«Εις το παυσίλυπον»: εκεί που η… λύπη σταματά και αρχίζουν οι μεζέδες

eis-to-pausilupon
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2015

Ο Φάνης και ο Νικόλας βαρέθηκαν να βλέπουν παντού λύπη και μιζέρια και αποφάσισαν να κάνουν τον κόσμο να χαμογελάσει με μεζέδες, φέρνοντάς τον στα λημέρια του Βοτανικού.

Δεν έπεσαν έξω από το στόχο τους τα δύο αδέρφια, Φάνης και Νικόλας, όταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο άνοιξαν το «Εις το Παυσίλυπον», το μεζεδοπωλείο που έβαλε σκοπό να γίνει το στέκι που «παύει τη λύπη» έχοντας ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα: η ζωή είναι ωραία όταν τρως καλά. Πράγματι.

Στα στενά του Βοτανικού, σε μια περιοχή που δεν μυρίζει κι ακριβώς άνοιξη, το «Εις το Παυσίλυπον» έχει φέρει άλλον αέρα, με τις συμμετρικά τοποθετημένες γλάστρες του έξω από το μαγαζί, με τενεκέδες λαδιού που έχουν γεμίζει με λουλούδια και ένα τεράστιο γαλάζιο αυτοκίνητο του ’50 παρκαρισμένο απ’ έξω, μεγάλης συναισθηματικής αξίας, όπως μάθαμε αργότερα, αλλά και ιδιαίτερης διακοσμητικής.

Λόγω γειτονιάς, τα τραπεζάκια έξω δεν μπορούν να αποτελέσουν καθεστώς για το γουστόζικο αυτό μεζεδοπωλείο, ο δροσερός και προσεγμένος εσωτερικός του χώρος, όμως, με τις τζαμαρίες να ανοίγουν στις μεγάλες ζέστες, αλλά και τα 2-3 τραπεζάκια που έχουν καταφέρει να… αυτομολήσουν και να βγουν στο πεζοδρόμιο (με την καλή έννοια), αρκούν για να απολαύσεις τις υπέροχες βραδιές των τελευταίων ημερών. Κι έτσι κι εμείς είπαμε να πρωτοτυπήσουμε και να προσπαθήσουμε πιάσουμε το Μάη στο κέντρο της Αθήνας, να δούμε αν πιάνεται μακριά από γρασίδια και πεταλούδες.

Υπό τους ήχους swing και rock’n’roll –παρ’ όλο που συνήθως από τα ηχεία του ακούγονται ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά- ρίξαμε μια γρήγορη ματιά στο μενού, καθώς τσουγκρίζαμε ένα αρωματικό τσίπουρο για το καλωσόρισμα. Το μενού λιτό και… ειλικρινές, επισημαίνοντας ότι τα μαγειρευτά (5-8 ευρώ) κάθε μέρα εξαρτώνται από τα… κέφια του Φάνη, μας έστειλε γρήγορα στους μεζέδες, τα κρεατικά και τις σαλάτες, αφήνοντας πίσω τα μακαρόνια με κιμά που έκανε κέφι ο Φάνης εκείνη την ημέρα (παρεμπιπτόντως, ο Φάνης πρέπει να έχει συχνά κέφια, αφού στα μαγειρευτά θα βρείτε από ριζότο μέχρι γεμιστά και από σπετσοφάι μέχρι κρέας στη γάστρα και δεν συμμαζεύεται). Επειδή, όμως, θέλαμε να δοκιμάσουμε πολλά και ξεχωριστά πράγματα, από όλους αυτούς τους συνδυασμούς των υλικών που το μαγαζί φέρνει από διάφορους τόπους της Ελλάδας, χωριά και παραγωγούς που προσέχουν τα προϊόντα τους, όλα διαλεγμένα με πολύ κόπο και τρέξιμο, αφήσαμε τα μαγειρευτά και ξεκινήσαμε με μια… καρβελάτη σαλάτα (6 ευρώ) που όμοιά της δεν έχετε ξαναδεί: χωριάτικη σαλάτα μέσα σε μια σκαμμένη φρατζόλα ψωμί. Ξέραμε από την αρχή ότι θα αποτελούσε πρόκληση λόγω μεγέθους, δυστυχώς, όμως, μας νίκησε, καθώς θέλαμε να αφήσουμε… χώρο για τα υπόλοιπα.

Πριν προχωρήσουμε, όμως, να σας συμβουλεύσουμε αν επισκεφτείτε ποτέ το «Παυσίλυπον», μην πάρετε μπίρες και τα κλασικά. Τουλάχιστον όχι πριν δοκιμάσετε το γλυκό, κόκκινο κρασί του. Αν σας αρέσουν τα γλυκά, αρωματικά κρασιά κι αν έχετε διαπιστώσει ότι σε όλες τις ταβέρνες που έχετε περάσει στη ζωή σας, το κρασί σας χτυπάει στο κεφάλι με μανία, αυτό εδώ θα κάνει την έκπληξη. Καθαρό, προσεγμένο και τόσο γευστικό, που θα εντυπωσιάσει ακόμη και αυτούς που το κρασί δεν αποτελεί πάθος.

Συνεχίζουμε στο… ψητό, όπου κάπου ανάμεσα στο υπέροχο αυτό κρασί και σε κάτι τσίπουρα, έφτασε η σπιτική τυροκαυτερή (2,5 ευρώ). Μια τυροκαυτερή που δεν αστειεύεται, γι’ αυτό αν δεν αντέχετε τα καυτερά, μην τη «σκάψετε» με φόρα με το πιρούνι σας. Θέλει ρέγουλα για να απολαύσετε το συνδυασμό των τυριών με το μπούκοβο, την πιπεριά Φλωρίνης και όλα τα υπόλοιπα διαλεχτά υλικά που την απαρτίζουν. Το γιαούρτι που συνόδευε τους νόστιμους ντοματοκεφτέδες κατάφερε να φέρει την ισορροπία στον ουρανίσκο μας, προκειμένου να προχωρήσουμε στη γραβιέρα Κρήτης (5 ευρώ), που συνοδευόταν από ντοματίνια, παξιμαδάκια, κρίταμο και μαρμελάδα ελιάς, η οποία στην αρχή δεν μας τράβηξε το μάτι, αλλά όταν την αντιληφθήκαμε και συνδυάσαμε τη γλυκύτητά της με τη γραβιέρα, καταλάβαμε τι χάναμε τόση ώρα.

Μεζέδες, όμως, χωρίς κρεατικά δεν γίνονται, γι’ αυτό και το περιποιημένο χωριάτικο λουκάνικο Λυσιμαχείας (Αγρίνιο) (6 ευρώ), όπως και τα μπιφτεκάκια σχάρας (5 ευρώ) κατέφτασαν σύντομα. Όπως και όλα τα πιάτα του μεζεδοπωλείου, που φροντίζει να σερβίρει γεύσεις και υλικά… «από σπίτι», έτσι και τα λουκάνικα προήλθαν από παραγωγό που τα φτιάχνει προσεκτικά μόνος του, ενώ τα πεντανόστιμα μπιφτέκια δεν άφηναν ίχνος κακής και έντονης γεύσης κρέατος, κάτι που πολύ συχνά συνηθίζεται έξω.

Κι επειδή, όπως, όλοι, έτσι κι εμείς έχουμε μάθει να συνοδεύουμε το κρέας με πατάτες, είπαμε να δοκιμάσουμε τις περίφημες baby πατάτες του Φάνη (4 ευρώ). Εδώ ήταν που έφτασε το… “food porn” σημείο της βραδιάς, αφού οι μικρές αυτές πατάτες με τη φλούδα, αρωματισμένες με σκόρδο, δενδρολίβανο και ρίγανη, έλιωναν τόσο αρμονικά στο στόμα με όλα τα υλικά και τα αρώματά τους να αναδεικνύονται, που τις τρώγαμε τη μία μετά την άλλη, απολαμβάνοντάς τες τόσο, σαν να πρωταγωνιστούσαμε σε διαφήμιση γιαουρτιού, σε αργή κίνηση –μόνο που εμείς αντί για slow motion, το πηγαίναμε λίγο σε fast forward από τον ενθουσιασμό!

Οι πατάτες τελείωναν, τα κρεατικά επίσης, η… καρβελάτη μας κοίταγε με παράπονο, αλλά ήταν αδύνατο να την τελειώσουμε, όταν κατέφθασε και το γλυκό της βραδιάς: ξεροτήγανο με μέλι (4 ευρώ). Τραγανιστό και αφράτο, με πασπαλισμένη κανέλα, το ξεροτήγανο, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα γλυκό με μέλι, πολύ κοντινό στη γνωστή σε όλους μας δίπλα και είναι αυτό που μας έσβησε κάθε προηγούμενη γεύση, αφήνοντάς μας τη δικιά του, γλυκιά αίσθηση, παρ’ όλο που οι baby πατάτες στριφογυρνούσαν ακόμη στο μυαλό μας.

Η βραδιά τελείωσε, τα πιάτα μαζεύτηκαν, η Billie Holiday τραγουδούσε “Spreadin’ rhythm around” κι εμείς συζητούσαμε ήδη για την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το «Εις το Παυσίλυπον», ίσως μια Παρασκευή, μήπως ακούσουμε και καμιά πενιά ζωντανά, αν και οι swing ρυθμοί που επέλεξαν εκείνη την ημέρα, ήρθαν κι «έδεσαν».

Μετά από μια τόσο «γεμάτη» βραδιά από όλες τις απόψεις στο μεζεδοπωλείο της Κορυτσάς, καταλήξαμε στα εξής: ο Μάης «πιάνεται» ακόμη κι αν είσαι στο κέντρο της Αθήνας, αρκεί να έχεις φρέσκες γεύσεις και αρώματα στο τραπέζι σου και μπροστά στις baby πατάτες σίγουρα παύει κάθε λύπη. Στόχος επετεύχθη.

Πληροφορίες: Εις το Παυσίλυπον, Κορυτσάς 19 και Μελενίκου, Βοτανικός, 211 4094469, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή από τις 17.00, https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BD/574216182658553

Τζούλια Τασώνη