκιμάσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας.

Μπανγκόκ

Η πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, μιας από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ασίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Το κατεξοχήν σνακ του δρόμου που θα δείτε παντού συνδυάζει φασόλια, ζυμαρικά, ζάχαρη, φιστίκια και λάιμ, τα οποία αναμιγνύονται και είναι έτοιμα για κατανάλωση μέσα σε ένα λεπτό. Συνδυάζεται περίφημα με ένα σουβλάκι τραγανών σκορπιών, ακρίδων ή άλλων εντόμων.

Νέα Υόρκη

Μπορεί το hot dog να είναι γνωστό στους ξένους ως το απόλυτο Νεοϋορκέζικο σνακ του δρόμου, αλλά οι μυημένοι συρρέουν καθημερινά στη γωνία 30th Street και Broadway, για το King of Falafel & Shawarna ( www.thekingfalafel.com ) για falafel και kebab. Η συγκεκριμένη καντίνα έχει αποσπάσει το κύπελλο Vendy, το οποίο κάθε χρόνο απονέμεται στην καλύτερη καντίνα της Νέας Υόρκης.

Λονδίνο

Αναζητήστε στην αγγλική πρωτεύουσα το Meatwagon ( www.themeatwagon.co.uk ), ένα cult βανάκι με burger για το οποίο τρέχουν τα σάλια των Λονδρέζων τα τελευταία χρόνια. Η καντίνα περιφερόταν για χρόνια, αλλά τελευταία εγκαταστάθηκε στο Peckham Rye. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε buffalo wings, ζουμερά burger, chilli hot dog και πολλές ακόμα λιχουδιές.

Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική μεγαλούπολη, τόσο πολιτισμικά όσο και γαστρονομικά, βρίσκεται στα σύνορα της ανατολής με τη δύση. Για να γευτείτε κάποιες από τις άγνωστες, σε εμάς, γεύσεις της Τουρκίας, θα πρέπει να περάσετε από το πολυσύχναστο λιμάνι Εμινονού, κάτω από τον ίσκιο της γέφυρας του Γαλατά. Στο λιμάνι υπάρχουν πολλά αραγμένα καραβάκια στα οποία μπορείτε να αγοράσετε ψητά σάντουιτς με γέμιση φρέσκου ψητού ψαριού. Αφήστε τη μυρωδιά να σας οδηγήσει…

Σιέμ Ριπ

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιέμ Ριπ θα βρείτε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα -για τα ευρωπαϊκά γούστα- σνακ του δρόμου. Σε αυτή λοιπόν την πόλη της Καμπότζης οι καντίνες στους δρόμους προσφέρουν το μπαλούτ, το οποίο φτιάχνεται από γονιμοποιημένα αυγά πάπιας. Δεν πρέπει πάντως να παραλείψετε και πιο γνωστές τοπικές λιχουδιές, όπως το καπνιστό φίδι και τα μαριναρισμένα βατράχια, για γέρά στομάχια...