Στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας η γεύση και η τέχνη παίρνουν τα ηνία

mouseio-ellinikis-gastronomias
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Με διάφορα events, εκθέσεις και workshops, το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας πρόκειται να μας πει πολλά νόστιμα «μυστικά» φέτος το καλοκαίρι, με οδηγό πάντα τη γεύση.

Αυτό το καλοκαίρι, το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, που έχουν να κάνουν τόσο με τη γεύση, όσο και με τη μαγειρική, αλλά και άλλες, πιο καλλιτεχνικές αναζητήσεις όσον αφορά το φαγητό και την arte de la table. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

«Μαγειρεύουμε παρέα»
Πηγαίνετε τη μαγειρική σας ένα βήμα παραπέρα και εμπλουτίστε τις γνώσεις σας στην κουζίνα, με μια σειρά σεμιναρίων που θα σας κάνουν... εξπέρ. Από την Τετάρτη 10 Ιουνίου και κάθε Τετάρτη στις 20.00 (εκτός 1/7 και 8/7), θα μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα δημιουργικό ταξίδι γεύσης με τον chef του Μουσείου Κώστα Παπασταμάτη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μαγειρέψετε ένα ολοκληρωμένο μενού 5 πιάτων, να μάθετε τεχνικές και μυστικά για μία επιτυχημένη συνταγή, να εξασκήσετε τις αισθήσεις σας σε μια γευστική δοκιμή κρασιών και να απολαύσετε πιάτα στην αυλή του Μουσείου. Πληροφορίες: Διάρκεια: 3 ώρες, κόστος συμμετοχής: 45€ (συμπεριλαμβάνονται υλικά, δείπνο, κρασί), αριθμός συμμετεχόντων ανά μάθημα: 15, δηλώσεις συμμετοχής: 210 3211311, [email protected].

Artists’ Culinary Workshops
Συνδυάστε τέχνη και γαστρονομία, κάνοντας απτή τη σχέση ανάμεσά τους, με τα workshops που ετοιμάζει το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας με αφορμή την έκθεσή του #ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου, η οποία ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και θα εξελίσσεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Στα workshops θα συμμετέχουν καλλιτέχνες της έκθεσης, μαζί με τον chef του Μουσείου, Κώστα Παπασταμάτη, συζητώντας τη θεματική των έργων της με το κοινό και δυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ γαστρονομίας και σύγχρονης τέχνης. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 14/06/15 έως 08/07/15 θα διεξαχθούν τα εξής εργαστήρια:

Φαγητό και Εργασία - Salon de Vortex, 14/06/15

Το εργαστήριο θα σας διαφωτίσει όσον αφορά τη σχέση φαγητού και εργασίας και την έννοια της φορητότητας, με αφορμή το έργο του Γιάννη Γρηγοριάδη “The Knysh Project”. Ακόμη, θα μαγειρέψετε μαζί με τον Chef του Μουσείου συνταγές από όλον τον κόσμο που έχουν ως βάση τη μεταφορά φαγητού μέσα σε ζύμη (π.χ. empañada, calzone, samosa κ.λπ). Πληροφορίες: ώρα έναρξης: 12:00, διάρκεια: 3 ώρες, κόστος συμμετοχής: 5€.

«υμείς εστέ το άλας της γης» - Θ.Ζαφειρόπουλος, Κ.Ζαφειροπούλου, 21/06/15

Ξεκινώντας από μία συζήτηση σχετικά με το έργο τους «Αφαλάτωση», ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος και η Κατερίνα Ζαφειροπούλου θα σας παρουσιάσουν πώς το θέμα του αλίπαστου εισέρχεται στη σύγχρονη τέχνη, ενώ θα γίνει μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με τον μπακαλιάρο, τους τρόπους με τους οποίους παστώνεται, τις συνταγές μπακαλιάρου σε άλλες εθνικές κουζίνες, καθώς και τη σημασία του για την οικονομία της Ισλανδίας. Θα ακολουθήσει και παρουσίαση σχετικά με το αυγοτάραχο, τα αλίπαστα και το αλάτι και στο πλαίσιο του workshop θα παρουσιαστούν από τον chef του Μουσείου τα 3 στάδια παρασκευής γαύρου μαρινάτου (καθάρισμα, πάστωμα, μαρινάρισμα), ενώ θα γίνει cooking demonstration σε 2 συνταγές, τις οποίες και θα δοκιμάσετε στο τέλος με τη συνοδεία ούζου Βαρβαγιάννη. Πληροφορίες: ώρα έναρξης: 12.00, διάρκεια: 3 ώρες, εισιτήριο με την είσοδο: 5€.

Tablecloth Stainer - Δημήτρης Φουτρής, 01/07/15

Παρακολουθήστε την παρουσίαση της προσωπικής συλλογής από Artists’ Cookbooks του εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Φουτρή και απολαύστε το εικαστικό/γαστρονομικό αποτέλεσμα από την παρασκευή πιάτων με συνταγές από τα βιβλία γνωστών καλλιτεχνών από τον chef του Μουσείου. Κι όλ’ αυτά στο χώρο της αυλής, σε ένα χώρο που «μυρίζει» καλοκαίρι. Πληροφορίες: ώρα έναρξης: 19.00, διάρκεια: 3 ώρες, κόστος συμμετοχής: 18€, μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 30 άτομα, δήλωση συμμετοχής: 2103211311, [email protected], θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Ήχος της Γεύσης - Γιώργος Γυπαράκης, 08/07/2015

Με αφορμή την ηχητική εγκατάσταση “Sonic Milk” του Γιώργου Γυπαράκη και την υποκατάσταση του μητρικού γάλακτος από το γάλα φόρμουλα, το workshop «Ο Ήχος της Γεύσης», θα πραγματευτεί την έννοια του «υποκατάστατου» και κατ’ επέκταση της αυθεντικότητας των υλικών και της καθαρότητας της γεύσης. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσετε πληροφορίες για τα φυσικά προϊόντα μέλισσας, την αξία της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων (Έλενα Γκώγκου, Πελίτι), όπως επίσης και παρουσίαση προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί από παραδοσιακό σπόρο. Τέλος, θα μαγειρέψετε από κοινού με τον chef του Μουσείου, Κώστα Παπασταμάτη, τα προϊόντα αυτά, δοκιμάζοντας συνταγές που μοναδικό στόχο έχουν να αναδείξουν τη γευστική τους υπεροχή και ταυτότητα. Πληροφορίες: ώρα έναρξης: 19.00, διάρκεια: 3 ώρες, κόστος συμμετοχής: 18€, μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 30 άτομα, δήλωση συμμετοχής: 210 3211311, [email protected], θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.