Πάμε μια γαστρονομική… βόλτα στη Λίμα;

chicharrones
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Περού θα βρείτε 2 από τα 20 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και γεύσεις που δημιουργούν γαστρονομικές απολαύσεις από τις λίγες.

Μια πρώτη συμβουλή σε όσους βρεθούν ποτέ στη Λίμα κι έχουν σκοπό να εντρυφήσουν στη γαστρονομική της κουλτούρα είναι «μην φάτε πρωινό στο ξενοδοχείο». Επειδή τα πάντα στη Λίμα είναι ένα… κινούμενο γεύμα, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τι γεμίζετε το στομάχι σας και τι μπορεί να χάσετε στη συνέχεια, αν είστε ήδη χορτάτοι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το ότι η Λίμα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο «κολλημένες» πόλεις με το φαγητό.

www.perurecipes.net
Πρωινό με… χοιρινό
Μια καλή, λοιπόν, ιδέα για πρωινό είναι στο προάστιο Miraflores, ένα από τα πιο φανταχτερά προάστια της Λίμα, όπου στο εστιατόριο Dona Paulina, το οποίο αποτελεί υποκατάστημα ενός παραδοσιακού, παλιού εστιατορίου, αξίζει να δοκιμάσει κάποιος την πρωινή σπεσιαλιτέ sanguche de chicharron, που σημαίνει σάντουιτς με τηγανητό χοιρινό. Τα σάντουιτς αυτά είναι τεράστια, με γέμιση φέτες πικάντικου χοιρινού, που έχουν πρώτα βραστεί κι έπειτα τηγανιστεί στο λίπος τους, και κρεμμύδια. Λέγεται, μάλιστα, πως όποιος φάει ένα τέτοιο σάντουιτς, αισθάνεται ότι δεν θα ξαναφάει τίποτα όλη μέρα. Φυσικά, κάνει λάθος!

Βόλτα στην αγορά Surquillo
Το περουβιανό φαγητό έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό απανταχού, αποκτώντας τον δικό του celebrity chef, τον περουβιανό Gaston Acurio, μπαίνοντας στην κορυφή της λίστας του παγκοσμίου φήμης σεφ Ferran Adria με το εστιατόριο Astrid y Gaston και διαθέτοντας 2 από τα 20 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Η περουβιανή κουζίνα είναι σημαντική και ποικίλλει όπως και τα τοπία της χώρας, από βουνά και ερήμους, μέχρι παραλίες και ηφαίστεια, με τους τουρίστες να καταφτάνουν όχι μόνο για τα αξιοθέατα, αλλά και τις γεύσεις που έχει να προσφέρει. Κι όποιος θέλει να γνωρίσει καλά τις γεύσεις ενός τόπου, δεν γίνεται να μην… βγει στις αγορές.

Στο προάστιο Surquillo βρίσκεται και η διάσημη, ομώνυμη αγορά όπου οι επισκέπτες βρίσκουν ένα δίκτυο προμηθευτών που πωλούν φρέσκα προϊόντα από όλη τη χώρα. Εκατοντάδες ποικιλίες πατάτας, φρούτα από τον Αμαζόνιο, φρέσκα κρέατα από την επαρχία, βαζάκια με συντηρημένα λαχανικά, καλαμπόκια και πολλά άλλα που γεμίζουν με άρωμα και φρεσκάδα τον τόπο.

«Βουτιά» στο μεσημεριανό
Το μεσημεριανό στη Λίμα είναι μια άκρως απολαυστική περιπέτεια, ειδικά αν κάποιος βρεθεί στο Central Restaurant, που πρόσφατα κατέκτησε τη θέση 15 με τα 20 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Ο σεφ Virgilio Martinez, ο νέος αγαπημένος της σκηνής της Λίμα, ετοιμάζει εκεί το καλύτερο περουβιανό φαγητό –ή τουλάχιστον αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα στην πόλη- το οποίο ντόπιοι και τουρίστες απολαμβάνουν μετά από ένα pisco sour, κλασικό κοκτέιλ της περουβιανής κουζίνας.

Το διάσημο περουβιανό φαγητό chicharrones, το οποίο έχει να κάνει πάλι με τηγανητό χοιρινό ή κοτόπουλο ή μοσχάρι, εκεί σερβίρεται στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του, ενώ στο a la carte μενού του βρίσκεται foie gras με μοσχαρίσο καρπάτσιο και καψαλισμένο χταπόδι με φακές, πιάτα που όσοι έχουν δοκιμάσει μιλούν για τα καλύτερα της ζωής τους.

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου δεν περνούν από τη Λίμα χωρίς να επισκεφτούν και ένα άλλο διάσημο εστιατόριο, το Canta Rana, το οποίο διχάζεται ανάμεσα στο πάθος για το φαγητό και το ποδόσφαιρο. Εκατοντάδες αθλητικές φωτογραφίες κρέμονται στους τοίχους του και στα ξύλινα τραπέζια του μπορεί κανείς να δοκιμάσει αυτά που ξεχωρίζουν από το μενού του, όπως το ceviche, περουβιανό πιάτο με ψάρι, αρωματισμένο με χυμό εσπεριδοειδών, το tiradito, μια πιο πικάντικη εκδοχή του ceviche και το tacu tacu, έναν πολύ χορταστικό ζωμό θαλασσινών που σερβίρεται πάνω σε ρύζι.

Βραδινές... ορέξεις
Στο bar La 73, τα chilcanos (κοκτέιλ με βάση το pisco, μπράντι που παράγεται στις οινοπαραγωγικές περιοχές του Περού και της Χιλής) δίνουν και παίρνουν, ενώ στο ίδιο bar μπορεί να «κλείσει» ευχάριστα και γευστικά η ημέρα με pulpo a la parrilla ή αλλιώς χταπόδι στο γκριλ, σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που εγγυάται ότι την επόμενη μέρα θα προσέξει πολύ πού θα επιλέξει να φάει το πρωινό του αυτός που το καταναλώσει.