Είναι η εντομοφαγία η νέα τάση στο φαγητό;

piato-maxairopirouna-gkourme-estiatorio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΙΟΥ 2015

Έντομα, σόγια, κεχρί και περισσότερο λίπος περιλαμβάνουν οι προβλέψεις των ειδικών όσον αφορά τις γαστρονομικές μας προτιμήσεις. Θα βγουν αληθινές;

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις τάσεις στο φαγητό, με το “Next Big Thing” να απασχολεί τους γευσιγνώστες και γαστρονόμους ακριβώς όπως τα λαγωνικά του καλλιτεχνικού χώρου αναζητούν το επόμενο πρόσωπο που θα μονοπωλήδρι τα media και θα αγαπηθεί από το κοινό.

Σεφ, εταιρίες τροφίμων, bloggers και γευσιγνώστες καταθέτουν τα προγνωστικά τους.

 

Αύξηση του λίπους
Για όσους ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, το λίπος βρίσκεται ψηλά στην απαγορευτική λίστα. Φαίνεται, όμως, -τουλάχιστον, σύμφωνα με την Kara Nielsen, Food Trend Watcher- ότι η φοβία σχετικά με το λίπος θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξεθυμαίνει, ξεκινώντας από την Αμερική. Ο λόγος εδώ, βέβαια, δεν γίνεται για κάθε είδους λίπος και σίγουρα όχι για τα τρανς λιπαρά που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες τροφές, αλλά για το φυσικό, ζωικό λίπος. Στο Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, υπάρχει εστιατόριο που σερβίρει το άκρως δημοφιλές πιάτο που αποτελείται από κοτόπουλο και ρύζι με λίπος κοτόπουλου, ενώ η ειδικός αναμένει αύξηση και σε γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, στα πιο λιπαρά κρέατα και στην πιο λιπαρή ασιατική κουζίνα. Ο λόγος για όλη αυτή την τάση, πάντως, δεν είναι μόνο η γεύση, όπως σημειώνει η ίδια, αλλά και το γεγονός ότι η βιβλιογραφία αρχίζει να αναφέρει ότι το φυσικό λίπος είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Ντόπια κρέατα
Η τάση για ντόπια προϊόντα ολοένα και μεγαλώνει και θα συνεχίσει να μεγαλώνει, όπως όλα δείχνουν. Ο Darren Tristano, ο οποίος παρακολουθεί τα εστιατόρια για λογαριασμό της εταιρίας Technomic, αναμένει περισσότερη τοπική παραγωγή, αύξηση της τοπικής μπίρας, των σπόρων κ.ά, με το ντόπιο κρέας να βρίσκεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και αυτό ήδη συμβαίνει στην Ελλάδα, με τα περισσότερα εστιατόρια να αξιοποιούν προϊόντα και κρέατα της ελληνικής γης, η τάση αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και σε άλλες χώρες.

Φαγητό με έντομα
Παρόλο που σε πολλά μέρη του κόσμου τα έντομα καταναλώνονται κατά κόρον, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την τάση ιδανική μόνο για εκπομπές τύπου Fear Factor. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στην Αμερική η μόδα αναμένεται να φτάσει πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζουν οι περισσότεροι και ίσως ακολουθήσει και στα πιο κοντινά μας μέρη. Ο κύριος λόγος είναι ότι η πρωτεΐνη των εντόμων είναι ισάξια με την πρωτεΐνη που παίρνουμε από το στήθος κοτόπουλου, αλλά μην αγχώνεστε ακόμα. Σε ένα πρώτο στάδιο, τα έντομα θα καταφτάσουν στο εξωτερικό σε επεξεργασμένη μορφή, ειδικά σε μπάρες πρωτεΐνης, με κάποιους ειδικούς να πιστεύουν ότι θα γίνουν δημοφιλή, όπως το αλεύρι και θα χρησιμοποιηθούν πολύ στην αρτοποιία και στα δημητριακά. Η ευρεία κατανάλωση ολόκληρων εντόμων, πάντως, φαίνεται πως αργεί ακόμα στη Δύση.

Κεχρί: η επόμενη κινόα
Μπορεί να είναι το κύριο συστατικό στις τροφές πουλιών, αλλά θεωρείται ότι σύντομα θα πάρει τη θέση της κινόα –ή τουλάχιστον θα πρωταγωνιστεί μαζί της. Από τότε που ήρθε η κινόα στο προσκήνιο, οι ειδικοί έψαχναν ήδη τον επόμενο καρπό και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί υγιείς υποψήφιοι χωρίς γλουτένη. Το κεχρί, εκτός του ότι δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και έχει την ποιότητα μιας υπερτροφής από μόνο του. Διατηρεί τις αλκαλικές του ιδιότητες κι αφού μαγειρευτεί, βοηθώντας στη μείωση των φλεγμονών, κάτι που το κάνει ιδανικό για όσους έχουν αλλεργίες στο σιτάρι και ευαισθησία στην πέψη. 

Η σόγια φεύγει, ο αρακάς έρχεται
Η σόγια αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φαίνεται, όμως, πως αρχίζει να χάνει την αίγλη της και να δίνει τη θέση της στον αρακά, ο οποίος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και σύντομα θα τον βλέπουμε στις λίστες συστατικών, σε ενεργειακές μπάρες, δημητριακά και ποτά.