Duck Soup: η νέα, γευστική αυλή-έκπληξη της Πανεπιστημίου

duck-soup
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Η στοά Πεσμαζόγλου στο κέντρο της Αθήνας απέκτησε τη δική της αυλή με το Duck Soup, πηγαίνοντας κόντρα στην κίνηση, το καυσαέριο και τα… βαρετά σάντουιτς.

Το γκρίζο του κέντρου της Αθήνας εδώ και 4 μήνες «σπάει» λίγο, με τη νέα, πολύχρωμη αυλή του cafe-bistrot Duck Soup. Στο βάθος της στοάς Πεσμαζόγλου, αφού περάσετε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία και κάποια προς ενοικίαση καταστήματα, στρίψτε αριστερά και θα δείτε να ξεπροβάλλει… πράσινο, όμορφα χρώματα, λουλούδια και πολύχρωμες καρέκλες, δημιουργώντας ένα νέο χώρο για να απολαύσει κάποιος έναν καφέ ανάμεσα στα ψώνια του, να ικανοποιήσει τις... λιγούρες του στη δουλειά, να διαβάσει ήσυχα την εφημερίδα του ή να πιει ένα ποτήρι κρασί, ξεχνώντας ότι μερικά μέτρα πριν βρισκόταν ακόμη στην πολύβουη Πανεπιστημίου.

Κι ενώ εκ πρώτης όψεως η πράσινη αυλή του με τη ριγέ τέντα μοιάζει το δυνατό χαρτί του Duck Soup που φέρνει ανοιξιάτικο αέρα στη σκοτεινή στοά, όταν καθίσετε να δοκιμάσετε τις γεύσεις του, θα διαπιστώσετε ότι αυτόματα θα πάρουν αυτές τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Κι αυτό γιατί εκτός από εκλεκτό καφέ (TAF Coffee), σπιτική λεμονάδα, αρωματικό τσάι με μπαχαρικά, περγαμόντο-κυνόροδο και πλήθος άλλων πρωτότυπων γεύσεων, φρέσκους χυμούς και… περίεργα ροφήματα όπως το Flower Dance με βότανα, φρούτα και λουλούδια, χωρίς τεΐνη, στο Duck Soup θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σάντουιτς, μπρουσκέτας, σαλατών, πλατό, πίτας με χειροποίητο φύλλο (κάθε μέρα διαφορετικής) και σπιτικών γλυκών –σύντομα και tortillas- που το κάνουν να ξεφεύγει αρκετά μπροστά από το κλασικό σαντουιτσάδικο που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Τα προϊόντα του είναι διαλεγμένα ένα προς ένα, με ψωμάκια που φέρνει από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας, με αγνά ποιοτικά προϊόντα και υλικά που κόβονται μπροστά σας τη στιγμή που εσείς θα παραγγείλετε το σάντουιτς που σας εντυπωσίασε και το καλύτερο; Όλα αυτά σε πρωτότυπους συνδυασμούς, πολύ μακριά από τα καθιερωμένα.

Εκτός του ότι μέσα στα υλικά του βρίσκουμε από prosciutto μέχρι μαγιονέζα… wasabi και από guacamole μέχρι bresaola, όπως και πλήθος ελληνικών προϊόντων από διάφορα μέρη της Ελλάδας (παστράμι μόσχου Δράμας, γραβιέρα Κρήτης, μορταδέλα Δράμας, καπνιστό τυρί Νάουσας με πάπρικα, ανθότυρος ξηρός Κρήτης, μυρωδικά από τις… γλάστρες τους κ.ά), ο… υπεύθυνος γεύσεων Γιώργος Φωτεινόπουλος φαίνεται να ξέρει από συνδυασμούς και δεν άργησε να μας εντυπωσιάσει με την πρώτη μπρουσκέτα που κατέφτασε με ψητά λαχανικά και λιωμένο τυρί taleggio Ιταλίας. Τραγανή και νόστιμη, με τα ψητά λαχανικά να μπερδεύονται μεταξύ τους και μαζί με το τυρί να γεμίζουν την κάθε μας μπουκιά, η μπρουσκέτα αυτή νομίζαμε ότι ήταν αρκετή για να καταλάβουμε τη φρεσκάδα, την περιποίηση και την επιτυχία των συνδυασμών του Duck Soup. Μέχρι που κατέφτασε η επόμενη, με παστράμι, blue cheese, καραμελωμένα κρεμμύδια και καρύδια και έκανε ένα μικρό... πάρτι με τους γευστικούς μας κάλυκες.

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν από τα πιο γευστικά που έχουμε δοκιμάσει, με τη γλυκύτητά τους να εξισορροπεί την αλμυρή γεύση από το παστράμι και το blue cheese και το τόπινγκ με καρύδι να δίνει την τραγανή του νότα σε κάθε μπουκιά. Αυτό που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, όμως, είναι αν η πεντανόστιμη αυτή μπρουσκέτα «κερδίζει» σε γεύση τη μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς που ήρθε στο τέλος για να τη δοκιμάσουμε μαζί με γραβιέρα και taleggio. Μια γλυκιά και πρωτότυπη μαρμελάδα που θα ήταν κρίμα να αφήσουμε έστω και μια μπουκιά της… ανεκμετάλλευτη, η οποία συνδυάστηκε ιδανικά με τα τυριά, σπιτική και φρέσκια, όπως όλες οι πάστες, σάλτσες και μαρμελάδες του Duck Soup. Μια μαρμελάδα από αυτές που σε κάνουν να μην ντρέπεσαι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.

Κι όσο κι αν το Duck Soup (μη σπάτε άλλο το κεφάλι σας -είναι πράγματι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία των Marx Brothers του 1933) έχει… ταλέντο στις γεύσεις, δεν μένει μόνο εκεί, αφού θέλει να πιούμε και στην υγειά του! Σύντομα, από τις 4 Μαΐου, θα βάλει και τα απογευματινο-βραδινά του και θα μας περιμένει μέχρι τις 10 το βράδυ –αντί για μέχρι τις 6 το απόγευμα που ισχύει τώρα-, για να απολαύσουμε εκτός από… γκουρμέ σάντουιτς και βιολογική ρακή, βιολογικά κρασιά, μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας και επιλεγμένες εισαγωγής και ποτά κλασικά και premium, με ιδιαίτερες μουσικές που θα εκπλήξουν, αφού δίνει σημασία και στις νότες που βγαίνουν από τα ηχεία του.

Αν είστε έτοιμοι να ξεφύγετε από το κλασικό «πλαστικό» σάντουιτς τυρί-λουκάνικο-πατάτες-τυροσαλάτα που καταναλώνετε ασυναίσθητα και βιαστικά στο χέρι και να απολαύσετε πρωτότυπους ή και κλασικούς συνδυασμούς με αγνά προϊόντα, να γευτείτε λίγο βιολογικό κρασί, να δοκιμάσετε κρεμμυδόπιτα, πρασόπιτα και άλλες πίτες ημέρας και να δώσετε στον εαυτό σας ένα μικρό... χαστουκάκι καφεΐνης με έναν αρωματικό εσπρέσο, τότε μια θέση κάτω από τη ριγέ τέντα του Duck Soup σας περιμένει. Φροντίστε, μόνο, να πάτε πεινασμένοι και έτοιμοι για πειραματισμούς.

Πληροφορίες: Duck Soup, Πανεπιστημίου 39 εντός Στοάς Πεσμαζόγλου, 210 3233916, τιμές: σάντουιτς 3-5 ευρώ, μπρουσκέτες 3-3,5 ευρώ, σαλάτες 4,5-6 ευρώ, καφές 2-3,5 ευρώ, ωράριο λειτουργίας από 4/5: Δευτέρα: 10.00-18.00, Τρίτη-Σάββατο10.00-22.00, https://www.facebook.com/39ducksoup

Τζούλια Τασώνη