5 γκουρμέ εστιατόρια στην Αθήνα για πιάτα με άποψη

baroulko
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Σε μια χώρα όπου η μεσογειακή –και όχι μόνο- κουζίνα θριαμβεύει, η πρωτεύουσά της δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει γκουρμέ νοστιμιές σε κάθε γωνιά της.

Μερικά εστιατόρια φημίζονται για τον τρόπο με τον οποίο μετατρέπουν παραδοσιακές συνταγές σε σύγχρονες γευστικές γκουρμέ απολαύσεις, κερδίζοντας πλήθος βραβεύσεων και τίτλων. Κι όταν, μάλιστα, αυτά βρίσκονται στην πόλη μας, δεν γίνεται να μην δοκιμάσουμε έστω και μια φορά την άποψή τους για τη μεσογειακή, την ελληνική και άλλες κουζίνες. Δείτε, λοιπόν 5 από τα πιο ξακουστά και βραβευμένα εστιατόρια της πόλης για να πάρετε μια προ-γεύση από το πώς αντιλαμβάνονται το μεσογειακό, το ελληνικό και το γαλλικό… γκουρμέ.

Βαρούλκο
Με τον Λευτέρη Λαζάρου στο «τιμόνι» και με την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, δεν είναι απορίας άξιο πως το πειραιώτικο αυτό στέκι έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, ενώ κερδίζει τίτλους και βραβεύσεις κάθε χρόνο. Στο μενού του θα βρείτε πολύ… ψάρι και θαλασσινό, από ψαρόσουπα, μέχρι ρεγγοσαλάτα, μύδια με φέτα, καπνιστό χέλι, ριζότο με μάνγκο και γαρίδες, σπαγγέτι με μύδια και πλήθος άλλων γεύσεων, με διαφορετικό μενού για μεσημεριανό και βραδινό κι όλα αυτά σε έναν προσεγμένο χώρο σε ό,τι πιο κοντινό σε νησί διαθέτουμε: το Μικρολίμανο. Πληροφορίες: Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400, περίπου 60 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά, www.varoulko.gr

Funky Gourmet
Η Αργυρώ και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μαζί με τον Νίκο Ρούσσο έφεραν το Νοέμβριο του 2009 το Funky Gourmet στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, το οποίο στα 3 χρόνια είχε ήδη ένα αστέρι Michelin ανάμεσα στις διακρίσεις του, ενώ το 2014 κατέκτησε και δεύτερο, προκαλώντας την περιέργεια του κόσμου να δοκιμάσει τα πιάτα του από μοναδικά ελληνικά προϊόντα και τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του. Σε ένα «ζεστό» χώρο με φινέτσα, στο κέντρο της Αθήνας, το Funky Gourmet έχει συνθέσει ένα μενού γευσιγνωσίας, που δίνει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να δοκιμάσουν από σαλιγκάρια και μάγουλα μοσχαριού μέχρι αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα και ribeye ταρτάρ. Πληροφορίες: Παραμυθίας 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 210 5242727, από 70 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά, www.funkygourmet.com

Fuga
Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής το εστιατόριο Fuga πειραματίζεται με απλές βάσεις, δοκιμασμένες μεθόδους και ερεθιστικούς συνδυασμούς, δίνοντας πιάτα που δεν είναι μεν απλά, αλλά ούτε δύσκολα να τα «καταλάβει» κάποιος, όπως μαριναρισμένες σαρδέλες με κρεμμύδι, κουκουνάρι και σταφίδες, σερβιρισμένες σε μπρουσκέτες με μικρή σαλάτα μυρωδικών, πάντα με βάση τη μεσογειακή και την ιταλική κουζίνα, από τον σεφ Θάνο Κουλτούκη. Συνδυάστε τα με το δροσερό feeling του κήπου, τη θέα και τα κοκτέιλ κι έχετε ένα άκρως γευστικό και ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Πληροφορίες: Fuga, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, Κόκκαλη 1, 210 7242979, κόστος 30-35 ευρώ/άτομο, https://www.facebook.com/Fuga.Restaurant.Bar?fref=ts.

Σπονδή
Μια παλιά κατοικία μεταμορφώνεται σε έναν χώρο που διακατέχεται από την πρωτοτυπία και την κομψότητα το 1996 και από το 2001 μέχρι το 2012 βραβεύεται ως το καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα, ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές με αστέρι Michelin. Όλα αυτά συνηγορούν ότι τα πιάτα του, κλασικής και μοντέρνας γαλλικής κουζίνας, «γαργαλούν» τον ουρανίσκο των επισκεπτών του, είτε είναι γνώστες, είτε απλώς ξέρουν να απολαμβάνουν ένα όμορφο και εκλεπτυσμένο γεύμα φτιαγμένο με φρέσκα προϊόντα και με μενού που προσαρμόζεται στην κάθε εποχή. Δοκιμάστε φουά γκρα με πορτοκάλι και σοκολάτα, καβούρι με ζελέ από μυρωδικά και κουνουπίδι, μάκι ρολ ανανά με ρύζι βρασμένο σε γάλα καρύδας σε υψηλής ποιότητας πορσελάνης και ασημικά και απολαύστε ένα γεύμα ανώτερης ποιότητας στους υψηλής αισθητικής χώρους και βεράντες του. Πληροφορίες: Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 210 7564021, από 69 ευρώ το άτομο, www.spondi.gr

Ορίζοντες
Γευτείτε την ελληνική κουζίνα και μεσογειακές γευστικές προτάσεις από το λόφο του Λυκαβηττού, ατενίζοντας την πρωτεύουσα από τα 277 μέτρα, σε μια από τις ομορφότερες βεράντες της Αθήνας, στους Ορίζοντες. Με βάση στη φρεσκάδα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε πιάτο, στη δημιουργία, αλλά και στην προσεκτικά μελετημένη κάβα, που περιλαμβάνει ελληνικές ετικέτες μεγάλων ή μικρών παραγωγών και επιλεγμένη ποικιλία οίνων απ' όλο τον κόσμο, οι Ορίζοντες προσφέρουν ένα μενού που μπορείτε να απολαύσετε σε χαμηλότερες συγκριτικά τιμές, χωρίς να στερηθείτε την έμπνευση στις γεύσεις και την… γκουρμέ φιλοσοφία. Πληροφορίες: Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), 210 7210701, κόστος από 30 ευρώ/άτομο, http://www.orizonteslycabettus.gr/restaurant