Εσείς ξέρετε τα… cruffin;

cruffin-mrholmes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2015

Στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Ορλεάνη, στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη, γίνεται χαμός για ένα νέο είδος γλυκού, το cruffin, με ουρές κόσμου να σχηματίζονται όπου πωλείται. Τι ακριβώς, όμως, είναι;

Μετά τη μόδα των ντόνατς και τις ουρές έξω από κάθε μαγαζί με… υποψία ντόνατς στα ράφια του, μια νέα μόδα γεννιέται στο εξωτερικό: τα cruffin. Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά ακόμη και για 90 λεπτά ή και παραπάνω για να πάρουν ένα λαχταριστό cruffin, ενώ το instagram γεμίζει συνεχώς από φωτογραφίες αυτών των περίφημων γλυκών.

Μα, τι είναι αυτά τα cruffin;
Πρόκειται για σύνθετη λέξη από το croissant και το muffin, με την ένωση των δύο να μας δίνει ένα νέο γλυκό, το οποίο φτιάχνεται με ζύμη κρουασάν με γαλλικό βούτυρο, η οποία ψήνεται σε καλούπια για μάφιν, αφήνοντας χώρο στο εσωτερικό τους για διάφορα ευφάνταστα και λαχταριστά είδη γέμισης κρέμας, σοκολάτας, μαρμελάδας, σταφίδας, κρέμας καραμέλας, δυόσμου, μιλκσέικ φράουλας, καραμελωμένης μπανάνας κ.ο.κ., με λίγη πασπαλισμένη ζάχαρη και κανέλα στο εξωτερικό τους για έξτρα γλυκιά γεύση. Μετά το cronut (croissant+doughnut) και το… μπουγατσάν (μπουγάτσα και κρουασάν), έρχεται η ώρα του cruffin για τα 15 λεπτά (ή και παραπάνω) δόξας.

Η συνταγή για τα cruffin βασίζεται σε ένα παλιό γαλλικό γλυκό και όσοι τα φτιάχνουν σήμερα, φροντίζουν να πειραματίζονται με τη γέμισή τους, δημιουργώντας καθημερινά νέες γεύσεις και ποντάροντας στο στοιχείο της έκπληξης. Η τιμή τους φτάνει και ξεπερνάει τα 3,5-4 ευρώ το ένα, αυτό, όμως, δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για αυτούς που έχουν… λιγούρες για cruffin, ούτε και το γεγονός ότι πολλές φορές πρέπει να περιμένουν στην ουρά για να τα αποκτήσουν.

Ουρές παντού για τη νέα μόδα
Πλέον, αρκετά ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία έχουν αρχίσει να «μυρίζονται» τη νέα αυτή τάση και να βάζουν κι αυτά τα cruffin στη λίστα τους, ακόμη, όμως, πρόκειται για μια νέα μόδα που βρίσκεται στην αρχή της, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπορεί να το βρει σε λίγα μαγαζιά και να χρειαστεί να περιμένει κάμποση ώρα, για να τα αποκτήσει.

www.foxcroftandginger.co.uk

Στο Λονδίνο, τα cruffin κάνουν θραύση από το Μάρτιο, όταν το υβριδικό αυτό γλυκό σνακ βρήκε χώρο στα ράφια του αρτοποιείου Foxcroft & Ginger, όπου και πωλείται από 2.70 λίρες το ένα, ενώ ένα από τα πιο διάσημα αρτοποιεία αυτή τη στιγμή για cruffin βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο και είναι το Mr. Holmes Bakehouse.

Στο Mr. Holmes Bakehouse σχηματίζονται ουρές από το πρωί στις 7, προκειμένου ο κόσμος να εξασφαλίσει ένα ή και παραπάνω cruffin πριν πάει στο γραφείο, περιμένοντας στην ουρά ακόμη και παραπάνω από 90 λεπτά, αδιαμαρτύρητα, δημιουργώντας ένα θέαμα που θυμίζει περισσότερο ουρά για αγορά εισιτηρίων σε συναυλία επανένωσης των… Led Zeppelin, παρά για γλυκό. Τα cruffin συνήθως βγαίνουν μέχρι τις 9 π.μ. και μέχρι το μεσημέρι έχουν… εξαφανιστεί.   

Τα cruffin έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη Νέα Ορλεάνη, στο αρτοποιείο Gracious και αναμένεται σιγά-σιγά να «ξεπηδούν» συνεχώς μαγαζιά αποκλειστικά για cruffin ή να ενσωματώνονται στο μενού διάφορων cafe και ζαχαροπλαστείων, δημιουργώντας άλλη μια νέα τάση που καταφτάνει με… φόρα.