Γκουρμέ προορισμοί, για ταξίδια με γεύση

gkourme-fagito-konstantinoupoli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2015

Όσοι αγαπούν το φαγητό θα πρέπει να εντάξουν στη λίστα των προορισμών προς μελλοντική επίσκεψη τις παρακάτω πόλεις και τα γαστρονομικά τους στέκια.

Κανένα ταξίδι δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν δοκιμάσουμε τις τοπικές νοστιμιές της εκάστοτε χώρας επίσκεψης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μια τέτοια παράλειψη θα μας κόστιζε σε απόλαυση. Ας ρίξουμε μια ματιά στις γαστρονομικά πιο αναβαθμισμένες πόλεις του κόσμου!

Κωνσταντινούπολη
Μια πόλη με πλήθος εστιατορίων με θέα το Βόσπορο και άλλα τόσα μέρη για φαγητό στο πόδι, η Κωνσταντινούπολη προσφέρει ποιοτικό φαγητό σχεδόν σε κάθε γωνιά της, ακόμη κι εκεί που πωλούνται ελαφριά σνακ ή σουβλάκια. Δοκιμάστε γεμιστά μύδια, εντόσθια στο γκριλ, κεμπάπ, αρνί σε διάφορες εκδοχές, kunefe (επιδόρπιο με τυρί) και φυσικά μπακλαβά. Οι διαφορετικές επιρροές που έχει δεχτεί η Πόλη αποτυπώνονται στην κουζίνα της.

Λίμα
Μια πόλη που σίγουρα ξεχωρίζει στη Νότια Αμερική, η Λίμα, φαίνεται να φέρνει τη γαστρονομική επανάσταση τα τελευταία χρόνια, με τον σεφ Gaston Acurio να χαρίζει διεθνή φήμη στην περουβιανή κουζίνα. Το εστιατόριό του, Astrid y Gastón, στη Λίμα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Παράλληλα, στα περισσότερα εστιατόρια της πρωτεύουσας του Περού θα βρείτε φρέσκιες γεύσεις με επιρροές από διάφορα μέρη του κόσμου, που αξιοποιούν στο έπακρο τοπικές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε ceviche (θαλασσινά «μαγειρεμένα» σε μαρινάδα εσπεριδοειδών), ζωμούς θαλασσινών, επιδόρπια σοκολάτας και φρέσκα, εμπνευσμένα κοκτέιλ.

Κοπεγχάγη
Η πρωτεύουσα της Δανίας έχει σκαρφαλώσει ψηλά στη λίστα των γαστρονομικά καταξιωμένων πόλεων και σημαντικό λόγο αποτελεί το παγκοσμίως διάσημο εστιατόριο Noma, το οποίο φέρει τον τίτλο του «καλύτερου του κόσμου». Ακόμη, 15 εστιατόριά της έχουν βραβευτεί με αστέρι Michelin, ενώ η δανέζικη κουζίνα παρουσιάζει επιρροές τόσο από την Ευρώπη, όσο και από πιο διεθνείς κουζίνες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι δανοί σεφ έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη «νέα, δανέζικη κουζίνα», η οποία βασίζεται στην εκ νέου ανακάλυψη παραδοσιακών συνταγών, χρησιμοποιώντας φρέσκες, τοπικές πρώτες ύλες.

Λονδίνο
Με πολλές επιρροές από κουζίνες του εξωτερικού και μερικά από τα καλύτερα εστιατόριά του να προσφέρουν γεύσεις από Κίνα, Αφρική και Μέση Ανατολή, το Λονδίνο εγγυάται σίγουρα πολυσυλλεκτικότητα στις γεύσεις του. Διάσημοι σεφ, όπως ο Jamie Oliver και ο Gordon Ramsay, έχουν εκεί τα εστιατόριά τους κι αν ο επισκέπτης μπορεί να διαθέσει από 100 λίρες και πάνω το άτομο για το γεύμα του, τότε τον περιμένουν εξαιρετικές γκουρμέ επιλογές, όπως το Dinner by Heston Blumenthal στο Mandarin Oriental Hyde Park και το εστιατόριο του Gordon Ramsay στο Chelsea, το οποίο έχει βραβευτεί με 3 αστέρια Michelin και είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος τραπέζι σύντομα.

Παρίσι
Κάθε λάτρης του φαγητού ξέρει ότι το Παρίσι είναι μια από τις πιο γκουρμέ πόλεις του κόσμου και το μέρος που θα απολαύσει κανείς καλό κρασί, τυρί, κρέμες, μανιτάρια, κρεατικά και θαλασσινά. Από τη γαστρονομική του πανδαισία δεν λείπουν και πιάτα όπως το φουά γκρα, το escargot (σαλιγκάρια) και το χαβιάρι, ενώ στα περισσότερα εστιατόρια του Παρισιού θα βρείτε υψηλή κουζίνα και σεφ μεγάλου βεληνεκούς, όπως τον Alain Ducasse ή τον Joel Robuchon. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκά στα αμέτρητα ζαχαροπλαστεία και brasserie του Παρισιού, κρέπες και σάντουιτς με το καλύτερο ψωμί.

Τόκιο
Αποτελεί το κέντρο της ιαπωνικής κουζίνας και διαθέτει περίπου 160 χιλιάδες εστιατόρια, με εκατοντάδες από αυτά να έχουν βραβευτεί με αστέρι Michelin, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε καλό φαγητό. Στο Τόκιο θα δοκιμάσετε κυρίως ιαπωνική κουζίνα, με το σούσι, τη σούπα με soba νουντλς, το udon (είδος νουντλς) και άλλα πιάτα να κυριαρχούν. Όλοι οι λάτρεις των γεύσεων πρέπει, επίσης, να επισκεφτούν οπωσδήποτε την Ψαραγορά Tsukiji για να βρουν τα καλύτερα θαλασσινά του κόσμου. 

Βαρκελώνη
Όσοι έχουν επισκεφτεί την Ισπανία, εκτός από την αρχιτεκτονική της, έχουν σίγουρα πολλά να πουν και για το φαγητό της, με την καταλανική κουζίνα και τις επιρροές της από τη Γαλλία, τη Σικελία κ.ά., να γεμίζει τα πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις. Η Βαρκελώνη είναι επίσης μια πόλη που ελκύει πολλούς σεφ από διάφορα μέρη του κόσμου, διαθέτοντας πλήθος εστιατορίων, bar και καφέ. Ανάμεσα στα κλασικά τους πιάτα θα βρείτε το Butifarra (είδος λουκάνικου), το οποίο συνοδεύεται με ένα ποτήρι Cava, που είναι η καταλανική βερσιόν της σαμπάνιας και ανάμεσα στους διάσημους σεφ της πόλης θα βρείτε και τον Ferran Adria, έναν από τους καλύτερους σεφ του κόσμου.

Νέα Υόρκη
Με πλήθος μεταναστών και διαφορετικές κουλτούρες να τη χαρακτηρίζουν, η Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό. Εκεί θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 20 χιλιάδες εστιατόρια για κάθε γούστο –και τσέπη-, προκειμένου να δοκιμάσετε μερικές από τις κλασικές γεύσεις της πόλης, όπως πηχτή σούπα με θαλασσινά, πίτσα, χοτ ντογκ κ.ά., ενώ υπάρχουν και εστιατόρια για πιο γκουρμέ γεύσεις, που ξεκινούν από πιο οικονομικές τιμές και ανεβαίνουν (στο Daniel, για παράδειγμα, ένα γεύμα κοστίζει περίπου 220 δολάρια το άτομο). Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ διαθέτει επίσης γκουρμέ αγορές τροφίμων, όπως το Dean & DeLuca και Balducci, για όσους θέλουν να πειραματιστούν μόνοι τους με φρέσκα και ιδιαίτερα υλικά.