Miyabi: το νέο στέκι που μας έφερε για σούσι στη Γλυφάδα

miyabi-rolls
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Κατηφορίσαμε στα νότια προάστια και φτάσαμε στη Γλυφάδα για να πάρουμε μια γεύση από ιαπωνική κουζίνα. Γεύση από sashimi, nigiri και μπόλικη σάλτσα σόγιας.

Miyabi σημαίνει κομψό και νοσταλγικό ταυτόχρονα στα ιαπωνικά και η αλήθεια είναι ότι η κομψότητα είναι η πρώτη αίσθηση που σου αφήνει το νέο στέκι για σούσι στη Γλυφάδα. Σε ένα μίνιμαλ, σχετικά μικρό χώρο, ανεπιτήδευτα εκλεπτυσμένο, με μικρές, όμορφες λεπτομέρειες στη διακόσμηση, όπως τα ράφια με τα πολύχρωμα μπουκάλια σάκε, το Miyabi κατάφερε και «τρύπωσε» στο κέντρο της Γλυφάδας εδώ και 1,5 μήνα, βάζοντας στόχο να φέρει άλλη αίσθηση στο σούσι στα νότια προάστια.

Δεν αργείς να πειστείς ότι σε περιμένει σούσι ποιότητας, περιποιημένο και φροντισμένο όπως πρέπει, αφού πίσω από το όνομα Miyabi «κρύβονται» ο Ελληνο-Ιάπωνας Kazuaki Shitamori, ένας από τους βασικούς εισαγωγείς και προμηθευτές πρώτων υλών ιαπωνικών και ασιατικών εστιατορίων στην Ελλάδα, αλλά και ο γνωστός Ιάπωνας sushi-chef, Masahide Isomoto, με πληθώρα συνεργασιών και διακρίσεων στην ιαπωνική κουζίνα. Δεν είναι και λίγο να ξέρεις ότι αφήνεσαι στα χέρια ειδικών για να φας κάτι που χρειάζεται φρέσκια, προσεγμένη πρώτη ύλη και τέχνη για καταλήξεις με χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη κι όχι με… στομαχόπονο. 

Με αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, καθίσαμε σε μια γωνία στον εξωτερικό του χώρο, με τον κόσμο της Γλυφάδας να βολτάρει στην πολυσύχναστη Γιαννιτσοπούλου κι εμάς να γεμίζουμε τα ποτήρια μας με ένα δροσερό και γλυκό λικέρ ιαπωνικό δαμάσκηνο με σόδα, για το καλωσόρισμα.

Ένα μπολάκι με τα καθιερωμένα φασόλια σόγιας (3,00 ευρώ), βρασμένα και ελαφρώς αλατισμένα, από αυτά που κάνουν ακόμη και όσους μισούν οτιδήποτε πράσινο να τα εξαφανίσουν, κατέφτασε και γύρισε πίσω άδειο σε μερικά λεπτά, για να δώσει τη θέση του σε ένα πιάτο με θαλασσινά σε σάλτσα γιούζου και λάδι τρούφας (13,5 ευρώ). Μέσα εκεί ανακαλύψαμε πλήθος δροσερών θαλασσινών γεύσεων, όπως γαρίδες, κυδώνια, γυαλιστερές, χταπόδι, μαζί με ντοματίνια, αγγούρι και αυτή την ιδιαίτερη σάλτσα, όπου το γιούζου (εσπεριδοειδές που κατάγεται από την Ανατολική Ασία) και το λάδι τρούφας «έντυναν» ιδανικά τη δροσιά του παραπάνω συνδυασμού.

Η συνέχεια ήρθε με ένα έντονο χρωματικά πιάτο, όπου το sashimi σολομού δέσποζε στη μέση και τριγύρω το «αγκάλιαζε» μια καταπράσινη σάλτσα ρόκα-miso (12,5 ευρώ, 7 τεμάχια), με τη γιαπωνέζικη μουστάρδα να δίνει ένταση και τον τρυφερό σολομό να ξετυλίγεται απαλά και να μας χαρίζει απλόχερα τα ωμέγα-3 του.

Κάπου εκεί διαπιστώσαμε ότι τα δροσερά πιάτα του Miyabi και το σούσι γενικότερα είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτή την εποχή, όπου η αυξανόμενη ζέστη σου δημιουργεί την επιθυμία να φας πιο ελαφριά, πιο υγιεινά και πιάτα με άρωμα θάλασσας. Το ντόπιο ψάρι, μάλιστα, τιμάται δεόντως στο μενού του εστιατορίου, αφού τα περισσότερα προέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες, ενώ στον πάγκο του βρίσκονται 18-19 είδη θαλασσινών για nigiri.

Ανάμεσα στις διαπιστώσεις και την ανυπομονησία μας να γεμίσουμε τα πιάτα μας με ακόμη περισσότερα… καλά λιπαρά, έφτασε μια τεράστια πιατέλα με maki rolls διαφόρων ειδών, λίγο τζίντζερ στη μια άκρη της, για να καθαρίζουμε τη γεύση μας από το ένα είδος roll στο άλλο, και λίγο wasabi στην άλλη, για να το μπλέξουμε με σάλτσα σόγιας και να φτιάξουμε το (περίπου) ντιπ μας. Διαλέξαμε την πιο ελαφριά σάλτσα σόγιας με λιγότερο αλάτι, βάλαμε στην ακρούλα λίγο wasabi (πράσινη καυτερή πάστα), πιάσαμε τα sticks ωσάν επαγγελματίες (τα rolls είναι πιο εύκολο να τα χειριστείς με τα sticks) και αρχίσαμε την… επίθεση.

Πρώτα «θύματά» μας τα inside-out rolls King of Fish (8,5 ευρώ, 8 τεμάχια), τα οποία δεν αποτελούν κλασικά γιαπωνέζικα rolls, αφού είναι τυλιγμένα με το ρύζι για σούσι στην εξωτερική πλευρά, με ψιλοκομμένο φύλλο shiso -αυτό το είδος επινοήθηκε για να μην… τρομάζει το φύκι τους μη εξοικειωμένους με αυτό. Στη γέμιση, ο τόνος, το αβοκάντο και η κρεμώδης σάλτσα μας έκαναν να σταθούμε λίγο απολαμβάνοντάς το, περνώντας στη συνέχεια στο… βαρύ πυροβολικό και τα μεγάλα, futo-maki rolls Κάισεν Φουτομάκι, με ποικιλία ψαριών και λαχανικών (13 ευρώ, 6 τεμάχια). Η γέμισή τους με μαγιάτικο, αβγά χελιδονόψαρου, σολομό, τόνο, φρέσκο κρεμμυδάκι, αλλά και το τύλιγμά τους σε ρέβα τα έκανε πολύ ιδιαίτερα, τόσο ως προς τη γεύση, όσο και ως προς το kingsize μέγεθός τους, που γέμιζε το στόμα, αφήνοντας σε κάποια σημεία καυτερή γεύση. Τα κλασικά rolls Ume Kyu (3 ευρώ, 6τεμάχια) με την πιο ουδέτερη γεύση τα χρησιμοποιήσαμε σαν διάλειμμα, προτού ξανά κατευθύνουμε τα sticks μας στα εντυπωσιακά δυο πρώτα είδη και διαπιστώσουμε ότι ένα από τα βασικά συστατικά στο σούσι είναι και ο… αέρας, έτσι ώστε να μην «μπουκώνει» το ρύζι και να νιώθεις ανάλαφρη την κάθε σου μπουκιά –όπως ακριβώς συνέβη με τα rolls μας.

Με αίσθημα ικανοποίησης «νικήσαμε» την πιατέλα και καθώς, ως γνωστόν, το σωστό σούσι σε χορταίνει, χωρίς να σε φουσκώνει, κατορθώσαμε να δοκιμάσουμε και τα δύο ξεχωριστά επιδόρπια του Miyabi, μια μπάλα παγωτού πράσινο τσάι και άλλη μια μαύρο σουσάμι. «Καθισμένες» πάνω σε ψιλοκομμένα ζουμερά φρούτα, οι δυο μπάλες διέφεραν πολύ από τα παγωτά που έχουμε γνωρίσει ως τώρα, αφήνοντας ακόμη κι αυτές την αίσθηση του υγιεινού, με πιο ελαφριά γεύση αυτή του πράσινου τσαγιού και λίγο πιο έντονη του σουσαμιού.

Η βραδιά τελείωσε με ένα σφηνάκι yuzucello για τη χώνεψη, ένα ποτό με ιαπωνικό λεμόνι φτιαγμένο από τα χέρια του σεφ, με γλυκιά και ξινή γεύση ταυτόχρονα και κάπου εκεί η ιαπωνική μας εμπειρία στα νότια προάστια πέρασε στο παρελθόν.

Περπατώντας στους δρόμους της Γλυφάδας αμέσως μετά, κάναμε και την τελευταία διαπίστωση της βραδιάς: αν μετά από 2 πίτες γύρο απ’ όλα και μερικές πατάτες με σος δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου μέχρι το σπίτι, μετά το σούσι του Miyabi νιώθεις απόλυτα χορτασμένος και ικανοποιημένος και ταυτόχρονα μπορείς να κάνεις το γύρο του κέντρου της Γλυφάδας. Δυο φορές.

Πληροφορίες: Miyabi Sushi Dining Lounge, Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, 2108944845, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 19.30-1.00, Σάββατο: 14.00-1.00, Κυριακή: 14.00-23.30, https://www.facebook.com/MiyabiSushiDiningLounge?fref=ts

Φτιάξτε τα δικά σας εύκολα και ξεχωριστά rolls με συνταγή του Kazuaki Shitamori
Πάρτε 2 αβγά, μια κουταλιά της σούπας σάλτσας σόγιας και λίγο λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Χτυπήστε τα και τηγανίστε τα για να φτιάξετε ομελέτα. Κόψτε τη σε λεπτές λωρίδες, κόψτε και λίγο αγγούρι σε λεπτές λωρίδες και τυλίξτε μια λωρίδα ομελέτας και 1 λωρίδα αγγουριού μέσα σε ρύζι για σούσι και φύκι. Δείτε περισσότερα για το πώς να φτιάξετε σούσι στο σπίτι εδώ.

Τζούλια Τασώνη