Γνωρίστε τις κουζίνες του κόσμου φτάνοντας μέχρι τη… Γλυφάδα

vein-cheesekaiwine-bar
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2015

Πώς μπορεί η ελληνική μαλαγουζιά να σταθεί επάξια δίπλα σ' ένα πιάτο από την Βιρμανδία, το αλσατικό Riesling δίπλα σ' ένα πιάτο της Σενεγάλης ή το εξαιρετικό malbec δίπλα σ' ένα εξωτικό ασιατικό πιάτο; Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε στο Vein στις 6/5.

Επιλέγοντας κάθε φορά μία χώρα από τον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας, το Vein Cheese&Wine bar κάνει ένα αφιέρωμα στις κουζίνες του κόσμου και μας ταξιδεύει… γευστικά, σε ένα μοναδικό οδοιπορικό γεύσης και κουλτούρας, κάνοντας ένα αλλιώτικο παιχνίδι και συνδυάζοντας τα πιάτα από τις τοπικές κουζίνες κάθε χώρας με κρασιά, μπύρες και αποστάγματα από όλο τον κόσμο.

Ο σεφ Σωτήρης Μπούτσικος, που έχει μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους Έλληνες σεφ και ο sommelier Θανάσης  Μυλωνάς από τη σάλα του Matsuhisa αναλύουν τα τοπικά υλικά, τους τρόπους παρασκευής και τις γαστρονομικές συνήθειες  κάθε χώρας και ετοιμάζουν ένα μενού 4 πιάτων.

Πρώτος προορισμός; Η Δανία, η οποία αποτελεί μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με γεωργική απόδοση λόγω μορφολογίας του εδάφους που ευνοεί τις καλλιέργειες και μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών με μια πραγματικά ανεπτυγμένη βιομηχανία τροφίμων.

Ξηρά προϊόντα, σιτάρι για το ψωμί, κριθάρι για την μπίρα, αποξηραμένα λαχανικά για τις σούπες και παστό κρέας είναι η βάση για τη δανέζικη κουζίνα, η οποία κατά την πορεία των χρόνων αξιοποίησε τις δυνατότητες της και αναπτύχθηκε γαστρονομικά προσθέτοντας πια στις επιλογές της φρέσκα κρέατα, ψάρια, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ομάδα του Vein ερεύνησε, ανέλυσε και δοκίμασε τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούν στην Δανία, τους τρόπους παρασκευής και την φιλοσοφία της δανέζικης γαστρονομίας και έφτιαξε ένα μενού που έχει τις βάσεις του σε αυτά, συνδυάζοντας τα με κρασί, μπίρα, δανέζικο λικέρ κεράσι και το μοναδικό Aquavit.

Στο μενού θα βρείτε dark rye bread, τερίνα κοτόπουλο με άγρια μανιτάρια και σάλτσα remoulade νεροκάρδαμο, ποπιέτα Dover Sol με λεμονάτη κρέμα αυγού, με άρωμα λουίζας και κρύα σούπα από ξερά μπιζέλια, pork belly σιγοψημένη πανσέτα στο φούρνο για 5 ώρες με καραμελωμένα μήλα και πουρέ από κουνουπίδι και πουτίγκα ρυζιού με σάλτσα από φρούτα του δάσους.

Τα πιάτα συνοδεύονται από κρασιά, μπίρα, δανέζικο λικέρ κερασιού Heering και το γεύμα κλείνει με το υπέροχο Aquavit που αποτελεί το εθνικό ποτό της Δανίας.

Πληροφορίες: Vein Cheese & Wine Bar, Μάρκου Μπότσαρη 3 Γλυφάδα, 2155159777, στις 6/5, 30 ευρώ/άτομο, https://www.facebook.com/veinvein